Prezidentka Čaputová a Peter Pellegrini vyzývajú k upokojeniu situácie

Prezidentka Čaputová a Peter Pellegrini vyzývajú k upokojeniu situácie
Prezidentka Čaputová a Peter Pellegrini vyzývajú k upokojeniu situácie

Prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini sa stretli v Prezidentskom paláci, kde spoločne vyzvali k upokojeniu situácie po včerajšom atentáte na premiéra Roberta Fica.

Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania,

chceli by sme sa vám prihovoriť v tejto mimoriadnej chvíli, ja ako úradujúca prezidentka a Peter Pellegrini ako novozvolený prezident.

Stojíme tu spolu, lebo chceme vyslať signál porozumenia v tejto napätej situácii. Rôznosť názorov je prirodzená, aj my ich máme rôzne. Ale sme obaja ľudia, politici, ktorí máme zhodu v tom, čo je pre spoločnosť teraz najdôležitejšie. A to je potreba upokojenia situácie. Ako spoločnosť žijeme v dobe mnohých konfliktov, ale prosím vás, neprenášajme ich do roviny nenávisti. Sme jedna krajina, jeden národ a spolu s menšinami vytvárame ľudské spoločenstvo, ktoré spolu žije v tejto dobe na tomto území.

Zároveň máme úplnú zhodu na odsúdení násilia a ohavného činu, ktorý sa stal včera popoludní. Útok na premiéra Roberta Fica je ľudskou tragédiou, ale zároveň útokom na demokratické zriadenie. Myslíme teraz spolu na skoré zotavenie Roberta Fica.

V neposlednom rade chceme vyzvať všetkých k zodpovednému prístupu. Vystúpme z bludného kruhu verbálnych útokov a skončime s obviňovaním. To, čo sa včera stalo, bol individuálny čin, ale nazhromaždená nenávisť bola spoločným dielom.

Dnes sme sa s novozvoleným prezidentom dohodli, že spoločne pozveme všetkých lídrov parlamentných politických strán na stretnutie s cieľom upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti a jednoznačne odmietnuť akékoľvek násilie.

My politici, musíme mať predovšetkým moc nad sebou, nad svojimi emóciami, keď chceme vykonávať verejnú moc v štáte. Majme preto prosím všetci pod kontrolou svoje myslenie, hovorenie a konanie. Lebo na čo myslíme, tým sa stávame. A teraz sa všetci potrebujeme stať o niečo lepšími ľuďmi.


Zdroj foto: Facebook Zuzana Čaputová

Téma dňa

Socialne siete