Nemilosrdná rakovina si berie jedného člena rodiny za druhým: Doktor povedal, bude to život za život...

Príbeh tejto rodiny je ako z krutého sna. Nájde sa dosť ochotných ľudí, ktorí im pomôžu?
(Zdroj: Tibor Géci)

Keď lekári oznámia, že našli v tele nádor, zamrazí z toho každého. Keď však túto správu musia oznamovať rodičom, je to tá najukrutnejšia veta na svete. V apríli tohto roka si túto správu vypočuli aj manželia Šarköziovci z Bratislavy. Žiaľ, nepočuli ju po prvý raz. Ako v krutom sne im zákerná choroba berie už druhé dieťatko. Osud im však nadelil trápenia ešte viac.

Sedíme v malom domčeku na kraji Bratislavy, kde žijú manželia Šarköziovci so svojimi troma deťmi. Vonku svieti jesenné slniečko a na dvore pobehujú dva strapaté psíky. Aké krásne by bolo, keby si posledné slnečné dni mohli pri veselých hrách užívať spolu aj ich dve najmladšie deti. Bohužiaľ, ich rodičia Božena (38) a Peter (52) majú iné starosti. 

Bolesť hlavy 

Ako sa hovorí, nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Je neuveriteľné, koľkokrát sa dokáže vrátiť do tej istej rodiny. „Všetko sa začalo v októbri 2017,“ rozpovedá pani Božena smutný príbeh. Jej druhorodenú, vtedy šesťročnú dcérku Vikinku rozbolela hlava. Tentoraz viac než je bežné, a tak sa rodičia vybrali na detskú pohotovosť na bratislavských Kramároch.  

Správa, ktorú im po vyšetreniach lekári povedali, bola doslova zdrvujúca. Malá Viki mala v mozgu najagresívnejšiu formu nádoru – glioblastóm. Odborníci dievčatko síce operovali, prognóza však bola jasná, dcérke ostávalo len osem mesiacov života. „Bude to život za život, povedal doktor,“ vracia sa v spomienkach pani Božena. „Manžel lekárovi spomenul, že som tehotná a jeho predpoveď sa do písmena splnila. Dcérka zomrela týždeň po tom, čo sa narodil syn Dominik,“ rozpráva so slzami v očiach. 

Veľká skúška 

Celé tehotenstvo strávila obetavá matka pri dcérke na onkológii. V marci 2018 sa s ňou vrátila domov stráviť posledné spoločné dni mimo múrov nemocnice. Tentoraz už v starostlivosti detského hospicu Plamienok. „Chodili k nám lekári, pridružila sa cukrovka, vedľajšie účinky liečby, kortikoidov. Viki prestala chodiť, bola už iba ležiaca a mala obrovské bolesti,“ spomína na ťažkú životnú skúšku. Nečudo, že sa na novorodeného synčeka Dominika veľmi upla. Pomohol jej prežiť tie najhoršie chvíle života každej matky.  

Manželia Šarköziovci sa tešili zo synčeka a o dva roky sa k nemu pridala aj dnes už štvorročná sestrička Dianka. Ich šťastie však netrvalo dlho. „Boli sme šťastní iba štyri roky,“ prehovorí tichým hlasom pán Peter. Postupne ho začalo trápiť zdravie, ochorel a prišiel o prácu, osudný zlom však prišiel vo februári tohto roku.  

Nemilosrdná rakovina si berie jedného člena rodiny za druhým.
Nemilosrdná rakovina si berie jedného člena rodiny za druhým.
(Zdroj: ancn)

Malý Dominik sa sťažoval na bolesť bruška a hlavy, mal hnačky a nevoľnosť. „A tak sme sa opäť vybrali na pohotovosť na Kramáre. Urobili mu očné vyšetrenie, to bolo v poriadku. Potom neurologické, vyzeralo byť tiež v poriadku,“ vysvetľuje pani Božena. „Ale keďže sme spomenuli dcérkinu diagnózu, spravili mu pre istotu CT. Tam mi oznámili, že má nádor na mozgu aj on.“ Tu sa však zlé správy zďaleka neskončili. 

Dve rakoviny 

Druhý deň na sone brucha objavili v pečeni nádory. Ukázalo sa, že šesťročného Dominika trápia dve rakoviny naraz. Hneď pristúpili k operácii hlavy, nádor sa však nepodarilo odstrániť celý. „Potom nasledovala biopsia pečene, aby sme vedeli, aké druhy nádorov to sú. Liečba však nezaberá, je neúspešná,“ priznáva matka, ktorá musela prijať nemilosrdnú pravdu. Aj jej druhé dieťa je nevyliečiteľne choré. Koľko spoločného času im ešte ostáva, nikto netuší. 

Ako sa ukázalo, príčina tohto trápenia má genetický pôvod. Testovanie podstúpila celá rodina, nielen rodičia, ale aj malá Dianka a najstarší, dnes už dospelý syn. Dominikovi potvrdili syndróm CMMRD, ktorý spôsobuje náchylnosť na vznik rakoviny, a to už vo veľmi skorom veku. Deti naň často umierajú, lebo u nich žiadny druh liečby nezaberá.  

Ďalšia rana 

Ani tentoraz nemali lekári pre rodinu dobré správy. Tento dedičný nádorový syndróm môže spustiť ochorenie aj u ostatných detí Šarköziovcov. Každý člen rodiny má niečo pozitívne. „Ja mám Lynchov syndróm, manžel tiež,“ vysvetlila pani Božena. Na vlastné zdravie však nemá ani pomyslenie. Genetika ukázala, že starší syn môže mať problémy, keď dosiahne 35 rokov a najmladšia dcérka už v osemnástich rokoch.  

