Nádejný olympionik Róbert Kubín: Windsurfing bola láska na prvý pohľad

Nádejný olympionik Róbert Kubín: Windsurfing bola láska na prvý pohľad

Lásku k športu majú v rodine, veď napokon už jeho pradedo bol slávny horolezec. Ako sa však dostal k športu, ktorý je u nás stále tak trochu exotický – k windsurfingu? Aj na to sme sa opýtali Róberta Kubína, ktorý nás už onedlho bude reprezentovať na olympijských hrách v Paríži.

- Mali ste k športu blízko od detstva?
K športu som bol vedený už od malička. Moji obaja rodičia boli aktívni športovci, preto bol šport súčasťou môjho života od skorého detstva. Od 4 rokov som sa venoval alpskému lyžovaniu, neskôr zápaseniu vo voľnom štýle a nakoniec volejbalu.
- Čo rozhodlo v prospech windsurfingu?
S windsurfingom som začal pomerne neskoro, keď som mal 11 rokov. Moji rodičia ma vzali na jachtársky kemp, dali mi vyskúšať windsurfing, ktorému sa obaja v minulosti venovali. Bola to láska na prvý pohľad. Od prvého momentu, keď som sa postavil na windsurfingovú dosku, vietor sa oprel do plachty a ja som na vlnách uháňal po hladine, som vedel, že toto je ten pravý šport pre mňa. Cítil som sa na vode vo svojom živle.
- Kedy prišlo k rozhodnutiu venovať sa práve tomuto športu profesionálne?
V roku 2018 po úspešných Majstrovstvách Európy. Ako 15-ročný som obsadil 3. miesto v kategórii do 23 rokov a začal som seriózne rozmýšľať o realizácii svojho sna, teda začať s prípravou na olympijské hry.
- Ak by ste mali motivovať iných práve k tomuto športu, ako by ste ich presvedčili, že práve windursfing je ten „naj“?
Každému by som určite odporúčal vyskúšať si tento šport a cítiť tú slobodu a vietor v tvári. Toto je mojich päť dôvodov, prečo je super vyskúšať windsurfing. Po prvé je vhodný pre začiatočníkov. Zvládnutie windsurfingu si vyžaduje čas, prax a presvedčenie. Ale naučiť sa ovládať plachtu je jednoduché a väčšina ľudí to pochopí už po niekoľkých hodinách surfovania.
- Ďalším dôvodom bude zrejme to, že je vhodný pre všetky vekové skupiny.
Áno. Každý to zvládne. Či už je to dieťa, dospelý alebo senior, každý sa môže naučiť manévrovať s doskou na windsurfing. Jedinou požiadavkou je, že musia vážiť viac ako 30 kg a vedieť plávať. Vďaka tomu je windsurfing zábavným a aktívnym športom, do ktorého sa môže zapojiť celá rodina.
- Je to aj skvelá pohybová aktivita.
To je ten tretí dôvod. Ako väčšina športov, aj windsurfing vám dáva vašu dennú dávku pohybu. To, čo odlišuje windsurfing od iných športov, je to, že funguje na všetky typy tréningu: kardiovaskulárny výkon, vytrvalosť aj silu. Keď prvýkrát začnete s windsurfingom, môžete sa rýchlo unaviť, ale čoskoro uvidíte, ako vaše svaly a vytrvalosť a kondícia rastú a budete môcť surfovať dlhšie.
- Štvrtým dôvod je to, že windsurfing môžete robiť individuálne ale aj s priateľmi.
Windsurfing je individuálny šport, ktorý si môžete užívať aj osamote. Ale to, že je windsurfing individuálnym športom, neznamená, že musí byť osamelým športom. Ak ste spoločenský typ, dajte dokopy svojich priateľov a rodinných príslušníkov a môžete sa plaviť spolu sa bok po boku na jazere, alebo mori. No a piaty dôvod je ten, že s windsurfingom sa vám nikdy nestane, že sa budete nudiť. Keď sa naučíte plachtiť, môžete sa naučiť skákať a potom sa vykonávať čoraz pokročilejšie triky. Existujú tiež rôzne disciplíny, s ktorými môžete experimentovať, vrátane freeridu, radikálneho voľného štýlu, vĺn a slalomu, alebo lietania nad vodou na hydrofoile ako ja.
- Miestenku na olympiádu už máte vo vrecku, čo na to Vaša rodina, priatelia, aké sú očakávania ich, aj Vaše?
Štart na Olympijských hrách bol mojím detským snom. Cesta k olympijskej miestenke bola dlhá a náročná, preto som rád, že moja rodina a priatelia stáli pri mne a tešia sa z toho rovnako ako ja. Na olympijské hry sa veľmi teším. Je to pre mňa príležitosť a chystám sa na ňu poriadne pripraviť.
- Prezraďte nám, aký je váš typický deň, ako prebieha tréning?
Môj tréningový deň sa líši podľa toho či som na sústredení, pretekoch, alebo doma. Typický deň na sústredení vyzerá nasledovne: Ráno absolvujem poriadnu rozcvičku, až potom si dám výdatné raňajky. Predpoludním absolvujem prvý tréning na vode, ktorý trvá 2 až 2,5 hodiny. Nasleduje obed a druhý tréning na vode opäť 2 až 2,5 hodiny. Podvečer absolvujem s trénerom a mojou tréningovou skupinou analýzu tréningov, potom ľahkú posilňovňu a večeru.
- Meno Kubín je vo svete športu pomerne známe, aj váš pradedo sa mu venoval, však?
Žiaľ, ja si ho už nepamätám ale viem že to bol horolezec, dlhoročný cvičiteľ, skaut, organizátor, funkcionár, ilustrátor a publicista. Už ako 23-ročný vykonal viaceré prvovýstupy na Jánošíkovej bašte pri Kysaku neďaleko Košíc. V Zádielskej doline a na Jánošíkovej bašte vychoval legendárnu generáciu slovenských horolezcov (Psotka, Puškáš, bratia Szabóovci, Šuna, Vargovci, Mereš, atď...). Vo Vysokých Tatrách vyliezol viacero pvovýstupov (Bradavica, Batizovský štít 1937, Mlynické Solisko 1938. Venoval sa aj organizovaniu a propagácii Tatranských Horolezeckých Týždňov, stál pri vzniku Slovenského horolezeckého zväzu v roku 1968, získal mnoho ocenení,
z toho trikrát Zlatý odznak JAMES. Od roku 1985 sa na jeho počesť uskutočňuje memoriál, ktorého by som sa rád niekedy zúčastnil.
Čo o ňom neviete

 

Róbert Kubín : palec hore pre windsurfing

1. Je vhodný pre začiatočníkov.
2. Je vhodný pre všetky vekové skupiny.
3. Je to skvelá pohybová aktivita.
4. Dokážete ho robiť sami, aj s priateľmi.
5. S windsurfingom sa nikdy nebudete nudiť.

 

Čo o ňom (ne)viete

Meno - Róbert Kubín
Vek -20
Rodné mesto - Košice
Šport , ktorému sa venujem- Windsurfing
Šport, ktorému by som sa chcel venovať- Windsurfing
Čo by som robil, ak by som nešportoval - Študoval by som medicínu
Obľúbený film - The Dark Knight
Obľúbená hudba, skupina - Eminem/rap
Životné motto -Rozdiel medzi úspešným človekom a ostatnými nie je v nedostatku
sily, nie je v nedostatku vedomostí, ale skôr v nedostatku vôle.
Životný sen - Vyhrať Olympijské hry

Šport

Socialne siete