Posledné zbohom baletnému majstrovi Vlastimilovi Harapesovi (†77)

Posledné zbohom baletnému majstrovi Vlastimilovi Harapesovi (†77)

Rozlúčili sa všetci, ktorí ho milovali! Dnes si v Národnom divadle v Prahe kolegovia a priatelia uctili zosnulého tanečníka a baletného majstra Vlastimila Harapesa (†77) posledným standing ovation.

Posledná rozlúčka sa začala dnes, na pravé poludnie a smútočných hostí uvítali generálny riaditeľ Národného divadla Jan Burian, riaditeľ divadla Semafor Jiří Suchý a tiež riaditeľ Tanečného konzervatória Jaroslav Slavický. Poyostalí si na zosnulého zaspomínali vďaka filmovému plátnu, na ktorom sa premietali ukážky jeho tanečného a baletného majstrovstva. Rakva bola doslova zasypaná vencami a kvetmi a všetkých dojala úvodná pieseň. Zaznel totiž duet"Jen pár dnů" Vlastimila Harapesa s Hanou Zagarovou, jeho bývalou manželkou. Najdojímavejšou vetou bola zrejme tá, ktorá zaznela z úst riaditeľa tanečného konzervatória Jaroslava Slavického. „Bol nielen báječným tanečníkom, hercom, spevákom, ale aj človekom. Nikomu nezávidel, nemusel, on bol vždy najlepší." Posledná rozlúčka sa ukončila štátnou hymnou a nasledoval dlhý potlesk - posledné standing ovation pre Vlastimila Harapesa.

Podĺa infomácií českého Blesku sa však pohreb nezaobišiel bez komplikácií. Bývalý baletný majster sa totiž nevošiel do žiadnej z rakví, ktorú sa mu snažili vybrať. „Rodina zháňala pre Vlastíka honosnejšiu rakvu, ale do štandardných veľkostí sa nebožtík nezmestil,“ prezradil pre český denník Blesk zdroj z tanečníkovho okolia s tým, že pán Harapes si zachoval až do posledných dní tanečnú postavu a široké ramená. Rodina však nakoniec vhodnú rakvu našla. 


Zdroj foto: archív ND, anc, wikipédia

Šoubiznis

Socialne siete