V lete tohto roku zastihlo rodinu ďalšie nešťastie. Pán Šarközi začal mať neblahé príznaky, a keď sa objavila krv, zašiel k lekárovi. Verdikt bol opäť neľútostný, dva nádory na pľúcach. Spočiatku chceli lekári nádory vyoperovať, potom však objavili metastázu na siedmom stavci a rozhodli, že operácia nebude. „Už o pár dní nastupujem na ožarovanie, potom na chemoterapiu,“ vysvetľuje utrápený otec. „Presne tam, kde liečia aj môjho syna.“ 

Spočiatku nemal v rodine nikto zdravotné problémy. „Do šiestich rokov sme pri deťoch nemali žiadne podozrenie. Len Viki sem-tam bolela hlava, inak nič. Nechudla, nebola slabá, žiadne neurologické ťažkosti. Až keď sme šli na pohotovosť, vtedy jej prvý raz zabehlo oko. Dominik tiež. Keď sme odchádzali z domu, mal hnačku, vracal, bolelo ho bruško, hlava. Keď sme vystúpili z trolejbusu, už ho ťahalo do boku. A aj keď sme si to s manželom nepovedali nahlas, mali sme tušenie, že je niečo zle,“ rozpráva obetavá mama.  

Boj s ťažkou chorobou je náročný aj pre dospelého, nieto ešte pre dieťa.
Boj s ťažkou chorobou je náročný aj pre dospelého, nieto ešte pre dieťa.
(Zdroj: ancn)

Život v neistote 

Pre každú rodinu je mimoriadne náročné, keď sa dozvie diagnózu, v ktorej figuruje rakovina. Obzvlášť keď je prognóza fatálna. Priznáva to aj pán Šarközi: „Bojujeme každý, každý boží deň. Nie sme na tom finančne najlepšie.“ Pri starostlivosti o dvoch pacientov a malých deťoch nemá kto chodiť do práce. Hoci pani Božena požiadala o opatrovateľský príspevok, dodnes nedostala ani euro, od štátu má len rodinné prídavky 120 eur. 

Medzitým bol pán Šarközi doma, a kým vládal, staral sa o najmladšiu dcérku, keďže chorého Dominika mali doma, nesmel sa však nakaziť žiadnou chorobou od sestričky zo škôlky. „Dominik dostával takú drastickú liečbu, že nemal žiadnu imunitu.“ Keby chlapec ochorel, nemohol by dostávať svoju liečbu proti rakovine.  

„S mojou diagnózou nemám najlepšie vyhliadky, možno štyri, možno sedem mesiacov života,“ povzdychne si pán Peter. „Nikoho nezaujíma, z čoho žijeme.“ 

Malého Dominika podporuje Dobrý anjel, chlapček má však mnoho snov a želaní, ktoré sa mu najbližší snažia splniť. V lete túžil po dovolenke a kúpaní v mori, toho sa, žiaľ, nedočkal. Na Deň detí mu však splnili iné veľké želanie – lietať. A tak mal možnosť preletieť sa v lietadle a na chvíľu zabudnúť na všetky svoje trápenia.  

Posledné želanie 

Drobné radosti i pomoc si Šarköziovci vedia veľmi vážiť. „Ľuďom v nemocnici, sestričkám, lekárom ďakujem! Sú to vynikajúci, fantastickí ľudia ako sa vedia rodičom prispôsobiť, prežívať to s nimi, boli tu v ťažkej chvíli. Od upratovačiek až po pani primárku, čo sú na onkológii, jedno veľké ďakujem. Klobúk pred nimi dolu! Cítime, že držia pri nás,“ šepká so slzami v očiach. A chváli aj svoju manželku. „Obdivujem moju ženu, že toto všetko takto zvláda.“ 

So svojou diagnózou sa už zmieril, prezrádza nám však svoje veľké želanie, ktorého by sa ešte rád dožil. Okrem trápenia so zdravím ho sužuje aj starosť o strechu nad hlavou. Súrodenci jeho domček zaťažili dlžobou, rodina preto žije v neistote, sotva dokáže pokryť každodenné výdavky. 

„Chcel by som poprosiť dobrých ľudí, či by nám nejako mohli pomôcť, aby som mohol toto bývanie dať dokopy. Keď sa mne niečo stane, aby žena s deťmi mohla byť v pokoji, že ich nikto nevyhodí, nevysťahuje. Aspoň toho by som sa chcel dožiť,“ šepká, keď sa lúčime. 

Manželia prosia o pomoc, situácia je ťažká.
Manželia prosia o pomoc, situácia je ťažká.
(Zdroj: Tibor Géci)

Ako môžete pomôcť? 

Rodine Šarköziovej môžete pomôcť príspevkom cez zbierkový portál donio.sk: https://donio.sk/pomoc-pre-dominika alebo príspevkom na účet: SK39 7500 0000 0040 2914 1112 

Rodina je bez príjmu s dvoma onkologicky chorými členmi. Rodiny s vážne chorým dieťaťom alebo rodičom môžete dlhodobo podporovať napríklad cez Dobrého anjela, Ligu proti rakovine alebo podporiť organizáciu a dobrovoľníkov vo svojom okolí.  


Zdroj foto: Tibor Géci, ancn

Slovensko

Socialne siete