Posledná cesta Fešáka Huberta

Posledná cesta Fešáka Huberta
Herec, ktorý stvárnil fešáka Huberta, spáchal samovraždu.
(Zdroj: reprofoto ČT)

Presne pred mesiacom zažili susedné Čechy i nespočet slovenských fanúšikov veľký šok. Na verejnosť prenikla správa, že obľúbený herec a riaditeľ divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek († 76) veľmi tragicky prišiel o život vlastnou rukou. Nielen jeho rodina, ale aj hereckí kolegovia ostali doslova bez slov a len ťažko hľadali slová na rozlúčku.

Rodáka z pražského Žižkova si televízni i divadelní návštevníci pamätajú z veľkého množstva ikonických úloh všetkých žánrov. Zatiaľ čo najmenších divákov strašil ako knieža pekiel Lucifer XIV. v známej rozprávke S čerty nejsou žerty, dámy okúzlil ako Fešák Hubert. Na televíznych obrazovkách sa objavil v obľúbených seriáloch, ako boli Sanitka, Panoptikum Města pražského či v posledných rokoch Gympl s (r)učením omezeným.

Akčný Doyle

Milovníci kriminálok si jeho hlas spájajú s legendárnym Doylom, ktorého daboval v britskom seriáli Profesionáli, a deti s obľúbeným Asterixom či rybičkou Nemom. Bolo to práve v dabingu, kde spoznal aj svoju druhú manželku, televíznu moderátorku Hanu, s ktorou by v tomto roku oslávil už tridsaťtri rokov spoločného manželského života. Ako sa nechali počuť jeho najbližší, mal s láskou svojho života ešte mnoho plánov.

V roku 1991 spolu založili divadlo Bez zábradlí, ktoré je dnes jedným z najdlhšie fungujúcich súkromných divadiel v Čechách so svojou stálou scénou v pražskom Paláci Adria. Ešte v polovici augusta mohli diváci Karla Heřmánka vidieť po boku jeho syna Karla Heřmánka ml. v komédii Jistě, pane premiére!, ktoré odohrali na doskách jeho divadla.

Osudný víkend

V sobotu 24. augusta však vyrazil na zážitkový pobyt na strelnicu v Příbrami. Účastníci tam pod dozorom inštruktora absolvovali niekoľko kôl streľby, keď podľa svedkov známy herec namieril zbraň na seba. Čo bolo príčinou jeho konania, sa zrejme už nikdy nedozvieme. Paradoxom je, že hoci v mnohých filmových úlohách vystupoval so zbraňou v ruke, nechal sa pred vyše desaťročím pre české média počuť, že je militarista a zbraň by zobral do ruky len v prípade samovraždy. Aké prorocké slová to boli, nemohol nikto vtedy ani tušiť.


Zdroj foto: reprofoto ČT

Súvisiace:
Karel Heřmánek

Šoubiznis

Socialne siete