Jedným z najobľúbenejších slovenských jedál sú rozhodne palacinky. Existuje tisíc spôsobov, ako ich pripraviť. Menej často sa však na našich tanieroch objavujú palacinky na slano. Ide pritom o veľmi jednoduchý recept, ktorý vám zachutí teplý i studený.
Potrebujeme:
2 vajcia
300 ml mlieka
150 g hladkej múky
150 g špenátu
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie
olej
Postup:
Zmiešame mlieko, vajcia a múku so štipkou soli. Z cesta upečieme palacinky. Na oleji v panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme špenát, dochutíme ho soľou, korením a podlejeme troškou mlieka. Zmes na miernom ohni dusíme domäkka. Potom ju zahustíme hladkou múkou a pár minút povaríme. Hotové palacinky podávame so špenátovou plnkou.
Náš tip:
Na drobno nasekaný špenát možno pridať aj priamo do palacinkového cesta. Špenátovú plnku môžete obohatiť krémovým syrom, cottage syrom, tvarohom alebo strúhaným syrom. Ak do cesta pridáte sneh z dvoch bielkov, môžete namiesto palaciniek robiť malé špenátové lievance, ktoré môžu byť prílohou k mäsu.