Najslávnejšie lodné vraky: Rozprávkové poklady na morskom dne

Morské dno ukrýva rozprávkové poklady.
(Zdroj: Pixabay)

Na jednom z najtajomnejších miest našej planéty – morskom dne ležia podľa odhadov Spojených národov minimálne tri milióny lodných vrakov. Mnohé z nich viezli umelecké predmety a neraz aj obrovské množstvo vzácnych kovov, šperkov či iných pokladov. Ktoré sú najznámejšie z nich a kde sa našiel poklad hodný 500 miliónov eur?

Fregata Nuestra Senora de las Mercedes

(Panna Mária Milosrdná)

Potopená: 5. 10. 1804

Španielska fregata bola súčasťou malej flotily plaviacej sa z uruguajského Montevidea do Španielska. Prepravovala striebro, zlato, škoricu, quinou a vzácne vikune. Počas tejto plavby v októbri 1804 bola súčasťou flotily štyroch lodí, ktoré zastavila britská loď HMS Indefatigable. Nariadila im zmeniť kurz a pokračovať do britského prístavu na inšpekciu. Španielsky veliaci dôstojník, brigádny generál José de Bustamante y Guerra odmietol, keďže krajiny neboli vo vojnovom stave. Následne stačil jediný výstrel z HMS Amphion, ktorý zásahom spôsobil výbuch a potopenie lode. Zahynulo 250 námorníkov, 51 sa podarilo zachrániť.

V roku 2007 spoločnosť Odyssey Marine Exploration oznámila, že našla na neznámom mieste vrak lode plný pokladov. Dostal kódový názov Black Swan, teda Čierna labuť. Ide doteraz o najväčší objavený a vylovený zlatý poklad získaný z pozostatkov lode Nuestra Senora de las Mercedes. Len zlato je v odhadovanej hodnote vyše 500 miliónov eur.

Zlato patrí podľa súdov Španielsku a už viac než desať rokov ho možno obdivovať vystavené v múzeách.

Loď The Queen Anne's Revenge

(Pomsta kráľovnej Anny)

Potopená: máj 1718

Queen Anne's Revenge bola vojnová loď z 18. storočia známa najmä ako loď legendárneho piráta Blackbearda, vlastným menom Edwarda Teacha. Najprv slúžila v britskom námorníctve, neskôr bola loď zajatá Francúzmi a od roku 1717 pirátmi. Hoci Blackbeard používal loď menej ako rok, počas tohto času vykonal niektoré zo svojich najslávnejších akcií.

V roku 1718 naviedol loď na plytčinu a na ďalšej lodi utiekol britským prenasledovateľom.

V roku 1996 boli objavené pozostatky Queen Anne's Revenage zhruba 1,5 km od brehu Atlantic Beach v Severnej Karolíne. Doteraz bolo objavených tridsaťjeden kanónov a viac ako štvrť milióna artefaktov. Ako jedna z mála objavených pirátskych lodí sa stala historickou pamiatkou.

Morské dno vraj často ukrýva rozprávkové poklady.
Morské dno vraj často ukrýva rozprávkové poklady.
(Zdroj: Pixabay)

Vojnová loď Vasa

Potopená: 10. 8. 1658

Vasa je švédska vojnová loď, o ktorej sa predpokladá, že bola postavená v rokoch 1626 až 1628. Loď sa potopila po dvadsiatich minútach svojej prvej plavby 10. augusta 1628 po tom, čo ju zasiahli silné vetry a vlny. Neuplávala ani dva kilometre a celá udalosť bola považovaná za veľkú hanbu pre Švédske kráľovstvo. Viackrát sa ju pokúšali vyzdvihnúť, avšak neúspešne.

Až v roku 1961 sa podarilo nájsť vrak lode vrátane tisícok artefaktov. Zistilo sa, že trup lode je pozoruhodne zachovaný. Po obnove dostala Vasa vlastné múzeum, ktoré ročne navštívi 22 miliónov návštevníkov.

Vojnová loď The Mary Rose

Potopená: 1545

Mary Rose bola tudorovská vojnová loď uvedená do prevádzky počas vlády Henricha VIII. Na vodu ju spustili v roku 1511 a slúžila v mnohých bitkách proti Francúzsku, Bretónsku a Škótsku. Jej posledný boj sa odohral v roku 1545 proti Francúzom blízko ostrova Wight.

Vrak objavili až v roku 1971, vylovený bol v roku 1982. Pozostatky vraku lode sú vystavené v múzeu v Portsmouthe a stal sa jedným z najdrahších a najrozsiahlejších projektov v histórii námornej archeológie.

Okrem samotnej konštrukcie lode bolo nájdených viac ako 26 000 artefaktov – mnohé z nich sú tiež vystavené. Boli tiež nájdené pozostatky asi polovice zosnulých členov posádky a analýza kostí odhalila, že mnohí trpeli zdravotnými problémami ako artritída, krivica a skorbut.

Morské dno ukrýva rozprávkové poklady.
Morské dno ukrýva rozprávkové poklady.
(Zdroj: Pixabay)

Zaoceánsky parník RMS Republic

Potopená: 23. 1. 1909

Luxusná loď RMS Republic bola postavená v roku 1903 a prevádzkovaná ako zaoceánsky parník. Patrila medzi mimoriadne luxusné lode a svojim majiteľom prinášala nemalé zisky.

Avšak 23. januára 1909 o 5:30 došlo k nešťastiu, keď sa zrazila s parníkom Lloyd Italiano SS Florida neďaleko Nantucketu v štáte Massachusetts a na druhý deň sa potopila okolo 20:40.

Posádka i pasažieri lode sa zachovali na tú dobu mimoriadne, preto bola väčšina osôb na palube zachránená, zahynulo len šesť ľudí. Najviac pozornosti sa však po potopení RMS Republic venovalo bohatstvu, ktoré bolo v lodných trezoroch v hĺbke 76 metrov. Odhaduje sa, že v tom čase loď ukrývala bohatstvo s hodnotou medzi štvrť milióna až tri milióny dolárov, v dnešnej mene by však obsah trezorov mal hodnotu stoviek miliónov. Na ich vyzdvihnutí sa neustále pracuje.


Zdroj foto: ancn, pixabay

Súvisiace:
vrak loď

Zaujímavosti

Socialne siete