Návšteva v Šrotparku: Odpad plný fantázie!

Návšteva v Šrotparku: Odpad plný fantázie!

Na okraji Bratislavy, v Devínskej Novej Vsi stojí ukrytá v tieni vysokých stromov galéria, ktorá je výsledkom neobvyklej zručnosti a hlavne fantázie umelca Branislava Pokorného. Miesto na umenie zasadené do prírody sa síce nerodilo ľahko, dnes však ponúka veľmi milý zážitok pre všetky vekové kategórie.

Pôvodnou myšlienkou Branislava Pokorného bolo vystaviť vo svojej galérii slovenské zvieratá v životnej veľkosti vytvorené z úplne obyčajného materiálu – šrotu. Trvalo niekoľko mesiacov, kým pripravil prvé sochy, na ktoré by sa zvedavá verejnosť mohla prísť pozrieť. Do dnešných dní sú viaceré z nich ústrednými objektmi prírodnej galérie vytvorenej z tohto nevšedného materiálu. 

Vzácny šrot 

Už po vstupe cez veselú bránu Šrotparku náš pohľad upúta kôň v životnej veľkosti ťahajúci skutočný voz aj s pohoničom. Stojí tu od prvého dňa. Postupne sa vynárajú aj ďalšie zvieratá a je jasné, že pán Pokorný neostal nakoniec iba pri tých slovenských. V diaľke sa týči zvedavá žirafa a nízky plot z paliet nás našťastie drží v bezpečnej vzdialenosti od hrozivého raptora, ktorý pribudol do zbierky len nedávno. 

Stačí sa otočiť a už stojíme v zákutí, ktoré je venované morskému svetu. Obrovský žralok síce nenaháňa až taký strach, keďže je však zo šrotu, môže zraniť každého nezbedníka, ktorý si poriadne neprečíta návštevný poriadok. Hoci je materiál použitý na výrobu týchto umeleckých diel takpovediac zo smetiska, nikdy nebol určený na to, aby sa z neho stali preliezačky.  

Dokonalá premena 

Obrovskú fantáziu autora obdivujeme nielen pri morskom diablovi s veľkou papuľou a veselým svetielkom nad hlavou, ale aj pri divotvornej chobotnici a koráloch. Milovníci psíkov či opíc obďaleč môžu hľadať svoj obľúbený druh, iných však rozhodne zaujme objekt o čosi duchovnejší. 

Naše kroky sa zastavujú pri diele, ktoré je Branislavovi Pokornému veľmi blízke. Kľačiaci anjel v životnej veľkosti s nádhernými krídlami a lampášom poskladaný z podkov má každého návštevníka viac než len pobaviť.  

Všetko sa začalo darom. Čo si však počať s deviatimi stovkami podkov? Hoci z nich pripravil mnoho zaujímavých vecí, nakoniec sa ich rozhodol premeniť na sochu plnú duchovna a šťastia. Preto dnes tento anjel svojím lampášom ukazuje návštevníkom cestu, a to nielen počas najkrajších sviatkov roka, teda na Vianoce.  

Z filmového plátna 

Kráčame pod korunami stromov a popri nás sa vynárajú stále nové zvieratká. S úsmevom prechádzame okolo „strunykát“, ako prezýva pán Pokorný svoje surikaty, a už nás vedie k svojmu najnovšiemu dielu. V Cineme vystavuje totiž všetkých svojich obľúbených filmových hrdinov, nechýba však ani pravý vikinský trón, terárium s hadmi a pavúkmi či obľúbené rozprávkové postavy.  

Sme zvedaví, ako tieto diela vznikajú. „Vždy keď začínam pracovať, je to ťažké. Je jedno, čo to je. Nikdy to nebolo tak, že od prvého zvaru si hovorím, že sa všetko darí. Neraz dielo na druhý deň začnem prerábať. Ale keď príde deň plný inšpirácie, akoby mi niečo viedlo ruky. Vtedy čo chytím, zrazu pasuje do objektu, ktorý robím. Človek až neverí, že to vyšlo z jeho hlavy,“ priznáva umelec a bývalý hudobník.  

Hotové dielo je po dokončení potrebné ešte zafarbiť, šrot má totiž rôznu farbu. Potom však už necháva na prírodu, aby sa s jeho sochami zahrala a nechala naplno pôsobiť aj hrdzu.  

Čosi sa chystá 

Než našu prehliadku skončíme, nazrieme aj do zákulisia. Mnoho ďalších krásnych objektov sa totiž ešte ukrýva v dielni pána Pokorného a verejnosť bude mať možnosť ich obdivovať na plnohodnotnej výstave už na jeseň tohto roka. A to ani zďaleka nie je všetko – toto prekvapenie si však zručný umelec necháva zatiaľ pre seba. 

Pomaly sa lúčime. Koľko zvieratiek sme vlastne videli? Hrdý autor sa s nami lúči a odkazuje všetkým návštevníkom, nech si ich skúsia spočítať sami. On sám sa zastavil pri neuveriteľnom čísle 200. 


Zdroj foto: Facebook Galéria Šrotpark

Súvisiace:
Galéria Šrotpark

Slovensko

Socialne siete