Návrh novely Zákona o športe: menej byrokracie a podpora súkromných investícií

Návrh novely Zákona o športe: menej byrokracie, podpora súkromných investícií a efektívnejší Top tím

Znížiť nadmernú byrokraciu, umožniť jasnejšiu podporu športu, zaviesť mechanizmy na riešenie sporov v športe a predovšetkým zefektívniť financovanie a činnosť Top tímu, to sú hlavné zámery pre novelizáciu Zákona o športe. Na jej prípravách už niekoľko mesiacov pracuje expertná skupina zložená zo zástupcov Ministerstva cestovného ruchu a športu SR (MCRŠ SR), Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a športového hnutia. Pracovný návrh právneho dokumentu je už hotový a pripravený na ďalší legislatívny proces.

Jedným z dôvodov vzniku MCRŠ SR je vytváranie podmienok pre rozvoj športu, zlepšenie jeho postavenia a jeho účelná a systematická podpora. Rezort chce vniesť do oblasti športu viac transparentnosti, znížiť byrokratické zaťaženie a zároveň zabezpečiť navýšené financovanie ako investíciu do prosperujúcej a zdravšej budúcnosti Slovenska aj prostredníctvom novelizácie Zákona o športe. Prípravné práce na novelizácii tohto dôležitého právneho predpisu pre šport sa začali krátko po vzniku nového rezortu a prvé verzie dokumentov sú už pripravené. Návrh obsahuje viac než 150 novelizačných bodov a jeho účinnosť sa plánuje od 1. januára 2025.

Čo sa musí urobiť

„V súvislosti s nízkym stavom kvalifikovaných športovcov na olympijské hry do Paríža je dôležité urobiť systémové zmeny v nastavení športu u nás. Netýkajú sa len vrcholového športu, ale športu na všetkých úrovniach. Je nutné modifikovať projekt Top tímu, v ktorom je vyše 250 športovcov. Po vzore okolitých krajín by mal štát prostredníctvom zákona tiež vylepšiť možnosti sponzoringu pre šport. Privítali sme preto iniciatívu ministerstva, ktoré počúva názory športovej obce a snaží sa riešiť jej problémy, novelizovať zákon, poskytli sme mu všetku súčinnosť a expertov do skupiny, ktorá túto právnu normu pripravuje. Pracovná skupina má za sebou niekoľko mesiacov práce a teraz sa začína ďalšia fáza,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Návrh novely Zákona o športe: menej byrokracie, podpora súkromných investícií a efektívnejší Top tím
Návrh novely Zákona o športe: menej byrokracie, podpora súkromných investícií a efektívnejší Top tím

Jednou z noviniek je aj zavedenie nového športového tribunálu na riešenie sporov v športe, ktoré fungujú aj v zahraničí. „Pre športovú obec by to bolo veľmi prínosné. Predovšetkým menšie športové zväzy mali problémy s kreovaním a obsadzovaním orgánov na riešenie sporov a disciplinárnych otázok. Unifikovaný orgán by rozhodoval spory rýchlejšie, odbornejšie, nestrannejšie, lacnejšie a najmä vo vnútri športového hnutia," uviedol prezident SOŠV Anton Siekel.

Pripravované zmeny Zákona o športe

Ako ministerstvo avizuje, dôvodom prác na návrhu novely Zákona o športe je úsilie o vyriešenie problémov, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe, a tých ktoré boli avizované od športovej verejnosti, športových organizácií a športovcov samotných. Viaceré návrhy vychádzajú z pripomienok zozbieraných SOŠV, ako aj z pripomienok, ktoré boli uplatnené v rámci medzirezortných pripomienkových konaní pri predložených návrhoch noviel Zákona o športe vládami v predchádzajúcom období.

Aký je cieľ týchto zmien?

Novelizáciou Zákona o športe chce ministerstvo odstrániť nadbytočnú administratívnu záťaž, nejednoznačnosť ustanovení, upraviť v praxi problematické paragrafy, zefektívniť boj proti negatívnym javom v športe, ale aj zatraktívniť sponzoring. Navrhuje sa rozšírenie definície verejného záujmu v športe, modifikuje sa definícia pojmu šport, posilňuje sa pracovnoprávny charakter výkonu činnosti profesionálnych športovcov v kolektívnych športoch v spojení s úpravou ich odvodového zaťaženia, zlepšuje sa postavenie športových odborníkov a zjednodušuje sa podnikanie v športe. Upravujú sa náležitosti a podmienky zmlúv v športe tak, aby príslušné ustanovenia napomáhali rozvoju športu poskytnutím väčšej miery voľnosti.


Zdroj foto: olympic.sk, Andrej Galica

Šport

Socialne siete