Príroda je najkrajšia vtedy, keď hrá všetkými farbami: 3 tipy na jesenný výlet

Najkrajšie túry v prírode sú vraj na jeseň.
(Zdroj: Pixabay)

Dovidenia, nekonečné horúčavy, vitaj počasie, ktoré praje túram! Pohľadajte vhodnú obuv, nachystajte batohy a vyrazte s nami do prírody na návštevu najkrajších slovenských zákutí. Konečne prišlo ideálne obdobie na vychádzky do prírody, ktorá momentálne hrá všetkými farbami jesene!

Východné Slovensko: Sninský kameň

Kto tam už raz bol, zaručene sa toto krásne miesto bude chcieť vrátiť, pretože práve zo Sninského kameňa máte úžasný výhľad doslova na celé východné Slovensko. Sninský kameň je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, a ak ste v tejto lokalite ešte nikdy neboli, odporúčame vám cestou na vrchol neobísť ani Morské oko, tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku. Cesta hore na Sninský kameň priemernému turistovi potrvá asi hodinu a pol. Ale pozor, ak máte azda problém s výškami, myslite na to, že vrcholové plošiny oboch častí Sninského kameňa sú prístupné turistom pomocou železných rebríkov.

Stredné Slovensko: Termálny prameň Kalameny

Neďaleko liptovskej obce Lúčky, preslávenej prekrásnym Lúčanským vodopádom, sa nachádza aj vždy teplý termálny prameň Kalameny. No a čo, že sa vonku trochu ochladilo, pokojne sa vyberte obdivovať krásu okolitých hôr a do ruksaku si pribaľte aj plavky, kúpe sa tam totiž celoročne. Z obce Lúčky vedie k tomuto termálnemu prameňu s teplotou 33 stupňov, príjemná cesta lesom, ktorú zvládnu aj vaše deti. Od jazierka potom môžete pokračovať po žltej turistickej značke po turistickom chodníku na zrúcaninu Liptovského hradu, ktorý bol kedysi najvyššie položeným hradom na Slovensku.

Západné Slovensko: Biely kameň

Zrúcaninu tohto hradu nájdete nad Svätým Jurom v blízkosti Pezinka a jeho areál je prístupný neobmedzene. Máme tajný tip pre skutočných turistov, ak si chcete užiť celodenný výlet, potom miestni odporúčajú vyraziť na Biely kameň z Bratislavy (cesta na Kamzík) po červenej značke cez Biely Kríž a dotiaľ po žltej značke na Biely Kameň. Takto by ste mali prejsť približne 16,5 km. Ak to však nie je nič pre vás, jednoduchšia cesta bude napríklad zo železničnej stanice Svätý Jur po modrej značke. V miestnej časti Neštich je potrebné odbočiť na žltú značku, ktorá vedie priamo na Biely Kameň. Dobrou správou je, že táto trasa je dlhá necelú hodinu a väčšina vedie mestskou pamiatkovou rezerváciou Svätý Jur.

Na čo nesmiete zabudnúť

  1. Vždy si vopred pozrite predpoveď počasia a nič nepodceňujte.
  2. Na túru vyrazte radšej skôr, aby ste sa stihli vrátiť, kým sa zotmie.
  3. Vhodne a teplo sa oblečte.
  4. Obujte si turistické topánky.
  5. Pribaľte si aj teplý nápoj, ktorý vás zahreje.

Príroda je najkrajšia vtedy, keď hrá jesennými farbami.
Príroda je najkrajšia vtedy, keď hrá jesennými farbami.
(Zdroj: Pixabay)


Zdroj foto: Pixabay

Slovensko

Socialne siete