Pripomenuli sme si 235 rokov od najslávnejšieho dňa moderných dejín: Do Bastily za pušným prachom

Pripomenuli sme si 235 rokov od najslávnejšieho dňa moderných dejín: Do Bastily za pušným prachom

Utorok 14. júla 1789 sa navždy zapísal nielen do učebníc dejepisu. Bol to deň, ktorý sa oficiálne považuje za začiatok jednej z najväčších a najdôležitejších revolúcií. Vďaka nej sa do celého sveta rozšírili nové myšlienky, bez ktorých si dnešný život nevieme predstaviť. Po dobytí Bastily už nebolo cesty späť, staré poriadky boli odsúdené na smrť.

Počas horúcich júlových dní to v Paríži vrelo. Jeho šesťstotisíc obyvateľov malo bojovú náladu. Mesto trápil nedostatok potravín, navyše sa šírili najrôznejšie zvesti. Cena chleba stúpla z deviatich sous na pätnásť, teda takmer na dvojnásobok.

Hlad a chudoba

O tom, že je francúzske kráľovstvo v mimoriadne zlej finančnej situácii, nikto nepochyboval. Nepomáhali pôžičky ani vysoké dane uvalené na najchudobnejších. Kráľ Ľudovít XVI. nemal napokon inú možnosť, než zvolať na jar po vyše sto rokoch generálne stavy, aby mu pomohli riešiť štátny bankrot.

Počas júla 1789 vypukli v Paríži rôzne nepokoje. Na jednej strane buržoázia vkladala veľké nádeje do rokovaní generálnych stavov, na druhej strane boli hladujúci chudobní bez vyhliadky na lepší život. Katastrofálnu finančnú situáciu štátu sa snažil vyriešiť obľúbený minister financií Jacques Necker, keď ho však kráľ Ľudovít XVI. odvolal a do okolia Paríža začal sťahovať vojenské oddiely, obyvatelia sa cítili právom ohrození.

V nedeľu 12. júla ráno dorazila do Paríža správa o odvolaní ministra Neckera. Agitátori v budove Palais Royal roznecovali ľudí, ktorí sa prechádzali v okolí. K najvýraznejším rečníkom patril Camille Desmoulins, ktorý v kaviarni Foy vyzýval na ozbrojené povstanie proti vláde a vyzval vlastencov, aby si ako poznávacie znamenie zasunuli za klobúk gaštanový list.

Po zbrane

V ten deň pri paláci Tuileries došlo k streľbe do demonštrantov i obetiam na životoch. Večer bol v parku Champ-de-Mars umiestnený delostrelecký pluk. Nasledovala nepokojná noc, keď obyvatelia vypálili takmer všetky colnice, verili totiž, že ak sa nebude zvyšovať spotrebná daň, tovar bude lacnejší. Ráno 13. júla potom vyrabovali pre obilie kláštor Saint-Lazare, zúfalo však hľadali aj zbrane.

Na parížskej radnici sa medzitým zhromaždili poslanci zvolení do generálnych stavov za Paríž. Vzhľadom na napätú situáciu rozhodli o zostavení stáleho výboru a vytvorení meštianskej milície so silou 48 000 mužov na udržanie poriadku. Každý člen mal nosiť červenú a modrú kokardu vo farbách Paríža. Podvečer sa delegácia parížskych poslancov vydala do Invalidovne, aby tam vyzdvihla uložené zbrane, čo jej guvernér odmietol.

Pripomenuli sme si 235 rokov od najslávnejšieho dňa moderných dejín: Do Bastily za pušným prachom
Pripomenuli sme si 235 rokov od najslávnejšieho dňa moderných dejín: Do Bastily za pušným prachom

Bez munície

Situáciu sa rozhodli riešiť útokom ráno 14. júla. Na obranu nemocnice a ubytovne veteránov slúžilo niekoľko kanónov, ale obrancovia sa zdráhali použiť ich proti Parížanom. Len niekoľko sto metrov odtiaľ na Martových poliach bolo dislokovaných niekoľko plukov jazdectva, pechoty a delostrelectva, ktorým velil Pierre-Victor de Besenval. Pretože však nedal pokyn na rozprášenie davu pred Invalidovňou, demonštranti prekonali priekopu a mreže a v skladoch ukoristili asi 30 000 až 40 000 muškiet, 20 kanónov a jeden mínomet. Chýbala im však munícia a pušný prach, ktorého bolo v Bastile 13,5 tony.

O pol jedenástej vyslali predstavitelia mesta Paríža ku guvernérovi Bastily delegáciu, aby požiadala o vydanie zbraní a munície pre vznikajúcu milíciu. Veliteľ Bernard-René Jordan de Launay delegáciu prijal, ale zbrane nevydal. Súhlasil iba, že presunie kanóny. Keď ale jeho muži začali prenášať zbrane, dav okolo pevnosti sa domnieval, že ich nabíjajú a rozhodol sa zaútočiť. Guvernér nariadil streľbu proti útočníkom. Vzbúrenci napriek tomu prekonali hradby cez strechu strážnice a sekerou spustili padací most vedúci cez vodnú priekopu pred Bastilou.

Bez hlavy

O hodinu neskôr sa k útočníkom pripojil aj dav, ktorý prišiel od Invalidovne. Bastilu bránilo proti tisíchlavému davu iba 82 vojnových invalidov a 32 členov švajčiarskej gardy. O pol štvrtej sa pred Bastilou objavilo päť diel získaných v Invalidovni a začali paľbu proti pevnosti. V priebehu hodiny obrancovia kapitulovali. Povstalci prenikli do pevnosti, zmocnili sa pušného prachu a streliva a z prázdnej väznice oslobodili sedem osôb.

Vojenská posádka bola zajatá a poslaná na radnicu. Cestou boli veliteľ Launay a traja pobočníci popravení a ich hlavy nabodnuté na kopijach dav niesol ulicami. Z obliehateľov bolo 98 zabitých a 73 zranených.

Pripomenuli sme si 235 rokov od najslávnejšieho dňa moderných dejín: Do Bastily za pušným prachom
Pripomenuli sme si 235 rokov od najslávnejšieho dňa moderných dejín: Do Bastily za pušným prachom

Revolučná iskra

Pád Bastily mal symbolický význam. Ako väzenie už takmer neslúžila, neboli v nej politickí väzni. Vojenský význam jej dobytia bol tiež neveľký. Pevnosť postavená počas storočnej vojny mala byť totiž čoskoro zbúraná. Tak sa nakoniec aj stalo, Parížania ju v priebehu piatich mesiacov tehlu po tehle rozobrali.

Ľudovít XVI. sa v osudný deň zúčastnil na love, nič však nechytil. Útok v meste mu ohlásil až na nasledujúci deň vojvoda de La Rochefoucauld. Na kráľovu otázku, či ide o vzburu, odpovedal: „Nie pane, je to revolúcia.“


Zdroj foto: Wikipédia

Téma dňa

Socialne siete