Ovocné torty sú vynikajúcim spôsobom, ako si dokonale pochutnať a zároveň konzumovať čerstvé ovocie. S dobrým receptom vyčaríte úžasnú tortu vždy inak a ulahodíte všetkým maškrtným jazýčkom v domácnosti. Hodí sa nielen k nedeľnej kávičke, ale aj na príjemnú oslavu s rodinou a priateľmi.
Potrebujeme:
5 vajec
štipku soli
200 g práškového cukru
50 ml oleja
50 ml teplého mlieka
100 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
1,5 ČL sódy bikarbóny
3 PL lekváru
okrúhle piškóty podľa potreby
2 bal. jahodového pudingu v prášku
500 ml jahodového džúsu
200 ml smotany na šľahanie
125 g mascarpone
1 bal. smetafixu
4 – 5 PL salka
čerstvé ovocie
Postup:
Bielky so soľou vyšľaháme do peny a postupne pridávame cukor. Keď sneh stuhne, pridáme postupne žĺtka. Pomaly vlievame olej a mlieko. Múku preosejeme a pridáme sódu. Veľmi pomaly vmiešame do vaječného základu. Vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme v predhriatej rúre 45 minút na 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme, potom vyberieme a rozrežeme. Spodok potrieme lekvárom a naň položíme piškóty.
V jahodovom džúse rozmiešame puding a uvaríme z neho husté želé. Za horúca polejeme piškóty a necháme vychladnúť. Po vychladnutí priklopíme druhou časťou korpusu, zľahka pritlačíme a odložíme do chladu. Smotanu vymiešame so stužovačom a pridáme mascarpone, salko a vyšľaháme do tuha. Tortu potrieme krémom, necháme stuhnúť a ozdobíme ovocím.
Náš tip:
Ovocný džús môžete nahradiť osladenou vodou alebo použite vlastnú domácu šťavu. Krém na tortu môžete zafarbiť napríklad aj šťavou z bobuľového ovocia. Torta bude vynikajúca aj v zime, keď namiesto ovocia zo záhrady môžete skúsiť tropické ovocie alebo využite ovocie, ktoré ste zamrazili v lete.