Odolať čerstvo napečeným pagáčikom dokáže len málokto. Tradičný recept možno rozlične obmieňať, a tak sa vám určite nikdy nezunujú. Sú ideálnou pochúťkou na každý deň, ale rovnako nimi potešíte pri najbližšej návšteve svojich hostí, ktorí si od vás zaiste vypýtajú tento chutný recept.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
1/2 KL prášku do pečiva
250 g Hery
30 g čerstvého droždia
250 ml kyslej smotany
1 žĺtok
1,5 KL soli
1 KL kryštálového cukru
na vyvaľkané cesto:
1 PL kačacej masti
strúhaný syr
1 celé vajce na potretie
sezam
syr na posypanie
Postup:
Do misy dáme múku a prášok do pečiva, premiešame. Zapracujeme Heru, pridáme droždie a smotanu, do ktorej sme zamiešali žĺtok. Pridáme soľ, cukor a masť, dôkladne premiešame, cesto má mať hladkú nelepivú konzistenciu. Necháme v chlade prikryté odpočívať 12 hodín.
Následne rozvaľkáme a po šírke polovicu potrieme masťou, posypeme husto strúhaným syrom a prikryjeme druhou polovicou cesta. Jemne pritlačíme a cesto začneme prekladať a vaľkať na výšku 1,5 cm. Cesto potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a syrom. Následne vykrajujeme okrúhlou formičkou. Pečieme pri 200 °C zhruba 30 – 35 minút, ružové pagáče vyberieme a necháme vychladnúť.
Náš tip:
Do pagáčov možno použiť rôzne druhy tvrdého syra alebo ich navzájom kombinovať. Obľúbené sú však aj oškvarkové pagáče, ideálne z poctivých domácich škvarkov. Sezam môžete nahradiť aj inými koreninami alebo posýpkou. Ak pripravujete pagáče na zahnanie hladu, spravte ich väčšie, pre návštevu alebo na oslavy ich naopak vykrajujte vo veľkosti jednohubky.
Zdroj foto: Pixabay