V dávnych dobách bola horúca čokoláda považovaná za vynikajúce afrodiziakum. Dnes tento nápoj oceňujeme pre jej schopnosť navodiť príjemnú atmosféru a uvoľnenie. Lekári ju dokonca odporúčajú ako výživnú a liečivú pochúťku. Už nehľadajte výhovorky a strávte príjemné chvíle nad horúcou šálkou legendárnej dobroty.
Potrebujeme:
200 ml smotany na šľahanie
300 ml mlieka
100 g horkej čokolády
2 bal. vanilkového cukru
kakao
pomarančovú kôru
šľahačku na zdobenie
čokoládové hoblinky
Postup:
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme polievkovú lyžicu smotany a mlieka. Poriadne rozmiešame a vypneme oheň. V druhej nádobe zohrejeme zvyšné mlieko a smotanu zmiešané s vanilkovým cukrom a kakaom. Dobre rozmiešame, aby nevznikli hrudky. V prípade potreby dochutíme práškovým cukrom. Následne pridáme rozpustenú čokoládu a dochutíme pomarančovou kôrou a necháme zovrieť. Nápoj ozdobíme čokoládovými hoblinkami alebo šľahačkou.
Náš tip:
Milovníci čokolády môžu vyskúšať trik majstrov cukrárov, ktorí k nej pridávajú štipku soli a lyžičku instantnej kávy na zvýraznenie chuti. Pre krémovejšiu čokoládu je vždy potrebné do mlieka zamiešať aj smotanu. Skutočne lahodný nápoj získame len ak použijeme kvalitnú čokoládu alebo kakaový prášok.