Neviditeľní záchrancovia: Nanoroboty vraj vyliečia ľudský mozog

Neviditeľní záchrancovia: Nanoroboty vraj vyliečia ľudský mozog
Nanoroboty vraj vyliečia mozog.
(Zdroj: Pixabay)

Milióny ľudí každý rok zomierajú alebo ostanú postihnutí po závažnom krvácaní do mozgu. Zdá sa, že vďaka moderným technológiám by im život či zdravie mohli zachrániť tí najmenší pomocníci, akých si vieme predstaviť. Lekári už vyskúšali nanorobotov, ktorí otvorili nové hranice v medicíne.

Predstavte si robota takého malého, že má veľkosť jednej dvadsatiny veľkosti červenej krvinky. Voľným okom ho neuvidíte. Keď ho však lekári aplikujú do krvného obehu, dokáže zachraňovať životy.

Malí pomocníci

V tomto prípade ide o celú armádu magnetických robotov, ktorých by lekár mohol ovládať ako roj a navigovať na postihnuté miesto v mozgu. Tu by mohli liečiť napríklad nebezpečné krvácanie alebo tzv. mozgovú aneuryzmu. Ročne na ňu na celom svete zomrie približne pol milióna pacientov. Tento stav – krvou naplnená vydutina na mozgovej tepne, ktorá môže prasknúť a spôsobiť smrteľné krvácanie – môže tiež viesť k mŕtvici a invalidite.

Tím pod vedením Inžinierskej školy v Edinburghu vykonal laboratórne testy s použitím modelov aneuryzmov a králikov. Skonštruovali magnetické nanoboty vyrobené z liekov na zrážanie krvi a obalili ich povlakom navrhnutým tak, aby sa topili pri presných teplotách. Do tepny králika vstrekli niekoľko stoviek miliárd robotov a pomocou magnetov ich naviedli na poškodené miesto.

Bez operácie

Hneď ako boli roboty na svojom mieste, výskumníci použili magnety na ich zoskupenie a zahriatie na bod topenia ich povrchu, čím sa liek uvoľnil na presnom mieste.

Potenciál nanorobotov v lekárstve je však oveľa širší. Malí pomocníci by mohli cielene transportovať lieky či dokonca opravovať orgány. To všetko bez veľkých zásahov či bolestivej operácie. Takáto pohodlná liečba by iste potešila mnohých pacientov.


Zdroj foto: Pixabay

Zaujímavosti

Socialne siete