Najbizarnejší šport na svete? Zoznámte sa, toto je šachbox!

Jeden z najmladších športov sveta je šachbox.
(Zdroj: www.chessboxingworld.com)

Nikdy nemalo heslo „V zdravom tele zdravý duch“ väčší význam ako v prípade jedného z najmladších športov na svete. Ide o kombináciu šachu a boxu. Zdá sa vám to nemožné alebo dokonca nelogické? Nuž, svetoví šampióni by s vami určite nesúhlasili.

Šport, ktorý sa po anglicky nazýva „chess boxing“, je naozaj nezvyčajným spojením boxu a šachu. Princíp hry je jednoduchý. Boxeri si najprv doprajú štvorminútové kolo šachu a pokračujú tromi minútami v ringu, pričom prvé a posledné kolo je vždy šachové. Samotný zápas má jedenásť kôl, z toho je teda šesť šachových a päť boxerských.

História tohto netradičného športu bola inšpirovaná vedecko-fantastickým komiksom z roku 1992 od Francúza Enkiho Bilala, ktorý tam podobnú myšlienku naznačil. A od sci-fi nebolo k realite ďaleko. Všetko napokon uviedli do praxe dvaja bratia James a Stuart Robinsonovci z Londýna, ktorí si zvykli po zápasoch v boxe „vyčistiť hlavu“ šachovým turnajom. Aby to nemali ďaleko, šachovnicu si vždy rozložili priamo v telocvični.

Vždy sa začína partičkou šachu.
Vždy sa začína partičkou šachu.
(Zdroj: www.chessboxingworld.com)

Tréner krútil hlavou

A aj keď si ich sparingpartneri z ringu klopkali po čele, bratia si svoj šachový relax nedali ani vziať, ani vyhovoriť. Vytrvalo si vždy po boxe vytiahli šachové figúrky a skrátka si „dali“ jednu alebo dve partičky. Napokon sa v športovom svete stali takou atrakciou, že o ich nezvyčajnej záľube začali noviny písať ako o turnaji „mozgu a svalov“. Paradoxom bolo, že tréner boxu bratov v šachovej záľube vôbec nepodporoval. Šach totiž vôbec nevedel hrať.

V roku 2003 sa už ale v šachboxe hral prvý svetový turnaj a dnes všetkých jeho fanúšikov združuje Svetová federácia šachboxu. Podporovateľov tohto zaujímavého športu sme našli aj na Slovensku, dozvedeli sme sa však, že v našej krajine zatiaľ oficiálny šachboxový klub neexistuje. Najbližšie ho nájdeme zrejme až v Prahe.

Víťaz musí byť silný, aj bystrý.
Víťaz musí byť silný, aj bystrý.
(Zdroj: www.chessboxingworld.com)

Ženy privítajú

A práve v stovežatom meste sme našli aktuálneho majstra sveta v strednej váhe v šachboxe Valentina Marcela. Je to rodený Francúz, v Prahe trénuje nádejných šampiňónov a s nadšením privítal náš záujem o tento šport. „Šachbox sa cvičí na celom svete. Ako skvelá šou to môže osloviť státisíce divákov, šachovnica je totiž umiestnená priamo v ringu. Každoročne sa pod taktovkou Svetovej federácie šachboxu WCBO organizujú majstrovstvá sveta, kde môžete vidieť viac ako 70 bojovníkov z 20 národných tímov. Do federácie sa začlenilo už 38 krajín a ligy sa organizujú v Londýne, vo Francúzsku, v Litve, USA alebo aj Taliansku,“ vysvetlil nám Valentin Marcel.

Nezabudol dodať, že aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, rozhodne v tomto prípade nemôžeme hovoriť o výlučne mužskom športe. Šachboxeri nikoho nediskriminujú.

„Aj keď patria šach a box medzi športy, kde je nízke percento žien, v šachboxe môžu dámy stále súťažiť. A každý rok sa bojuje aj o titul ženskej majsterky sveta v šachboxe vo váhových kategóriách do 50, 55, 60, 65 a 70 kg,“ uzavrel pre Nový Čas Nedeľa šachboxový šampión z Francúzska.

Šachbox si získava popularitu na celom svete.
Šachbox si získava popularitu na celom svete.
(Zdroj: www.chessboxingworld.com)


Zdroj foto: www.chessboxingworld.com

Súvisiace:
šachbox

Šoubiznis

Socialne siete