Najstaršia gymnastická víťazka za posledných 72 rokov: Prekoná Simone Biles samu seba na olympiáde v Los Angeles?

Talent ako je Simone Biles sa rodí raz za sto rokov.
(Zdroj: Facebook SB)

Najlepšia gymnastka všetkých čias Simone Biles (27) je zároveň aj najstaršou, ktorá vyhrala olympijskú medailu. Prekonala tak 30-ročnú reprezentantku bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík z roku 1952, Mariju Gorochovskú. Je však celkom možné, že neuveriteľná Simone prekoná svoj vlastný rekord. Naznačila totiž, že aj napriek zdravotným problémom plánuje súťažiť na najbližšej olympiáde v Los Angeles v roku 2028!

O Simone sa veľa hovorí a nie vždy je to v súvislosti s jej dokonalými športovými výkonmi. Ale niet sa čo čudovať, jej životný príbeh by bol skvelým námetom na film. A vlastne sa jeden o nej už aj natočil, dokument s názvom Simone Biles Rising.

Narodila sa drogovo závislej matke, jej otec rodinu opustil. Malá Simone sa potom, ako si jej susedia všimli, že hladuje, dostala do opatery starých rodičov a začala žiť v texaskom mestečku Spring neďaleko Houstonu. Tam konečne zažila dobré časy.

Medailová žatva

V škole však Simone diagnostikovali ADHD, teda poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou. Všimli si našťastie aj jej výnimočný športový talent – a zrodila sa hviezda. Už keď mala 16 rokov, šokovala svet dokonalou gymnastickou zostavou na majstrovstvách sveta v Antverpách a o dva roky neskôr na olympiáde v Riu už zbierala jednu zlatú medailu za druhou.

V tom čase sa však prevalil veľký škandál, zistilo sa, že lekár amerických gymnastiek Larry Nassar dievčatá zneužíval a Gymnastická asociácia v USA sťažnosti športovkýň ututlávala. Jednou zo zneužitých gymnastiek bola aj mladučká Simone, ktorá však toho na svojich pleciach musela niesť oveľa viac. Jej brata totiž v roku 2019 obvinili z trojnásobnej vraždy.

Simone je najstaršia gymnastická víťazka za posledných 72 rokov.
Simone je najstaršia gymnastická víťazka za posledných 72 rokov.
(Zdroj: Facebook SB)

V ohrození života

Možno aj následkom dlhodobého stresu Simone na olympiáde v Tokiu priznala vážny problém s duševným zdravím a postupne sa odhlasovala takmer zo všetkých disciplín. Priznala, že ju podobne ako iných gymnastov trápia takzvané „twisties“, teda stav, keď športovec vo vzduchu stratí kontrolu nad svojím telom, nedokáže ho ovládať a následkom toho môže byť život a zdravie ohrozujúci pád. „Neverím si tak ako kedysi. A neviem, či je to vekom, ale som trochu nervóznejšia, keď robím gymnastiku. Mám pocit, že sa ani tak nebavím, a viem to,“ priznala nešťastne v jednom z rozhovorov.

K tomu všetkému sa pripojili aj zdravotné problémy s lýtkom, a tak nebolo jasné, ako dopadne jej veľký návrat na olympijské žinenky v Paríži. Zvlášť keď mnohé jej gymnastické kolegyne vo veku 27 rokov sú už dávno na dôchodku a liečia si boľavé kĺby.

Na dôchodok nemyslí

Simone sa však vrátila vo veľkom štýle a právom jej patrí titul najlepšej gymnastky histórie. A aj keď v Paríži riešila len svoju ďalšiu úspešnú medailovú žatvu, na tlačovej konferencii po skončení hier už naznačila, aké má plány do budúcnosti.

„Nikdy nehovor nikdy. Olympiáda doma? Nikdy nevieš,“ pousmiala sa gymnastka, ktorá by mala v prípade nasledujúcej olympiády už 31 rokov, čo je v tomto športe už naozaj najvyšší čas na dôchodok. Zdá sa však, že tak ako pre Simone pri jej gymnastických trikoch neplatia pravidlá fyziky a gravitácie, neplatí pre ňu ani obmedzenie veku. Je to jednoducho fenomén.

Simone Biles je najlepšia gymnastka svetovej histórie.
Simone Biles je najlepšia gymnastka svetovej histórie.
(Zdroj: Facebook SB)

Šport

Socialne siete