Premiér Robert Fico opäť na verejnosti: Čo odkázal útočníkovi, opozícii, médiám a lekárom?

Premiér Robert Fico opäť na verejnosti: Čo odkázal útočníkovi, opozícii, médiám a lekárom?

Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico (59), ktorého po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelil 15. mája dôchodca Juraj Cintula, sa po prvýkrát od atentátu prihovoril Slovákom. Poďakoval lekárom, odpustil strelcovi a skritizoval opozíciu.

Premiér Robert Fico sa vyjadril aj k tomu, čo mnohých určite zaujíma. Podľa vlastných slov necíti k svojmu útočníkovi hnev, ani nenávisť. "Je načase, aby som spravil prvý krok, a tým je odpustenie. Necítim žiadnu nenávisť voči neznámemu človeku, ktorý ma dostrieľal. Nebudem voči nemu vyvíjať žiadne aktívne právne kroky, ani žiadať náhradu škody. Odpúšťam mu a nech si to, čo učinil a prečo tak učinil, vysporiada on sám vo vlastnej hlave," povedal s tým, že strelec "bol len poslom zla a politickej nenávisti, ktorú politicky neúspešná a frustrovaná opozícia rozvinula na Slovensku do nezvládnuteľných rozmerov." 

Tvrdý odkaz médiám

Predseda vlády vyhlásil, že protivládne médiá a opozícia budú tento útok brať na ľahkú váhu. "Že išlo iba o útok poblúzneného človeka, že medzi ním a opozíciou neexistovali žiadne prepojenia, že poškodenie môjho zdravia nie je vážne. Vždy som si chránil svoje súkromie, preto aj teraz sa obmedzím na len konštatovanie, že útok mi spôsobil vážne poškodenie zdravia, opakované operácie, veľa bolesti a utrpenia," povedal premiér a zároveň požiadal médiá, najmä tie, "ktoré sú spoluvlastnené finančnou štruktúrou Sorosa, aby sa nepúšťali touto cestou a rešpektovali závažnosť dôvodov pokusu o vraždu, aj následkov tohto pokusu."

Očakával to

Fico si nemyslí, že v prípade jeho útoku išlo o rozhodnutie osamelého pomätenca. "Už niekoľko mesiacov verejne komunikujem, že pravdepodobnosť atentátu na vládneho politika sa na Slovensku blíži k istote. Hovoril som to verejne v médiách a na tlačových konferenciách, povedal som to všetkým veľvyslancom krajín EÚ a NATO na Slovensku, tému som otváral aj na viacerých bilaterálnych stretnutiach s mojimi partnermi,“ priblížil s tým, že pred časom dokonca na rokovaní vlády požiadal ministrov, aby nechodili do davu. "Nie, nemal som žiadnu spravodajskú informáciu. Ale moje skúsenosti z 32-ročného pôsobenia v politike ma varovali."

Premiér Robert Fico opäť na verejnosti: Čo odkázal útočníkovi, opozícii, médiám a lekárom?
Premiér Robert Fico opäť na verejnosti: Čo odkázal útočníkovi, opozícii, médiám a lekárom?

Kritika opozície

Premiér spomenul aj to, že podľa jeho názoru "nenávisť a agresivita súčasnej opozície, krytá a tolerovaná mienkotvornými médiami, mimovládnymi organizáciami financovanými zahraničím a žiaľ bez akejkoľvek reakcie medzinárodných organizácií vyvrcholila po úspešných prezidentských voľbách koaličného kandidáta Petra Pellegriniho na jar tohto roku. Bratislavská kaviareň agresívne, často aj fyzicky, útočí na vládnych predstaviteľov, opozícia vysiela na oslavy štátnych sviatkov platených provokatérov, ktorí hrubo urážajú ústavných činiteľov, herci po tom, čo politicky vystúpia na opozičných mítingoch, útočia na vládnych predstaviteľov počas divadelných predstavení alebo sú hrubo zneužívané priame prenosy RTVS." 

Opozícia podľa jeho vyhlásenia neprejavuje žiadny rešpekt k výsledkom demokratických parlamentných volieb. "A treba dodať aj to, že vláda Smeru nepristúpila po parlamentných voľbách v septembri 2023 k žiadnemu očakávanému revanšu za vyčíňanie opozície v rokoch 2020 až 2023, keď bola vo vláde."

Robert Fico ešte dodal, že "odpor proti politikovi, s ktorým nesúhlasíte, sa nerieši tak, že ho zastrelíte. Naopak. Rád by som vyjadril presvedčenie, že všetka tá bolesť, ktorou som prešiel a prechádzam, poslúži niečomu dobrému."

Poďakovanie lekárom

"Ľudia mohli na vlastné oči vidieť, aká hrôza môže nastať, ak niekto nie je schopný demokraticky súťažiť a rešpektovať iný názor. Ani ja nie som žiadny politický anjel. Viem byť tvrdý. Ani vlády, ktoré vediem, neboli a nie sú dokonalé. Určite by sa mnohé veci dali robiť inak. A práve ponuka robiť veci inak a lepšie, mať iné názory, musí byť elementárnym základom akejkoľvek zmysluplnej demokratickej súťaže. Ponukou nemôže byť oponenta bezdôvodne zatvoriť alebo zákerne zabiť. Nad týmto sa opozícia bude musieť zamyslieť. Ak zotrvá na svojom súčasnom nastavení, hrôza z 15. mája, ktorú ste všetci mali možnosť vidieť prakticky v priamom prenose, bude pokračovať a budú ďalšie obete. Nepochybujem o tom ani sekundu," vyhlásil premiér, ktorý nezabudol poďakovať lekárom a zdravotníckemu personálu v Banskej Bystrici.

"Boli skvelí. Nemôžem zabudnúť ani na zdravotníkov v Handlovej a leteckú záchrannú službu. Vďaka patrí aj vám za všetky prejavy podpory. O rozsahu tejto podpory sa dozvedám až teraz a bola a je neuveriteľná. Veľmi si to vážim. Verím, že sa spoločnosť upokojí a že sa čoskoro zmysluplne a pokojne stretneme. Všetko dobré a držme si palce," dodal na záver Robert Fico.


Zdroj foto: Facebook Robert Fico, ancn

Téma dňa

Socialne siete