Osviežujúca cviklová polievka

Osviežujúca cviklová polievka
(Zdroj: Pixabay)

Polievky z červenej repy alebo cvikly patria do tradičnej východoeurópskej kuchyne. Zdravá repa by sa na náš jedálniček mala dostať čo najčastejšie, preto si ju v lete môžete pripraviť bez dlhého varenia. V horúcich dňoch zasýti i osvieži a vďaka neobvyklej ružovej farbe zaujme aj deti.

Potrebujeme:

300 g červenej repy, 1 uhorku, 3 jarné cibuľky, 3 vajíčka, 0,5 l kefíru, 3 dcl vody, 250 g kyslej smotany, soľ, zemiaky, kôpor

Postup:

Repu nakrájame na pásiky, môžeme použiť i zaváranú alebo varenú. Uhorku a cibuľku pokrájame na drobno a zasypeme kôprom. Pridáme tri varené vajíčka pokrájané na drobno. Zalejeme kefírom a vodou. Následnej vmiešame pol téglika smotany a osolíme. V chlade necháme odležať niekoľko hodín.

Náš tip:

Boršč môžeme podávať v lete aj zime. Počas horúcich dní ho dobre vychladíme, aby osviežil, naopak v zime ho podávame horúci na zahriatie. Ingrediencie do boršču môžete kombinovať podľa ročného obdobia. Hoci je tradičný boršč pripravovaný ako vývar z kostí a mäsa, jeho odľahčená zeleninová verzia je v letných mesiacoch vhodnejšia.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
recepty

Rady a tipy

Socialne siete