Na Slovensku sa udomácnil čarovný šport: Takto hráme metlobal!

Bratislavský metlobalový tím
(Zdroj: Adam Kupkovič, Ondrej Hujnak)

Kniha spisovateľky J. K. Rowlingovej o malom čarodejníkovi Harrym Potterovi doslova očarila celý svet. A to až natoľko, že aj medzi nami „muklami“ sa začal hrávať šport, ktorý bol mimoriadne populárny v kúzelnom svete – metlobal. V súčasnosti sa hrá vo viac než 40 krajinách celého sveta.

Pravidlá metlobalu sú v knihách o Harrym Potterovi pomerne jasne vysvetlené, ale tie pre ľudí z nášho sveta sa, samozrejme, museli upraviť. „Metlobal je kombinácia viacerých hier, ktoré sa odohrávajú na ihrisku naraz. Tento šport je mixom ragby, vybíjanej a hádzanej,“ povedala nám Veronika Micudová, predsedníčka Slovak Quidditch Association s tým, že metlobal je zmiešaný kontaktný šport a počas hry môže mať každý tím na ihrisku maximálne štyroch hráčov rovnakého rodu.

Vznikol v Amerike

Metlobal, po anglicky quidditch, vznikol v roku 2005 v USA a postupne sa rozšíril na všetky kontinenty. K nám na Slovensko sa dostal približne desať rokov od svojho vzniku a v Bratislave jeho fanúšikovia založili prvý slovenský tím Pressburg Phantoms. „S novovznikajúcimi tímami a pribúdajúcou pozornosťou médií prišla potreba zjednotiť tento šport pod spoločné pravidlá. Tieto snahy vyvrcholili v roku 2010 založením medzinárodnej metlobalovej asociácie IQA (International Quidditch Association) ako neziskovej organizácie,“ vysvetlila pre Nový Čas Nedeľa Veronika Micudová.

Súťaží sa aj na majstrovstvách sveta

V roku 2012 zorganizovala Medzinárodná metlobalová asociácia majstrovstvá sveta v anglickom Oxforde, na ktorom sa zúčastnili národné reprezentácie USA, Kanady, Spojeného kráľovstva, Francúzska a Austrálie. Prvý titul majstra sveta si vybojoval tím USA.

Na Slovensku je momentálne jeden aktívny tím, a to v Bratislave pod názvom Pressburg Phantoms a je zároveň súčasťou stredoeurópskej ligy, kde pravidelne hráva proti tímom z Rakúska, Čiech, Poľska či Slovinska. Okrem toho sa zúčastňuje aj na iných medzinárodných turnajoch a stále hľadá nových hráčov. „Zapojiť sa stačí tak, že napíšete na stránku Pressburg Phantoms na Facebooku alebo Instagrame,“ pozýva nových členov šéfka slovenského metlobalu, ktorá pripomína, že tento šport je pre všetkých.

„Môžu ho hrať hráči všetkých pohlaví, športových schopností a vekových kategórií. Jediným obmedzením je, že účasť na oficiálnych turnajoch je povolená od 16 rokov, v bratislavskom tíme však prijímame aj o niečo mladších hráčov, ktorí sa k nám môžu zatiaľ pripojiť na tréningoch. Zatiaľ, žiaľ, nemáme kapacitu na to, aby sme vytvorili aj detský tím. Väčšina našich hráčov je vo veku 25 – 30 rokov, náš najstarší hráč má už vyše 40 rokov,“ dozvedeli sme sa od Veroniky Micudovej.

Pozemný metlobal má už veľa fanúšikov.
Pozemný metlobal má už veľa fanúšikov.
(Zdroj: Adam Kupkovič, Ondrej Hujnak)

Pravidlá metlobalu

Na vyznačenom trávnatom ihrisku obdĺžnikového tvaru hrajú proti sebe dva tímy, ktorých cieľom je skórovať góly cez obruče umiestnené na súperovej polovici ihriska. Každý gól sa ráta za 10 bodov. Po dvadsiatich minútach sa na ihrisko dostane zlatá strela, ktorá tímu, čo ju chytí, prinesie 30 bodov. Vyhráva ten tím, ktorý má po jej chytení vyššie skóre.

Počas celej hry musia mať hráči medzi nohami športovú metlu, ktorá ich pohyb obmedzuje a robí šport náročnejším, inak pohyb hráčov nie je obmedzený. Metlobal je plne kontaktný šport a pravidlá kontaktu pripomínajú ragby.

Na Slovensku sa udomácnil nový šport-quidditch.
Na Slovensku sa udomácnil nový šport-quidditch.
(Zdroj: Adam Kupkovič, Ondrej Hujnak)

Ako sa darí Slovákom?

Slovensko sa často zúčastňuje na turnajoch s národným tímom, kde sa pripoja aj Slováci hrajúci v zahraničí. Slovenský národný tím hral niekoľkokrát na majstrovstvách Európy a majstrovstvách sveta, naposledy sa umiestnil na dvanástom mieste na majstrovstvách Európy v Írsku v roku 2022.


Zdroj foto: Adam Kupkovič, Ondrej Hujnak

Súvisiace:
metlobal

Slovensko

Socialne siete