Poradňa

Prinúti pes otca – dôchodcu k pohybu?

Prinúti pes otca – dôchodcu k pohybu?
Je dobrý nápad kúpiť dôchodcovi psa?
(Zdroj: Pixabay)

Pozdravujem, rada by som vyriešila jeden problém, máme totiž v rodine veľkú dilemu. Môj otec odišiel pred dvoma rokmi do dôchodku a v podstate zostal v byte sedieť na zadku. Nakupuje si cez internet, obedy mu nosia domov, s kamarátmi komunikuje cez mobil a aplikácie. V podstate takmer nevychádza z domu. To má za následok jeho výrazné fyzické spustnutie. Máme tri deti a nestíham sa ešte aj venovať otcovi natoľko, aby som s ním chodila každý deň na prechádzky. Preto s manželom zvažujeme zaobstarať otcovi psíka, ktorý by ho prinútil ísť každý deň na prechádzku. Otec nie je úplne proti, ale na druhej strane s tým ani nie je úplne stotožnený. Takže kúpiť, či nekúpiť?

Odpovedá sociálna koučka Annamária Higgins:

Dobrý deň. Ďakujem za podnet. Vidím dve témy – trávenie času vášho otca na dôchodku, keď sa zmenil jeho rytmus života.

Ako čítam, s veľa vecami si vie okolo seba veľmi dobre poradiť. Netrpí až tak veľmi sociálnou izolovanosťou, má svoje hobby, ale chýba mu aktívny pohyb a prúdenie života okolo neho. Využiť zviera ako motiváciu k pohybu a životu nemusí byť vždy dobrá voľba, keďže to zviera má iba svojho pána a jeho kvalita života je plne závislá od človeka, ktorý sa o neho stará.

Áno, zviera, a pes obzvlášť, je výborný priateľ človeka, ale nie vždy je človek jeho priateľom. Pes žije priemerne 10 až 13 rokov. Potrebuje aj veterinárnu starostlivosť, kvalitné krmivo a jeho pohyb závisí od plemena. U seniora je dôležité si uvedomiť, že je väčší predpoklad pobytu v nemocnici, na liečení. Teda treba si hlavne u vás v rodine položiť otázku: Sme my ako rodina pripravení na psa? A chce naozaj môj otec zviera?

Odporúčam skôr otca motivovať k pohybu cez rozumné fakty a zapojiť ho do aktivít vašej rodiny. Ukázať mu, ako môže byť nápomocný aj s vnúčatami – ísť s nimi na ihrisko, na výlety. A poukázať aj na možnosť navštevovania posilňovne, plavárne... Niektoré majú vyhradené hodiny pre seniorov.

Mestské časti majú vo svojej ponuke pohybové aktivity vyslovene pre seniorov. Cez otázky ho skúste doviesť k poznaniu, či sa cíti dobre fyzicky a ukázať mu možnosti, ako si kondičku a zdravý rytmus dňa udržať tak, aby bol samostatný aj o pár rokov. Bez pravidelnosti pohybu to nepôjde. A zobrať do úvahy fakt, že váš otec je svojprávny a nevytvárať naňho tlak.

Máme totiž tendenciu k seniorom pristupovať so zníženým rešpektom k ich rozhodnutiam a správať sa k nim ako k deťom. Odporúčam mu zhrnúť aj vaše možnosti a spôsob starostlivosti z vašej strany – mieru starostlivosti, ak bude viac a viac odkázaný na vás, ak nebude pristupovať k svojmu telu a mysli aktívne. Pomôžte mu nájsť možnosti, ako viac do svojho života zapojiť aktívny pobyt.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
poradňa

Rady a tipy

Socialne siete