Obrovský uhlíkový vysávač: Mamut v boji s otepľovaním

Obrovský uhlíkový vysávač: Mamut v boji s otepľovaním
Obrovský uhlíkový vysávač: Mamut v boji s otepľovaním

Uhlík je veľkým nepriateľom, ktorého by sa odborníci radi zbavili, aby spomalili či v lepšom prípade zvrátili rýchle otepľovanie našej planéty. Najnovším bojovníkom v ich arzenáli je Mammoth, obrovská továreň nainštalovaná na Islande. Funguje ako gigantický vysávač, ktorý uhlík premení doslova na kameň.

Švajčiarska spoločnosť Climeworks otvorila začiatkom mája tohto roka na Islande už druhé zariadenie, ktoré slúži na priame zachytávanie uhlíka zo vzduchu. Nazvala ho Mammoth, teda Mamut. Je desaťnásobne väčší než jeho predchodca Orca z roku 2021.

Ako vysávač

Celý nápad je v podstate „jednoduchý“. Odborníci tejto spoločnosti navrhli technológiu priameho zachytávania uhlíka zo vzduchu, známu aj pod skratkou DAC. Uhlík sa zo vzduchu separuje pomocou chemikálií a potom je možné premeniť ho do pevného skupenstva, keď sa vstrekne pod zem, kde ostane uchovaný doslova ako kameň.

Možností je však podľa vedcov viacero. Zachytený uhlík možno znova použiť alebo premeniť na iné pevné produkty. Obrovské zariadenie nepostavili na Islande náhodou, poháňa ho totiž geotermálna energia.

Rýchla skladačka

Spoločnosť Climeworks začala stavať Mammoth v júni 2022 a malo by ísť o najväčší takýto závod na svete. Má modulárny dizajn s priestorom na 72 „zberných nádob“ , ktoré zachytávajú uhlík zo vzduchu a ktoré možno na seba naskladať a ľahko premiestňovať. V súčasnosti je ich na mieste 12 a ďalšie pribudnú už čoskoro.

Mamut bude podľa Climeworks schopný pri plnej kapacite vytiahnuť z atmosféry 36 000 ton uhlíka ročne. Toto množstvo uhlíka vyprodukuje 7800 áut ročne. Či sa nová technológia osvedčí, ukáže sa až časom. Ochrancovia prírody sa totiž obávajú, že nová technológia by mohla odpútať pozornosť od nutnosti neustále sa snažiť o znižovanie znečisťovania ovzdušia.


Zdroj foto: climeworks

Zaujímavosti

Socialne siete