Poradňa

Poradňa: Svokrovci na nás tlačia, aby sme dali deti do škôlky

Poradňa: Svokrovci na nás tlačia, aby sme dali deti do škôlky
Je dobré dať deti do škôlky?
(Zdroj: Pixabay)

Vážená redakcia, píšem vám ako mama dvojičiek, ktoré majú 2 roky a tri mesiace. Rozhodla som sa napriek náročnejšej finančnej situácii v rodine ostať ešte na materskej a nedať deti do škôlky. A tu nastal v našej rodine veľký problém. Moji svokrovci sa k môjmu rozhodnutiu postavili veľmi negatívne a dosť sa tento postoj odráža aj na našom vzťahu s manželom. Svokrovci ma vyzývajú k pragmatickosti, argumentujú, že škôlka deťom pomôže. Naučia sa v škôlke pesničky a básničky, budú v kolektíve a zahrajú sa, naučia sa disciplíne. Mám už čo-to napočúvané z oblasti výchovy a nejako cítim, že naše deti nie sú ešte pripravené nastúpiť do materskej školy. Ako sa mám rozhodnúť?

Radí sociálna koučka Annamária Higgins:

Vidím vo vašom podnete dve roviny. Rovinu rešpektu a hraníc vašich svokrovcov a tému zrelosti dieťaťa pred vstupom do materskej školy. Byť rodičom je veľmi zodpovedná a náročná rola, keďže momentom narodenia, a ja hovorím otehotnenia, rodič myslí najmä na potreby dieťaťa. To chce nielen odbornú prípravu, ale i vnútornú. Je veľmi dobré si ešte pred rodičovstvom spraviť akýsi audit, z akej rodiny pochádzam. Čo som v rodine dostala a čo nedostala, čomu som v rodine bola vystavovaná, ako sa správal otec k mame a tak. To všetko má vplyv na moju rolu rodiča. Som veľký zástanca akéhosi rodičovského „vodičáku“.

Takýto audit pomôže vám ako rodičom počítať aj s názormi staršej generácie, teda aj svokrovcov. A pripraviť aj ich na iný typ výchovy, edukovať ich cez fakty. Poďme teraz k vašej otázke.

Svokrovci majú právo vyjadriť svoj názor, ale nemajú právo robiť nátlak. Ste samostatná rodina s plnou zodpovednosťou za svoje rozhodnutia. Tu je veľmi dôležitý váš nadhľad, tiež komunikovať to u svokrovcov nenásilne. Požiadať ich o pochopenie s vedomím, že sa rozhodujete zodpovedne aj voči rozpočtu a dôsledkom z toho vyplývajúcich. Ste dospelí a plne zodpovední za svoje rozhodnutie. Odporúčam sadnúť si s manželom, použiť fakty a kalkulačku, prehodnotiť financie. Niekedy dieťa potrebuje zopár mesiacov na to, aby dozrelo a zvládlo prípravu do materskej školy.

Dieťa je vtedy pripravené, keď zvláda základnú samoobsluhu, kooperáciu s inými deťmi, keď má komunikačné zručnosti. Do tohto procesu je vhodné zapojiť aj svokrovcov. Nebojte sa požiadať ich o tréning samoobsluhy ich vnúčat, určite to radi prijmú. Hlavne si zachovať nadhľad a uvedomiť si, že svokrovcov formovala iná doba.

Sú situácie, keď dieťa prosto musí ísť do systému vzdelávania skôr.

Domov je pre dieťa hlavne bezpečný priestor a je na rodičoch, aby dieťa pripravili tak, aby vnímalo aj materskú školu za bezpečnú zónu.

Vstupom dieťaťa do jasieľ či materskej školy vstupuje malý človiečik do vzdelávacieho systému štátu. Kedy a v akej zrelosti nastúpiť do zariadenia, určuje často jeho vzťah ku škole, k vzdelávaniu a k systému. Dovolím si pripomenúť, umiestniť dieťa do materskej školy bez prípravy a zohľadnenia zrelosti má viac devastačné než podporujúce účinky. Odporúčam nájsť si k tejto téme literatúru, vypočuť si podcasty odborníkov na rodinu a rodinnú výchovu.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete