Obrovský ľadovec: Uväznený v morskej pasci

Obrovský ľadovec: Uväznený v morskej pasci
Obrovský ľadovec: Uväznený v morskej pasci

Človek mieni, príroda mení. Hoci si myslíme, že vieme o prírodných pomeroch na zemi už dosť, vedcov rôzne prírodné i fyzikálne javy stále prekvapujú. Platí to aj v prípade jedného z najväčších ľadovcov na svete, ktorého osud vôbec nezapadá do predpovedí odborníkov. Namiesto roztopenia ho čaká jazda ako na kolotoči.

A23a je tabuľový ľadovec, ktorý patrí plochou zhruba 3900 kilometrov štvorcových medzi najväčšie na svete a v roku 1986 sa oddelil z ľadového šelfu Filchner-Ronne. Dlhé roky bol uviaznutý na morskom dne pri Antarktíde, ale potom sa v roku 2020 začal pohybovať.

Zmena plánu

To bola chvíľa, keď vedci vyriekli ortieľ, ktorý sa nakoniec nenaplnil. Predpokladali totiž, že ľadovec sa vydá smerom na sever do teplejších vôd, v ktorých sa začne rozpúšťať a zaplaví oceán množstvom minerálov.

Dronový prieskum začiatkom roka 2024 však ukázal, že obrovský ľadovec sa otáča proti smeru hodinových ručičiek a ostáva na jednom mieste. Záhadu sa podarilo objasniť. Masa ľadu, ktorá by dokázala svojimi rozmermi takmer zaplniť Lamanšský prieliv, uviazla v tzv. Taylorovom stĺpe.

Tajomné hlbiny

Ide o jav, keď nerovnosti na povrchu, v tomto prípade na morskom dne, vytvoria obrovský stĺpec vody. Pod ľadovcom je minimálne kilometrový stĺpec vody, ktorý ho roztáča. Jav popísal po prvý raz v 20. rokoch minulého storočia fyzik G. I. Taylor a ten dostal podľa neho aj meno.

Cambridgeský odborník bol priekopníkom v skúmaní dynamiky tekutín a svetu ukázal, že prekážky na morskom dne dokážu závažným spôsobom narušiť prúdy, napríklad rozdeliť ich na dva a tým vodu medzi mini silno roztočiť.

V tomto prípade je prekážkou 100 km široký hrboľ na dne oceánu, známy ako Pirie Bank. Vír sedí navrchu brehu a A23a je nateraz jeho väzňom, pričom v tomto „kolotoči“ môže byť ešte dlhé roky.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
ľadovec

Zaujímavosti

Socialne siete