Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel: Dostať sa na olympiádu je z roka na rok náročnejšie

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel (54): Dostať sa na olympiádu je z roka na rok náročnejšie

Svetová konkurencia je v športe naozaj obrovská, denne prichádzajú nové talenty a nielen športovci už dávno zistili, že dostať sa na také podujatie, ako je olympiáda, ich stojí stále viac úsilia. A aj keď sme dúfali, že Slováci pôjdu do Paríža v početnejšej výprave, neznamená to, že na olympiáde nebudeme mať horúce želiezka v ohni. Nielen o tom sme sa rozprávali s prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru Antonom Siekelom (54).

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) oslavuje koncom júna 130. výročie svojho založenia. Na Slovensku je Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) akousi predĺženou rukou MOV. Nominuje aj výpravy na všetky podujatia MOV, vrátane olympijských hier. Ako by ste predstavili činnosť výboru našim čitateľom. Čo je vašou hlavnou úlohou a čomu sa venujete?

- Možno ešte pred zopár rokmi sa SOŠV často spájal vo verejnosti len s vysielaním výprav na olympijské hry či iné významné medzinárodné podujatia, aj keď to nie je pravda. V ostatných rokoch sa nám to podarilo zmeniť. SOŠV sa totiž dlhodobo snaží podporovať a rozvíjať šport na všetkých jeho úrovniach. V SOŠV propagujeme zdravý životný štýl a radi podporíme každé podujatie, ktoré pomáha zvýšiť povedomie o športe. Aj prostredníctvom vrcholových športovcov – olympionikov, súčasných i bývalých, sa snažíme motivovať verejnosť k pohybovým aktivitám. Našou úprimnou snahou je prostredníctvom celej škály projektov zlepšiť postavenie športu v našej spoločnosti aj prístup, hlavne detí, k športu. Chceme sa podieľať na zlepšovaní materiálnej základne na výkon športových a telovýchovných aktivít a pomáhať pri zvyšovaní členskej základne športovcov, trénerov i funkcionárov, ale aj telesnej zdatnosti populácie. Ak sa nám bude postupne dariť napĺňať tieto ciele, budeme mať viac športujúcich ľudí, zdravšiu populáciu aj kvalitnejšiu a početnejšiu špičku v podobe reprezentantov, ktorí šíria dobré meno Slovenska v zahraničí a napĺňajú nás hrdosťou. Ako vyplýva z našich stanov, poslaním SOŠV je všestranne prispievať k rozvoju športu v SR, šíriť a popularizovať základné princípy a hodnoty olympizmu, rozvíjať olympijské dedičstvo a prostredníctvom športu prispievať k harmonickému rozvoju človeka, vzájomnému porozumeniu a priateľstvu medzi národmi a prehlbovaniu mierového spolužitia.

Aké sú podľa vás priority, ktoré slovenský šport potrebuje realizovať v oblasti vrcholového športu, digitalizácie v športe, športovej infraštruktúre...?

- Priorít je veľa a zhrnúť ich na malom priestore ani nie je možné. Dlhodobo hovoríme o veľkom dlhu na športovej infraštruktúre, ktorý pred pár rokmi dosiahol pol miliardy eur. S prispením Fondu na podporu športu, ktorého vznik sme v roku 2019 významne podporovali, sa začína dariť aspoň časť z tohto dlhu zmazať. Je potrebné uvedomiť si, že bez kvalitnej infraštruktúry nám nevyrastú ani noví úspešní športovci. Áno, talent môžu mať, ale potrebujú ho aj niekde rozvíjať. Dôležité je aj financovanie samotných športovcov. V najbližšom čase sa musí zmeniť systém podpory v rámci top tímu. Štát by si mal uvedomiť výhody športovania pre svoj chod. Šport prináša rôzne benefity pre štát, ak ho propaguje od najmladších až po seniorov. Pomôcť by mohlo zavedenie ďalšej hodiny telesnej výchovy. Nemusí byť v telocvičniach, je dôležité, aby sa deti počas vyučovania prešli, mali fyzickú aktivitu.

Viac sa dozviete v aktuálnom čísle Nového Času Nedeľa!

 


Zdroj foto: olympic.sk

Téma dňa

Socialne siete