Prvé výročie útokov zo 7. októbra: Násilie, ktoré šokovalo svet

Na Blízkom východe to stále vrie, násilie eskaluje.
(Zdroj: Pixabay)

Pred rokom prežil svet čierny víkend, ktorý na dlhé mesiace odpútal pozornosť od diania na Ukrajine. Po počiatočných správach o útoku na návštevníkov hudobného festivalu v Izraeli len málokto tušil, aké hrozné scény sa čoskoro dostanú na obrazovky všetkých televízií. Ani po roku sa tragická situácia nezlepšila, naopak, desaťtisíce ľudí prišli v novej vojne o život.

Skoro ráno v sobotu 7. októbra teroristická skupina Hamas a niekoľko ďalších palestínskych nacionalistických militantných skupín spustili koordinované ozbrojené vpády z pásma Gazy do Izraela. Išlo o prvú inváziu na izraelské územie od arabsko-izraelskej vojny v roku 1948.

Prichádza potopa

Izraelské sily ostali zaskočené a s nimi aj celý svet. Šok priniesol nielen rozsah útoku na návštevníkov hudobného festivalu, ale aj mnohých kibucov. Armáde trvalo hodiny, kým adekvátne zareagovala a prišla civilistom na pomoc. Práve totiž prebiehal židovský náboženský sviatok Simchat Tóra.

Hamas a ďalšie palestínske ozbrojené skupiny nazvali útoky Operácia Al-Aksá Potopa, zatiaľ čo v Izraeli sa označujú ako Black Sabbath alebo masakra Simchat Tóra. Pripravovali sa na ne roky. Zhromažďovali zbrane, budovali zázemie a hlavne plánovali a trénovali bojovníkov. To prirodzene neušlo pozornosti viacerých krajín, ktoré Izrael upozorňovali na možnosť veľkého útoku.

Dôkladný plán

Útok sa začal vypustením vyše štyroch tisícok rakiet smerom na Izrael, nasledovali prelety bojovníkov na motorových klzákoch a prelomenie bariéry na hranici Pásma Gazy na 119 miestach i útoky na vojenské základne. Celkovo zaútočilo 7000 ozbrojených útočníkov. Zabili nielen takmer osemsto civilistov, ale aj štyristo príslušníkov bezpečnostných síl.

Pozornosť sveta sa však čoskoro obrátila na iné číslo. Bol to odhadovaný počet unesených civilistov a vojakov, ktorých bolo 250 vrátane tridsiatich detí. Dodnes sú desiatky z nich stále väznené a nie je jasné, či sú nažive.

Pripomenuli sme si prvé výročie útokov zo 7. októbra.
Pripomenuli sme si prvé výročie útokov zo 7. októbra.
(Zdroj: Pixabay)

Podľa The New York Times izraelskí predstavitelia získali podrobné plány útoku viac ako rok vopred. Dokument popisoval operačné plány a ciele vrátane veľkosti a umiestnenia izraelských síl a vyvolal v Izraeli otázky, ako sa Hamas dozvedel tieto podrobnosti. Obsahoval aj plán, ktorý zahŕňal rozsiahly raketový útok pred inváziou, bezpilotné lietadlá na zneškodnenie sledovacích kamier a automatických zbraní, ktoré Izrael rozmiestnil pozdĺž hranice. The Times informovali: „Hamas nasledoval plán so šokujúcou presnosťou.“

Bez víťaza

Hamas uviedol, že jeho útok bol reakciou na pokračujúcu izraelskú okupáciu palestínskych území, blokádu pásma Gazy, rozširovanie nelegálnych izraelských osád, rastúce násilie izraelských osadníkov a nedávnu eskaláciu dlhé roky trvajúceho konfliktu.

Aktuálna vojna medzi Gazou a Izraelom je však len jednou z epizód izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý sa začal v roku 1948, keď 200 000 Palestínčanov utieklo alebo bolo vyhnaných zo svojich domovov a usadili sa v pásme Gazy ako utečenci. Odvtedy bol Izrael zapojený do približne 15 vojen s organizáciami v pásme Gazy. Prvou bola Palestínska vojna v roku 1948, nasledovala prvá okupácia Gazy počas Suezskej krízy a dobytie Gazy v roku 1967.

Nečakaný protiútok

V roku 2005 sa Izrael stiahol z Gazy a po vyhratých voľbách prevzal Hamas kontrolu na celým pásmom v roku 2007. Nasledovala pozemná, vzdušná a námorná blokáda pásma Gazy Izraelom, miestni obyvatelia sa stali doslova „väzňami pod holým nebom“. Svoje konanie izraelskí predstavitelia obhajovali ako nevyhnutnosť na zastavenie palestínskych raketových útokov.

Po roku je situácia na Blízkom východe stále viac napätá.
Po roku je situácia na Blízkom východe stále viac napätá.
(Zdroj: Pixabay)

Počet úmrtí v dôsledku konfliktu sa pohybuje v tisíckach. Medzi rokmi 1948 – 1997 prišlo o život na oboch stranách zhruba 13 000 ľudí, medzi rokmi 2008 – 2023 to bolo zhruba 7000. Za uplynulý rok bojov sa počet obetí zvýšil o ďalších 40 000.

Krátko pred prvým výročím tragického 7. októbra nabral konflikt na sile. Bezpečne totiž nie je ani na severe Izraela pri hraniciach s Libanonom. Už 8. októbra 2023 musel Izrael odrážať raketové útoky, ktoré prišli zo strany Hizballáhu, pre ktoré sa museli evakuovať tisícky obyvateľov blízkych kibucov.

Je to vojna

Konflikt s hnutím sa vyostril po prekvapivej akcii v septembri, keď tisíckam príslušníkov hnutia explodovali pejdžre nasledované výbuchmi vysielačiek a autorádií. To organizáciu ochromilo a v predvečer 1. výročia izraelská armáda začala s cielenými útokmi na vedúcich predstaviteľov Hizballáhu v Libanone a viacerých pri útokoch v hlavnom meste zabila.

Ani jedna strana zatiaľ nedosiahla svoje ciele a aj napriek tomu, že sa mnoho politici snažia vyhýbať priznaniu, že veľký ozbrojený konflikt v oblasti je na spadnutie, nezávislí pozorovatelia potvrdzujú, že slovo vojna je úplné oprávnené. Pri pohľade do minulosti je jasné, že ani tento raz nebude na konci jasný víťaz, len ďalšie milióny porazených.

Násilie, ktorého sme boli svedkami, šokovalo svet.
Násilie, ktorého sme boli svedkami, šokovalo svet.
(Zdroj: Pixabay)


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Izrael Gaza vojna

Téma dňa

Socialne siete