Poradňa

Poradňa: Stará mama trávi čas s mobilom

Poradňa: Stará mama trávi čas s mobilom
Čo robiť, keď starí rodičia nepustia mobil z ruky?
(Zdroj: Pixabay)

Vážená redakcia, máme v rodine asi problém s mamou. Má 56 rokov, vždy bola aktívna a pomohla nám vychovať aj naše deti. Vnúčatá sú už samostatné, otec má okrem práce aj svoje koníčky. Vzťah majú po 30 rokoch pohodový. Na prvý pohľad nie je u nás problém, ale my deti sme si na našej mame začali všímať zmeny. Neustále je pri mobile a hrá. Z papierového sudoku prešla na online verziu a odvtedy má mobil neustále v rukách. Keď prídeme na návštevu, už nás ani nevníma, len lúšti, rieši. Ak ju na to upozorníme, či ju požiadame o odloženie mobilu, je až agresívna. Začíname sa obávať, pretože jej milovaná domácnosť začína doslova upadať, vzťahy sú jej akoby fuk. Ďakujem za odpoveď.

Odpovedá sociálna koučka Annamária Higgins:

Dobrý deň, ďakujem za podnet.

Okrem látkovej závislosti existuje aj závislosť nelátková. Časté prejavy sú nervozita a nepokoj, pocit prázdnoty, strata kontroly nad časom, keď sa hrá, zanedbanie sociálnych kontaktov, koníčkov, zanedbanie starostlivosti o seba a prostredie okolo seba. Dotyčný to na začiatku nevníma ako problém.

Častým argumentom práve o ľudí v zrelom veku je argument – cvičím si mozog, veď lúštim, riešim hry, ktoré sú dobré pre mozog. Pozrime sa na váš problém inak. Brať mame mobil nemôžete, je dospelá. Čo však môžete, je zapojiť ju do iných činností. Hrá, lebo uniká, a hra ju odmeňuje krátkym dopamínom.

Teda v hre si ide po odmenu. Odmenu, ktorú doteraz mala od vás, v potrebnosti. Potrebovali ste ju ako deti a potrebovali ste ju ako babičku. Zrazu prázdno. Zapojte otca a cez láskavé nároky znovu mamu otočte k životu. Je to trošku beh na dlhšiu trať, denne treba ponúknuť mame iné aktivity, aby nemala čas na hry v mobile. Stratégia je rovnaká, ako u detí hrajúcich hry. Nevyčítame, ale zapájame do reálnych aktivít a odmeňujeme reálnym ocenením.

A najmä – je tu váš otec, jeho partnerka potrebuje jeho pozornosť, ale to už je iná téma.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete