Poradňa

Radí sociálna koučka Anna Mária Higgins: Syn nás po rozvode vyjedá

Radí sociálna koučka Anna Mária Higgins: Syn nás po rozvode vyjedá
V Novom Čase Nedeľa rieši vaše problémy sociálna koučka Anna Mária Higgins.
(Zdroj: Pixabay)

Dobrý deň, rozhodli sme sa vám napísať a získať nezávislý názor na našu situáciu. Po rokoch sa k nám vrátil náš 47-ročný syn po náročnom rozvode. Poskytli sme mu domov a vytvorili podmienky na spamätanie sa. V rodinnom dome na poschodí máme plne vybavený 1,5-izbový byt, ktorý syn aktuálne užíva. Ubehol však rok a my sme si uvedomili, že náš syn si žije u nás ako pubertiak. Po práci športuje, potom prídu na rad priatelia, nejaké dámy. V chladničke má vínko, pochutiny k nemu, ale inak sa komplet stravuje s nami, perie v našej pračke, používa internet aj televízny signál. Byt nemá nezávislé energie, a tak platíme celý chod domu a domácnosti my dôchodcovia. Nedávno sme si ho posadili a dali mu na stôl sumu, ktorou je potrebné začať prispievať. A tu sme ostali prekvapení – syn spravil veľkú scénu, ako ho nemilujeme a prestal sa s nami rozprávať. Naďalej neprispieva, chodí potajme do pivnice a komory na jedlo. Nepomôže v záhrade a úplne nás ignoruje. Pritom sa nemá finančne zle, dokonca bol na pracovisku výrazne povýšený. Čo s tým?

Dobrý deň, ďakujem za zaujímavý podnet. Váš syn je dospelý muž, ktorý nebol ani v období rozpadu rodiny a delenia majetku bez príjmu. Teda je úplne v poriadku od neho požadovať úhrady nákladov na jeho život.

Či už prežíval emočne náročné obdobie, jeho život v základnom hmotnom režime stále bežal a dokonca sa vylepšil. To, že sa mohol vrátiť domov, vytvorilo viac emočne známe podporujúce prostredie, ale to neznamená, že sa stratili nároky na úhrady okolo jeho života. Z vašej strany je nárok na krytie nákladov úplne v poriadku.

Treba sa dostať do reality a práve ňou pomôcť synovi vrátiť sa k dospelému, zodpovednému konaniu. V prípade, že nebude prispievať a podieľať sa na chode domácnosti, odporučte mu nájsť si iné bývanie. Je dospelý a mal by svoju dospelosť užívať s plnou zodpovednosťou k sebe i svojim blízkym.

Vaše dieťa má 47 rokov, roky bol mimo domova, nie je v ohrození života, len sa mu rozpadol zabehaný systém. Scénou a ignorovaním si predlžuje svoje nezávislé, slobodné obdobie a funguje to. Pozrite sa na tú situáciu bez emócií matky. Ako svojím konaním naozaj podporujete teraz vášho syna?

V čom ho naozaj podporujete? Vzbudí emócie, raní tým vlastných rodičov a jeho život beží, ako on si praje. Má peniažky a čas na svoje koníčky a život. Vy ste naplnili svoju úlohu rodiča poskytnutím pomoci, ale teraz je dôležité zase priviesť svoje „utrhnuté” 47-ročné decko k zodpovednosti voči sebe, k deťom, k vám.

Nech si žije svoj život, ale vo svojom režime a prikrýva sa takou perinou, na akú má. A vy ho v tomto podporte práve z lásky k nemu, aby neuletel a nenasledoval tvrdý náraz po páde. Prajem veľa sily.


Zdroj foto: Pixabay

Rady a tipy

Socialne siete