OH 2024 v Paríži: Víťazi si odnesú domov kúsok Eiffelovky

 OH 2024 v Paríži: Víťazi si odnesú domov kúsok Eiffelovky
V medailách je zakomponovaný kúsok zo slávnej Eiffelovej veže.
(Zdroj: Olympic.sk)

Zisk olympijskej medaily je sen každého športovca. Na tohtoročných hrách v Paríži však bude jej vybojovanie ešte výnimočnejšie. Športovci si totiž domov s medailou odvezú aj kúsok Paríža a francúzskej histórie.

Organizátori príjemne prekvapili svet, keď oznámili, že každá olympijská medaila bude obsahovať aj kúsok z ikonickej Eiffelovej veže. Budú mať tradičný okrúhly tvar, po ich obvode sú vyryté ryhy pripomínajúce svetelné lúče. Uprostred jednej strany sa nachádza šesťuholníkový kovový pliešok osadený ako drahokam, ktorý má pripomínať obrys Francúzska.

Symbol Paríža

Práve ten vytvorili z častí konštrukcie Eiffelovej veže, ktoré robotníci museli odstrániť v dôsledku opotrebovania počas predošlých rekonštrukcií. Každý pliešok váži 18 gramov. Každý šesťuholník držia v rohoch ostrohy, ktoré pripomínajú nity Eiffelovej veže.

„Koncept medailí sme vymysleli počas niekoľkých diskusií. Napadlo nám, že je len jeden symbol Paríža, ktorý poznajú ľudia po celom svete. A ním je práve Eiffelova veža,“ povedal kreatívny riaditeľ organizačného výboru OH 2024 Joachim Roncin.

„Zisk medaily, bez ohľadu na to, ako vyzerá, je pre športovcov úžasný cieľ. Chceli sme však ich zážitok z cenného kovu ešte povýšiť. Najlepší olympionici si odvezú domov kus histórie Paríža,“ doplnil Roncin.

Kúsok slávnej veže

Na druhej strane olympijských medailí je vyobrazená grécka bohyňa víťazstva Niké letiaca ponad historický štadión v Aténach. Nechýbajú ani Akropola a Eiffelova veža. Dizajn s bohyňou Niké zdobí všetky olympijské medaily od roku 2004.

„Všetkým medailistom ponúkame kúsok Eiffelovej veže z roku 1889. Medaily spájajú vzácne kovy – zlato, striebro a bronz – s najcennejším symbolom mesta,“ uviedol prezident organizačného výboru Tony Estanguet.

Zlatá medaila je vyrobená zo striebra a je pozlátená. Strieborná je celá zo striebra a bronzová sa vyrobila zo zliatiny medi, cínu a zinku. Na výrobu medailí sa použili recyklované kovy, zliatina sa získavala z použitej spotrebnej elektroniky, mobilných telefónov či notebookov.

Vyrobili ich najlepší klenotníci

Medaily navrhlo francúzske klenotníctvo Chaumet, ktorej výtvory zdobia aristokraciu a elity francúzskeho národa od roku 1780. Športovci si budú môcť medaily uschovať v tmavomodrej škatuľke.

Ako sa vyrábali medaily?

5084 kusov medailí

85 mm priemer

9,2 mm hrúbka

529 g váha zlatej medaily

525 g váha striebornej medaily

455 g váha bronzovej medaily


Zdroj foto: Paris 2024, olympic.sk

Šport

Socialne siete