Recepty

Novoročné medovníky plnené slivkovým lekvárom

Medovníky plnené slivkovým lekvárom budú chutiť aj na Nový rok.
(Zdroj: Pixabay)

Už máme síce po Vianociach, ale ak stále máte chuť na vynikajúce medovníky, máme tu pre vás jeden moderný recept, ktorý bude určite ozdobou vášho silvestrovskému alebo novoročného stola.

Na cesto potrebujeme:

500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
200 g medu
2 vajcia
90 g masla
1 ČL  jedlej sódy
2 ČL  perníkového korenia
slivkový lekvár

Na zdobenie potrebujeme:

vlašské orechy
1 bielok
50 g práškového cukru

Ostatné:

1 žĺtok na potieranie
formičky na vykrajovanie
cukrárske vrecko
papier na pečenie

Medovníky sú obľúbenou vianočnou pochúťkou.
Medovníky sú obľúbenou vianočnou pochúťkou.
(Zdroj: Pixabay)

Príprava:

V hrnci rozpustíme med s maslom a perníkovým korením. V miske si zmiešame suché prísady - preosiatu múku, jedlú sódu a práškový cukor. Pridáme vajcia a prilejeme vlažnú medovú zmes. Rukami vypracujeme cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chlade minimálne 2 hodiny.

Keď je cesto odpočinuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske. Na polovicu rozvaľkanej plochy nanesieme v malých kopčekoch slivkový lekvár, okolie potrieme žĺtkom. Prekryjeme druhou polovicou cesta, prstami postláčame okolo lekvárových kopčekov a vykrajujeme medovníky.

Medovníky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokiaľ chceme ako ozdobu orech, vrch medovníkov potrieme žĺtkom a položíme oriešok. Medovníky, ktoré chceme zdobiť bielkovým snehom pred pečením nepotierame žĺtkom, ale až hneď po vybratí z rúry. Pečieme 10-15 min pri teplote 180°C.

Hmotu na zdobenie si pripravíme tak, že nad parou zmiešame bielko s púdrovým cukrom. Necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka a zdobíme medovníčky.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
recepty

Rady a tipy

Socialne siete