Obludnejší než sme si mysleli: T-Rex mal zuby zo železa

Obludnejší než sme si mysleli: T-Rex mal zuby zo železa
Obludnejší než sme si mysleli: T-Rex mal zuby zo železa

O dinosauroch sa často hovorí ako o monštrách. Jedným z najznámejších a najobávanejších je, samozrejme, kráľ medzi dinosaurami – tyranosaurus rex, ako naznačuje aj jeho latinské meno. Podľa všetkého bol však omnoho hrozivejší, než ho doteraz opisovali vedci či zobrazovali filmové trháky!

So 60 zubami ostrými ako žiletka a čeľusťami takými silnými, že by dokázali rozdrviť auto, bol na tohto tvora poriadne hrozivý pohľad. Odborníkom to však nestačilo a stále si lámali hlavu, či je naša predstava o tyranosaurovi reálna.

Ako autobus

A tak použili štatistické metódy spolu s pokročilými modelmi pohybu zvieraťa a „kráľovi“ pridali až 70 percent hmotnosti. Podľa najnovších predpokladov mohli najväčší zástupcovia tohto druhu vážiť namiesto pôvodných 8,8 tony až 15 ton.

Tiež je možné, že boli až o celú štvrtinu dlhšie než sa doteraz uvádzalo. Namiesto 12 metrov to mohlo byť až 15.

Koho by už len takáto predstava poriadne nevydesila, bude mať zrejme zimomriavky z toho, že pri porovnávaní s dnešnými varanmi a ich príbuznými dospeli vedci k záveru, že najzákernejšiu zbraň schovával tento dinosaurus vo svojej papuli.

Zubatý zabijak

Výskumníci zistili, že zúbkované okraje zubov varana komodského sú zakončené železom, čo môže poskytnúť obraz o tom, ako dinosaury zabíjali a konzumovali potravu.

Doktor Aaron LeBlanc, hlavný autor štúdie z King's College v Londýne, povedal: „Komodské varany majú zakrivené, zúbkované zuby, aby mohli trhať svoju korisť rovnako ako mäsožravé dinosaury. Chceme využiť túto podobnosť, aby sme sa dozvedeli viac o tom, ako mohli jesť mäsožravé dinosaury a či používali železo v zuboch rovnakým spôsobom ako varan komodský.“

Zdá sa teda, že staroveký netvor má pre nás ešte zopár prekvapení v talóne. Aby sa vedecké teórie mohli definitívne potvrdiť, bude potrebné objaviť a preskúmať ešte aspoň niekoľko stoviek tyranosaurích kostier.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
T-Rex dinosaurus

Zaujímavosti

Socialne siete