Najstaršie športy sveta: Víťaz je len jeden – beh!

Viete, akým športom sa venovali ľudia ešte pred začiatkom olympijských hier?
(Zdroj: Pixabay)

Na svete existujú tisícky rôznych športových disciplín, niektoré viac, iné menej populárne. Niektoré sme vymysleli len celkom nedávno, ale iné sú tu s nami už od počiatku sveta. Gymnastika, box, zápasenie, plávanie  – ale najmä beh – sú športy staré ako ľudstvo samo.

Gymnastika: 500 rokov pred Kristom

Názov tejto športovej disciplíny pochádza z gréckeho slova gymnazien, čo znamená „cvičiť nahý“. Presne takto sa totiž kedysi v antickom Grécku na štadiónoch cvičilo. Mladí muži, ktorí cvičili gymnastiku sa takto pripravovali na vojenskú dráhu a neskôr toto cvičenie spopularizovali aj širokej verejnosti. Gymnastika sa stala súčasťou olympijských hier a neskôr ju od Grékov prebrali aj Rimania. Dnes už gymnastiku delíme na športovú, modernú, akrobatickú, rytmickú a aeróbnu. Ženská gymnastika sa všeobecne pokladá za najpôvabnejší šport na svete a najlepšou ženskou svetovou gymnastkou je aktuálne 27-ročná Američanka Simone Bilesová.

Lukostreľba: 20 000 rokov pred Kristom

Historici tvrdia, že počiatky tohto elegantného športu siahajú do obdobia, keď bez luku a šípu človek v prírode neprežil. Priebojníkmi v tejto disciplíne boli najmä starí Egypťania, ale zahanbiť sa nedali ani Peržania, Číňania či Japonci. Luky ako zbrane sa síce postupne nahradili kušami a strelnými zbraňami, ale láska k luku a šípu pretrvala dodnes. Od roku 1900 je súčasťou olympijských hier, športovci však používajú špeciálny luk, ktorého konce sú zahnuté smerom dopredu, dajú sa zložiť a sú vyrábané z dreva a laminátu.

Lukostreľba je populárna aj v dnešnej dobe.
Lukostreľba je populárna aj v dnešnej dobe.
(Zdroj: Pixabay)

Box: 3 000 až 2 000 rokov pred Kristom

Prvé vyobrazenia boxu sa nám zachovali na sumerských a egyptských reliéfových vázach a sochách. Na olympiáde sa po prvýkrát objavil v roku 688 pred n. l., čo sa zároveň pokladá aj za dobu vzniku boxerských rukavíc. Hráči totiž vtedy mali okolo rúk omotané kožené popruhy, ktoré ich mali chrániť. Moderný box sa vyvíjal najmä v Anglicku, kde sa prvé zápasy konali bez rukavíc a bez oficiálnych pravidiel, nepripúšťalo sa udierať súpera, ak ležal na zemi, alebo udierať pod pás. V súčasnosti sa box rozdeľuje na amatérsky a profesionálny. Najväčším rozdielom je, že v amatérskom sa používajú helmy na ochranu hlavy a boxuje sa menej kôl než v profi ringu. Box je podľa hodnotení športových odborníkov najťažší šport sveta.

Plávanie: 6000 rokov pred Kristom

Plávanie ľudia milovali odnepamäti, pričom úplne prvé zmienky a maľby o ňom sa našli v Líbyjskej púšti v časti známej aj ako Jaskyňa plavcov. Plavci sú tam znázornení v pozíciách, ktoré sa podobajú dnešným štýlom „prsia“ alebo „psík.“ Aj z éry starovekého Egypta existujú maľby, ktoré znázorňujú plávajúce postavy. V antickom Grécku bolo plávanie veľmi dôležitým vyučovacím predmetom, ale oficiálnym športom sa stalo až v roku 1800 v Anglicku. Táto krajina ho totiž ako prvá uznala nielen za súťažný, ale aj ako rekreačný šport. Plávanie sa po prvýkrát objavilo na olympijských hrách v roku 1896. Prvý krytý plavecký bazén vznikol v roku 1862 opäť v Anglicku, pričom hlavným plaveckým štýlom boli v tom čase prsia alebo plávanie na boku.

Zápasenie: 15 300 rokov pred Kristom

Zápasenie je bez akýchkoľvek pochybností jedným z najstarších druhov športu. Dôkazy o tom prežili celé tisícročia – nájdeme ich na náhrobku Bení-Hasaana v Egypte z obdobia okolo 3200 rokov pred n. l., prípadne na pozostatkoch z krétsko-mykénskej kultúry z obdobia okolo 3400 rokov pred Kristom. Zápasenie bolo, samozrejme, aj súčasťou programu antických olympijských hier, a to konkrétne od roku 704 pred Kristom, ale nesmierne bavilo aj starých Sumerov, ktorí sa mu venovali na pobavenie divákov. V 18. storočí sa zápasenie ako šport uchytilo aj v školskej telesnej výchove a vo Francúzku boli spísané prvé pravidlá zápasenia.

Najstarším športom na svete je dozaista beh.
Najstarším športom na svete je dozaista beh.
(Zdroj: Pixabay)

Beh: 776 pred Kristom

Pravdou je, že tento šport možno datovať iba ťažko, je však jasné, že ide o najstarší šport na svete.  Ako športová disciplína ho poznáme zo starovekého Grécka. Beh bol zároveň úplne prvou a najskôr aj jedinou disciplínou na olympijských hrách. Mnoho dnešných bežcov má ako svoju métu tzv. maratónsky beh. Ten prvý odbehol podľa legendy mladík Pheiddipedes, keď v roku 490 pred n. l. zabehol z Maratónu do Atén, aby oznámil porážku Peržanov.


Zdroj foto: Pixabay

Zaujímavosti

Socialne siete