Olympiáda v Paríži plná škandálov: Podpaľačstvo, krádeže a urážka kresťanov!

Olympiáda v Paríži bola plná škandálov, najväčším bola urážka kresťanov.
(Zdroj: olympic.sk)

Olympijské hry v Paríži si ešte pred svojím oficiálnym začiatkom pripísali na svoje konto niekoľko vážnych škandálov. Po ich otvorení pribudli aj ďalšie, pričom olympijská vlajka zavesená naopak, zlé postele alebo málo jedla pre športovcov môžeme zatiaľ zaradiť len k malým nepríjemnostiam. Skutočné škandály totiž riešili urážky kresťanstva či športovca, ktorý znásilnil dieťa.

Plážový volejbalista znásilnil dieťa
Ešte pred oficiálnym štartom olympiády vyvolala obrovské pobúrenie kvalifikácia holandského plážového volejbalistu Stevena van de Velda, ktorý bol v roku 2016 obvinený z niekoľkonásobného znásilnenia12-ročného dievčaťa. Odsúdili ho na štyri roky a odsedel si rok.
Plážový volejbalista je trvale zapísaný v britskom registri sexuálnych zločincov, už šesť rokov sa ale bez nejakých väčších komplikácií zúčastňuje na športových turnajoch.
Holandský olympijský výbor si za rozhodnutím poslať ho na olympiádu stojí s tým, že po prepustení z výkonu trestu „Van de Velde vyhľadal a aj prijímal odbornú pomoc.“
Hráč sa vyjadril, že sexuálny čin, ktorý vykonal na dieťati ľutuje, ale jeho tím rozhodol, že pre istotu nebude bývať v olympijskej dedine s ostatnými športovcami a nesmie hovoriť s novinármi.

Veľké presuny migrantov
Podobne ako niektoré iné európske metropoly, aj Paríž je preplnený zástupom migrantov, ktorí čakajú na azyl a vybavenie „papierovačiek“. Jedným z prvých krokov mesta pred olympiádou boli veľké presuny týchto skupín ľudí na miesta dostatočne vzdialené od Paríža.
Pri štadióne Stade de France sa napríklad usídlilo viac ako 2000 migrantov, ktorých úrady presunuli do rôznych azylových centier. Migranti však s týmto krokom poväčšine vyjadrili nespokojnosť a rovnako protestovali aj ľudskoprávni aktivisti.

Tábory imigrantov presunuli mimo Paríža.
Tábory imigrantov presunuli mimo Paríža.
(Zdroj: Pixabay)

Ochromená doprava
Tesne pred oficiálnym začiatkom olympiády organizátorov ochromili podpaľačské útoky na dôležité a frekventované železničné trate. Ich dôsledkom boli obrovské komplikácie v doprave, ktoré sa dotkli približne 800-tisíc ľudí.
Podľa najnovších správ už Francúzi majú pravdepodobných páchateľov týchto útokov – zrejme ide o skupinu krajne ľavicových extrémistov.

Otvárací ceremoniál zosmiešnil kresťanstvo
Kde sú tie časy, keď sme pri sledovaní otváracieho ceremoniálu napríklad v Tokiu s úžasom sledovali, ako dokázali organizátori stvárniť kvety sakury, snehové vločky či japonskú záhradu. Paríž si pre nás pripravil módnu prehliadku transsexuálov, medzi ktorými tancovalo desaťročné dievčatko, urážlivú a nevkusnú paródiu na obraz Posledná večera, úplne nahého modrého muža či „láskanie“ trojice mladých ľudí ako odkaz na polyamoriu.
Takmer okamžite po skončení otváracieho ceremoniálu sa na organizátorov zosypala zo strany divákov vlna kritiky, ku ktorej sa pripojilo aj mnoho známych osobností zo sveta športu, zábavy či politiky.
„Myslím si, že táto olympiáda sa zapíše do histórie hrubým negatívnym písmom,“ vyjadrila sa pre denník Sport-Express trojnásobná olympijská víťazka v krasokorčuľovaní Irina Rodinová.
„Vystúpenie s účasťou transvestitov na otváracom ceremoniáli olympiády bolo prejavom nehoráznej neúcty ku kresťanom,“ napísal na sociálnej sieti americký podnikateľ Elon Musk.
„Pripájame ku všetkým tým, ktorí vyjadrili svoju nevôľu nad nevkusom a nemiestnou provokáciou kresťanov a kresťanstva pri niektorých scénach otváracieho ceremoniálu,“ vyhlásil predseda Kresťansko-demokratického hnutia Milan Majerský.
„Včerajší katastrofický otvárací ceremoniál na olympiáde bol najhorší, aký som kedy videla. Zosmiešnenie kresťanstva,“ ozvala sa aj politička a bývalá tenistka Romana Tabak s tým, že ale „Céline Dion bola očarujúca“.
S kritikou sa ozval Vatikán, Konferencia biskupov Francúzska a veľmi rezolútne sa voči zosmiešňovaniu kresťanstva vyjadril aj iránsky minister kultúry.
Organizátori ale tvrdia, že nemali v úmysle nikoho uraziť a katolíckej cirkvi, vrátane iných kresťanských cirkví odkázali, že paródiou Poslednej večere chceli vyslať svetu „posolstvo lásky“.

