Najžiadanejšia strukovina: Šošovica pre zdravie a úspech

Šošovica je potravina, ktorá by na našom stole nemala chýbať.
(Zdroj: Pixabay)

Šošovica je nielen symbolom šťastia a bohatstva, ale je aj zdravá a neobsahuje veľa tukov. Spolu s hrachom, obilím a orechmi patrí medzi tradičné ľudové symboly plodnosti. Táto chutná a zdravá strukovina by sa mala objavovať na našich tanieroch čo najčastejšie.

Šošovica je doslova zázračnou potravinou. Pomáha pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu, pomáha predchádzať ateroskleróze, ale aj udržiavať zdravé tehotenstvo, zrýchľuje chudnutie a dodáva telu železo. Naše orgány a svaly potrebujú neustály prísun bielkovín na opravu a rast tela, preto by sme do nášho jedálnička mali zaraďovať šošovicu niekoľkokrát týždenne.

Orientálny pôvod

Šošovica je z hľadiska potravinárskeho využitia najžiadanejšou strukovinou. Má jemnú zemitú chuť, dobre sa varí a je stálofarebná. Z našich zeleninových záhradiek sa, žiaľ, pomaly vytráca a obmedzilo sa aj jej pestovanie vo veľkovýrobe pre vysoké nároky na ručnú prácu. Tušili ste, že ju dovážame predovšetkým z Kanady?

Pôvodom je však z Indie a je jedným z najstarších zdrojov potravy. Vieme, že ju ľudia konzumujú už vyše deväť tisícročí. Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 percent. Vďaka tomu tvorí v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Je to tak hlavne v Indii, ktorej obyvateľstvo tvoria predovšetkým vegetariáni. Jednotlivé druhy šošovice sa od seba líšia veľkosťou semien a takisto aj farbou, ktorá môže byť žltá, oranžová, hnedočervená, zelená či čierna.

Možno ju konzumovať v rôznych podobách. Šošovica, najmä naklíčená, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje na dobré budovanie svalov a bezproblémové fungovanie tela. A vďaka vysokému obsahu zinku má omladzujúce účinky na väzivové tkanivo.

Šošovicová polievka je zdravá a sýta.
Šošovicová polievka je zdravá a sýta.
(Zdroj: Pixabay)

Na štíhlu líniu

Strukoviny sú bohaté na sacharidy. Kým cestoviny, lúpaná ryža a produkty zo svetlej múky sa v črevách rozkladajú pomaly, šošovica obsahuje komplex sacharidov, ktorý zabezpečuje plynulý prísun glukózy do krvi a buniek.

Šošovica rýchlo zasýti, a pritom nie je príliš energetická. Pomáha nám zbaviť sa prebytočných kilogramov bez toho, aby sme organizmus stresovali diétami a nedostatkom živín.

Šošovica má veľa rôznych antioxidantov, obsahuje aj selén, ktorý hrá jedinečnú úlohu pri prevencii rakoviny. Selén potláča rýchlosť rastu nádorov, niekedy ho zastavuje, takže sa ho imunitný systém prirodzene zbaví. Selén tiež zvyšuje detoxikačný potenciál pečene, čím podporuje odstránenie niektorých zlúčenín podporujúcich vznik rakoviny. Keďže selén nie je častou zložkou v potravinách, šošovica by sa mala stať dôležitou súčasťou vašej stravy.

Šošovica je jedným z najvýdatnejších zdrojov železa, ktoré telo potrebuje na optimálnu produkciu hemoglobínu. Približne 36 percent železa dennej odporúčanej hodnoty môže pochádzať z konzumácie 1 šálky, teda 200 gramov šošovice každý deň. Túto vlastnosť ocenia najmä ženy.

Šošovicové tipy

Čím menšie sú zrnká šošovice, tým majú intenzívnejšiu chuť, lebo aromatické látky sa koncentrujú predovšetkým v šupke. V predaji je viacero odrôd šošovice.

Pokiaľ je skladovacia nádoba vzduchotesná, môžu strukoviny vydržať dlhé roky a stále budú skvelým zdrojom bielkovín.

Zo šošovice varíme polievku alebo prívarok, môžeme ju primiešať i do šalátov. Chutná je na orientálny spôsob s rozličnými druhmi zeleniny, ale aj so zemiakmi.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
šošovica

Zaujímavosti

Socialne siete