Pandie bábätká alebo roztomilé „plyšáky“?

Pandie bábätká alebo roztomilé „plyšáky“?
V berlínskej ZOO porodila pandia mamička Meng-meng maličké pandie dvojčatá.
(Zdroj: Pixabay)

Pandy patria medzi najobľúbenejšie zvieratá na svete. Do parkov a zoologických záhrad sa na ne každoročne chodia pozrieť milióny zvedavcov. Ak existuje ešte niečo roztomilejšie než títo čierno-bieli chlpáči, sú to pandie bábätká. Dve sa nedávno narodili v berlínskej zoologickej záhrade.

V hlavnom meste Nemecka sa môžu pochváliť veľkým úspechom. Koncom augusta tam pandia mamička Meng-meng porodila maličké pandie dvojčatá. Aj v tomto prípade ide o veľkú udalosť, keďže pandy sú vo voľnej prírode také ohrozené, že ich rozmnožovanie musí byť pod prísnym dohľadom odborníkov.

Drobučkí

Čerstvá mamička má k ruke celý podporný tím. Čerstvé prírastky nie sú jej prvými potomkami, pred niekoľkými rokmi sa jej narodili dvaja pandí chlapci. Podobne ako ich starších súrodencov, i malé prírastky čakajú rušné časy.

Pandie mláďatá sú po narodení takmer holé, hluché i slepé. Okrem toho sú veľmi maličké, až 900-krát menšie než ich mama. Hoci v prvých dňoch nemali ani 14 centimetrov, už po pár dňoch začali priberať a ošetrovatelia sa pochválili, že vážia 169 a 136 gramov.

Na svet sa po prvý raz pozrú mláďatá až po šiestich až ôsmich týždňoch, keď sa im otvoria oči. Ich matka sa dovtedy musí o nich usilovne starať, keď však začnú samy loziť, bude mať o zábavu postarané. V jej opatere by mali byť približne rok a pol, potom sa už môžu vydať do sveta.

Dobrú chuť!

Zaujímavosťou pri pandách je to, že majú spolu s vačnatcami a kengurami z cicavcov najmenšie mláďatá v pomere k veľkosti matky. Je to spôsobené zvláštnym vývojom pred narodením, keď oplodnené vajíčka putujú až tri mesiace do maternice a zahniezďujú sa. A hoci Meng-meng otehotnela po umelom oplodnení, ošetrovatelia dlho nevedeli, že môžu očakávať prírastok. Veselú správu potvrdil ultrazvuk až niekoľko týždňov pred samotným pôrodom.

Teraz ich čaká hlavne veľa oddychovania a jedenia. Lebo hoci pandy vyzerajú ako pokojní lenivci, až 12 hodín denne trávia jedením.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
panda

Zaujímavosti

Socialne siete