Takéto scény mali podľa kritikov symbolizovať úpadok európskej kultúry.
Takéto scény mali podľa kritikov symbolizovať úpadok európskej kultúry.
(Zdroj: Twitter/X)

Omyl pri Kóreách
Škandálu sa nevyhlo ani samotné predstavovanie oficiálnych športových výprav. Tento jeden je však mimoriadne poľutovaniahodný, keďže ide o dve krajiny, ktoré majú dlhodobo veľmi napäté vzťahy.
Keď atléti z Južnej Kórei nadšene poskakovali a mávali vlajkami počas plavby na Seine, organizátori ich predstavili ako Kórejskú ľudovodemokratickú republiku, čo je ale oficiálny názov Severnej Kórei, kde vládne diktátor Kim Čong-un.
Rovnakým menom organizátori predstavili aj samotných športovcov zo Severnej Kórei.

Nedostatok jedla
Krajina preslávená svojou gastronómiou utrpela v olympijskej dedine poriadne fiasko. Športovci sa totiž hromadne sťažovali na malé porcie a priveľa vegánskej stravy. Niektorých druhov potravín bolo tak málo, že ich kuchári museli dávať na prídel.
Nemeckí športovci dokonca označili olympijskú jedáleň za úplnú katastrofu s tým, že sa im nepáči ani dlhé čakanie v radoch na výdaj jedla. Paradoxom pritom je, že im varia štyria kuchári s oceňovanou michelinskou hviezdou.

Kartónové postele
Postele, na ktorých v olympijskej dedine spia športovci, boli navrhnuté a vyrobené z recyklovateľných materiálov a kartónu. Údajne aj preto, aby udržali iba váhu jednej osoby a zamedzili športovcom v „mimošportových aktivitách“.
Mnohí sa však sťažujú, že sú extrémne nepohodlné, nemôžu sa v noci poriadne vyspať a to môže mať negatívny vplyv na ich športový výkon. Niektorí olympionici si už preto boli kúpiť úplne nové matrace a doniesli si ich do olympijskej dediny.

Železný hrot namiesto kríža
Veľký škandál vyvolal aj oficiálny plagát tohtoročných letných olympijských hier v Paríži. Aj samotných Francúzov totiž zaskočili zvláštne grafické úpravy – na plagáte totiž nie je jediná francúzska vlajka a kríž na historickej budove Invalidovne nahradili grafici železným hrotom.
„Prečo nie je na streche Invalidovne kríž? Prečo tam nie je francúzska vlajka? Aký zmysel má usporiadať olympijské hry vo Francúzsku, ak sa to deje za cenu toho, že sa skrýva, kto sme?“ pýtala sa Marion Maréchalová, francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu.

Olympiáda v Paríži bola plná nevkusných scén a pohoršlivých paródií.
Olympiáda v Paríži bola plná nevkusných scén a pohoršlivých paródií.
(Zdroj: Twitter/X)

Vyhodenie komentátora
Škandály sa riešia nielen v olympijskej dedine, ale aj priamo v športových štúdiách. Komentátora svetoznámej televíznej stanice Eurosport Boba Ballarda vyhodili pre nevhodnú poznámku na adresu austrálskych plavkýň.
Keď totiž vychádzali z bazéna, Ballard ich kritizoval s tým, že: „Viete, aké ženy sú, zdržiavajú sa, robia si make-up.“ Keď ho jeho kolegyňa za mikrofónom upozornila, že to bolo nevhodné, moderátor sa začal smiať a zo strany televízie nasledoval rýchly proces – okamžité vyhodenie z olympiády aj z práce.

Dronová špionáž
Keď novozélandské futbalistky pred olympijským zápasom trénovali, všimli si, že nad ich ihriskom sa vznáša dron. Privolaná polícia zistila, že ho ovládal člen ich konkurenčného tímu z Kanady a bolo teda jasné, že ich zámerom bolo získať výhodu voči súperkám. Medzinárodná futbalová federácia dala kanadskej trénerke ročný dištanc a tímu odobrala šesť bodov.

Výtržnosti na futbale
Aj napriek uisteniam organizátorov o tom, že bezpečnosť bude na olympijských hrách v Paríži absolútnou prioritou, futbalový zápas Argentína – Maroko fatálne nezvládli. Aj napriek tomu, že v uliciach Paríža je počas hier 45 000 policajtov, počas spomínaného zápasu vtrhli na ihrisko fanúšikovia, hádzali na hráčov pyrotechniku, kamene a dve hodiny trvalo, kým sa situácia ako-tak upokojila.

Okradnutí olympionici aj novinári
Argentínska futbalová reprezentácia, austrálski cyklisti aj bývalý brazílsky futbalista Zico sa stali terčom zlodejov. Tréner Argentínčanov oznámil, že už podali trestné oznámenie, Austrálčania sa tešili, že im nevzali najcennejšie veci a Brazílčan prišiel o neuveriteľnú sumu pol milióna eur, ktorú mal v parížskom taxíku a počas cesty mu ho ukradli cez zadné okienko auta. Podobne už dopadli aj niektorí z novinárov, ktorí sa nachádzajú v Paríži.

 


Zdroj foto: Pixabay, Twitter/X

Šport

Socialne siete