Najlepší futbalisti všetkých čias

Najlepší futbalisti všetkých čias

Kto si zaslúži titul najlepšieho futbalistu sveta? Už v roku 1999 sa pokúsila zostaviť takýto rebríček Medzinárodná federácia futbalových historikov a štatistikov, nie každému sa však pozdával. Jednotlivé športové portály si vyhlasovali vlastných víťazov a titul najlepšieho futbalistu histórie sa rozhodla udeliť aj samotná medzinárodná futbalová federácia FIFA. Ani tu však nebola zhoda. V ankete najprv hlasovali internetoví fanúšikovia a zvíťazil v nej Diego Maradona. FIFA však zostavila aj iný rebríček, v tom už však kraľoval Pelé. Zdá sa teda, že fanúšikovia a odborníci sa na jedinom rebríčku najväčších hviezd svetovej futbalovej histórie zrejme nikdy nezhodnú.

Najlepší futbalisti všetkých čias
Najlepší futbalisti všetkých čias

Pelé z Brazílie ( 82)

Pelé, vlastným menom Edson Arantes do Nascimento, sa narodil v roku 1940 a hral na pozícii útočníka. Udivoval svojou rýchlosťou a schopnosťou skórovať hlavou. Bol súčasťou tímu, ktorý vyhral tri majstrovstvá sveta, a v rodnej Brazílii má aj po svojej smrti v roku 2022 status národného hrdinu. Prispelo k tomu aj to, že sa len vďaka svojmu talentu vypracoval z veľmi chudobných pomerov na celosvetovú hviezdu.

  • V roku 1969 dve nepriateľské frakcie nigérijskej občianskej vojny súhlasili s krátkym prímerím, aby mohli vidieť Pelého na exhibičnom zápase v Lagose.
  • Pelé bol prvou športovou hviezdou vo videohre.
  • Dres s Pelého číslom 10 neskôr nosil aj Maradona, Ronaldinho a dodnes ho nosia najlepší hráči jednotlivých tímov.

Najlepší futbalisti všetkých čias
Najlepší futbalisti všetkých čias

Johan Cruyff z Holandska ( 68)

Narodil sa v roku 1947 a futbalu sa rozhodol venovať na pamiatku svojho otca, vášnivého futbalového fanúšika, ktorý zomrel, keď mal Johan len 12 rokov. Trikrát získal ocenenie Zlatá lopta pre najlepšieho európskeho futbalistu a tiež titul európsky futbalista storočia. Futbalový svet sa s ním rozlúčil v roku 2016.

  • Holandsko nikdy neprehralo v prípade, že Cruyff v zápase skóroval.
  • Spolu s manželkou sa ho pred očami ich detí pokúsili uniesť.
  • Je autorom slávneho výroku: Futbal hráš hlavou, nohy ti len pomáhajú.

Najlepší futbalisti všetkých čias
Najlepší futbalisti všetkých čias

Franz Beckenbauer ( 78) z Nemecka

Pre svoj elegantný štýl na ihrisku mal prezývku “cisár“. Považuje sa za najlepšieho nemeckého futbalistu všetkých čias a rovnako patrí k najlepším európskym futbalistom v histórii. Narodil sa v roku 1945 a láska k lopte ho priviedla do futbalového tímu ešte ako malého žiaka. Talentom nadpriemerne vynikal, a tak mu rodičia a tréneri určili športovú dráhu prakticky už v detstve.

  • Bol známy tým, že sa pravidelne modlí a vysvetľoval to tým, že sú to modlitby vďaky za krásny život, ktorý mohol viesť.
  • Zomrel tento rok v januári po osemročnom boji s Parkinsonovou chorobou.
  • Dlhé roky sa priatelil s Brazílčanom Pelém.

Najlepší futbalisti všetkých čias
Najlepší futbalisti všetkých čias

Alfredo di Stéfano z Argentíny ( 88)

Argentínsko-španielsky futbalista sa narodil v roku 1926 v rodine talianskych emigrantov. Futbalovú kariéru začal pomerne neskoro, až keď mal 17 rokov, o to rýchlejšie však jeho hviezda stúpala. Real Madrid ho dodnes pokladá za jednu zo svojich najväčších futbalových legiend. Zomrel v roku 2014.

  • Nikdy nehral na majstrovstvách sveta ani na majstrovstvách Európy.
  • Vo svojej dobe patril k najlepším hráčom na svete.
  • V Reale Madrid, kde zažil svoje najlepšie futbalové roky sa stal neskôr trénerom.

Najlepší futbalisti všetkých čias
Najlepší futbalisti všetkých čias

Diego Maradona z Argentíny ( 60)

Pochádzal z chudobnej rodiny a vďaka talentu sa postupne vypracoval na futbalovú hviezdu. Mal krátke, silné nohy a nízko položené ťažisko, ktoré mu dávalo výhodu pri krátkom a rýchlom behu. Jeho hra ľavou nohou bola natoľko kvalitná, že dodnes nemá konkurenciu. Slávu však nezvládol, bol závislý od kokaínu a udržiaval kontakty s podsvetím. Narodil sa v roku 1960 a zomrel v roku 2020.

  • Kamarátil sa s Fidelom Castrom.
  • Stal sa známym ako “la mano de Dios“, čo znamená Božia ruka.
  • Jeden z jeho gólov má titul “gól 20. storočia“: Maradona si prebral loptu na svojej polovici ihriska, prešiel polovicu ihriska, obišiel piatich obrancov, brankára a strelil loptu do brány.


Zdroj foto: pixabay, wikipedia

Súvisiace:
futbal futbalisti

Šport

Socialne siete