Šošovica je nielen symbolom šťastia a bohatstva, ale je aj zdravá a neobsahuje veľa tukov. Spolu s hrachom, obilím a orechmi patrí medzi tradičné ľudové symboly plodnosti. Táto chutná a zdravá strukovina by sa mala objavovať na našich tanieroch čo najčastejšie.
Šošovica je doslova zázračnou potravinou. Pomáha pri budovaní svalov, posilňuje výkonnosť mozgu, pomáha predchádzať ateroskleróze, ale aj udržiavať zdravé tehotenstvo, zrýchľuje chudnutie a dodáva telu železo. Naše orgány a svaly potrebujú neustály prísun bielkovín na opravu a rast tela, preto by sme do nášho jedálnička mali zaraďovať šošovicu niekoľkokrát týždenne.
Orientálny pôvod
Šošovica je z hľadiska potravinárskeho využitia najžiadanejšou strukovinou. Má jemnú zemitú chuť, dobre sa varí a je stálofarebná. Z našich zeleninových záhradiek sa, žiaľ, pomaly vytráca a obmedzilo sa aj jej pestovanie vo veľkovýrobe pre vysoké nároky na ručnú prácu. Tušili ste, že ju dovážame predovšetkým z Kanady?
Pôvodom je však z Indie a je jedným z najstarších zdrojov potravy. Vieme, že ju ľudia konzumujú už vyše deväť tisícročí. Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 percent. Vďaka tomu tvorí v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Je to tak hlavne v Indii, ktorej obyvateľstvo tvoria predovšetkým vegetariáni. Jednotlivé druhy šošovice sa od seba líšia veľkosťou semien a takisto aj farbou, ktorá môže byť žltá, oranžová, hnedočervená, zelená či čierna.
Možno ju konzumovať v rôznych podobách. Šošovica, najmä naklíčená, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje na dobré budovanie svalov a bezproblémové fungovanie tela. A vďaka vysokému obsahu zinku má omladzujúce účinky na väzivové tkanivo.