Podvodný hokej: Na začiatku bola recesia, dnes sa už organizujú majstrovstvá sveta

Podvodný hokej je typický univerzitný šport
(Zdroj: Facebook underwater hockey)

Dá sa hrať hokej pod hladinou vody? Táto otázka nie je vôbec zvláštna, pretože na ňu existuje seriózna odpoveď. Áno, dá a dokonca sa v podhladinovom alebo aj podvodnom hokeji organizujú aj svetové šampionáty!

Podvodný hokej je kolektívny bezkontaktný šport, ktorý sa hrá v bazéne a je kombináciou ľadového hokeja a potápania. Cieľ hry je jednoduchý – dostať olovený puk pomocou malej špeciálnej hokejky do bránky. Ak ste zvedaví, ako môže divák sledovať takýto zápas, tak na významných podujatiach sú v bazénoch kamery a prenosy spod hladiny sa premietajú na veľkoplošné obrazovky divákom, ktorí sedia okolo bazéna.

Univerzitný šport

„Podvodný hokej som hral asi dvakrát v živote, vyskúšal som si ho, ale na Slovensku nemáme klub, kde by sa hral. Asi tu nie je ani jediná hokejka,“ povedal nám inštruktor potápania Robert Korim s tým, že vo svete sa ale tento šport hráva. „Sú tam tisícky hráčov, je to typický univerzitný šport. Neexistujú ale štátne reprezentácie, hrajú ho len kluby. Ak sa teda niekde hrá svetová súťaž, vždy je to záležitosť potápačských klubov,“ dodal Robert Korim.

Hádky pre správny názov

Predtým, než sa dostaneme k samotnému športu, ktorý patrí medzi najzaujímavejšie na svete, zastavíme sa pri jeho slovenskom názve. Keďže ide o hokej, ktorý sa hrá pod vodou, zaužíval sa názov podvodný hokej. Jazykovedci však stále trpezlivo navrhujú iný názov – podhladinový hokej, keďže slovo „podvodný“ môže v tomto prípade pôsobiť nevhodne. Faktom však je, že ešte zrejme pár rokov potrvá, kým sa fanúšikovia tohto športu naučia používať iný výraz.

Na Slovensku zatiaľ ešte tím podvodného hokeja neexistuje.
Na Slovensku zatiaľ ešte tím podvodného hokeja neexistuje.
(Zdroj: wikipédia )

Vznikol ako recesia

Podvodný hokej vznikol v roku 1954 vo Veľkej Británii, kde ho vymysleli členovia jedného z potápačských klubov – najprv ako recesiu. Čoskoro si ale našiel zázemie najmä v Západnej Európe, na Balkáne, v Amerike, Oceánii a Južnej Afrike. A keďže hráčov a fanúšikov tohto športu je už naozaj dosť, pred časom sa aj organizovali majstrovstvá sveta v Maďarsku.

„Podvodný hokej má niektoré jedinečné vlastnosti, vďaka ktorým je to naozaj úžasný šport,“ povedal nám jeden z organizátorov svetového šampionátu v Maďarsku Máté Pusztai s tým, že veľmi dôležitá je pri tomto športe stratégia a taktika. „Hráči totiž musia v istom okamihu vyplávať na povrch a nadýchnuť sa. Je teda potrebné čo najlepšie využiť kolektívnu vzduchovú kapacitu tímu. Napríklad ak máte v tíme rýchlych hráčov, ste pre súpera nebezpečnejší z hľadiska strieľania gólov, ale týmto hráčom zároveň rýchlejšie dôjde vzduch a v istom okamihu budete mať menej hráčov ako súper.

Vznikne aj slovenský tím?

Máté Pusztai zároveň s úsmevom upozornil, že tento šport je vhodný pre všetky typy postáv, aj tie oblejšie. „Veľké brucho nie je vo vode až taký problém, pretože každý typ postavy môže nájsť pri hre vo vode nejakú svoju výhodu oproti iným hráčom.“

Z hry vraj majú radosť nielen profesionáli, ale aj rekreační hráči. „Je to úžasný šport pre tých, ktorí si potrebujú oddýchnuť po náročnom dni, a je to zároveň skvelá a bezpečná šanca dostať sa do formy,“ odporúča Máté Pusztai, ktorý dúfa, že nejaký tím podvodného hokeja sa čoskoro sformuje aj na Slovensku.

„Bolo by to veľmi pekné, keby sa aj u vás našli noví hráči, preto sa tešíme, že o tomto športe informujete aj Slovákov.“

Podvodný hokej je najviac rozšírený v krajinách mimo Európy.
Podvodný hokej je najviac rozšírený v krajinách mimo Európy.
(Zdroj: wikipédia )

Hrá sa so špeciálnou hokejkou

  • Tím tvorí 6 hráčov v bazéne a 4 na striedačke na okraji bazéna
  • Hrací čas je 2 x 15 min s 3-minútovou prestávkou
  • Hrá sa s oloveným pukom, ktorý je potiahnutý gumou a váži asi 1,3 kg.
  • Každý hráč má plutvy, čiapku, šnorchel, potápačské okuliare, rukavicu a hokejku
  • Hrá sa v hĺbke aspoň 2 m
  • Zápas sledujú traja rozhodcovia, hlavný je na suchu a dvaja pomocní sú s kyslíkovou bombou a v neopréne pod vodou
  • Hokejky sú mierne zahnuté a majú dĺžku 35 cm
  • Zakázané sú auty, zlé striedania, fauly


Zdroj foto: Facebook Underwater hockey, wikipédia

Súvisiace:
podvodný hokej

Šport

Socialne siete