Recepty

Nakladaná zelenina pre zdravé bruško

Nakladaná zelenina pre zdravé bruško
Nakladaná zelenina je pre naše zdravie prospešná.
(Zdroj: Pixabay)

O tom, že základom nášho zdravia je bruško, nikto nepochybuje. Okrem tradičnej kyslej kapusty si však môžete doma pripraviť najrozličnejšiu kvasenú zeleninu plnú vitamínov a probiotík. Fantázii sa medze nekladú, preto kombinujte všetky svoje obľúbené druhy zeleninky. Keď bude hotová, doprajte si aspoň jednu porciu denne.

Potrebujeme:

700 ml pohár

20 g soli

3 mrkvy

2 cibule

2 strúčiky cesnaku

2 cm zázvoru

celé čierne korenie

celé semená koriandra

3 dcl prevarenej vody

Postup:

Nálev pripravíme z vody, v ktorej sme rozpustili soľ, necháme ho vychladnúť. Mrkvu i cibuľu nakrájame na veľmi tenké pásiky a cesnak so zázvorom na tenké plátky. Na dno sedemdecovej nádoby vložíme niekoľko guľôčok čierneho korenia koriandra, pridáme zázvor a následne ukladáme vrstvy mrkvy, cibule a cesnaku. Každú dôkladne zatlačíme. Necháme voľný priestor zhruba dva centimetre od vrchného kraja pohára a zalejeme tak, aby bola zelenina pod nálevom. Fermentujeme sedem až desať dní, potom uložíme do chladničky.

Náš tip:

Na fermentáciu môžeme použiť rôzne druhy zeleniny podľa sezóny alebo chuti. Podľa druhu zeleniny zvoľte koreniny, napríklad mletú papriku, čili alebo rascu. Fermentácia by mala prebehnúť pri izbovej teplote, následne sa proces zastaví v chlade. Z nádoby vždy odoberajte zeleninu čistým príborom.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
recepty

Rady a tipy

Socialne siete