Poradňa

Radí sociálna koučka Annamária Higgins: Dať či nedať starkú do centra seniorov?

Radí sociálna koučka Annamária Higgins: Dať či nedať starkú do centra seniorov?
V Novom Čase Nedeľa rieši vaše problémy sociálna koučka Annamária Higgins.
(Zdroj: Pixabay)

Mám 21 rokov a od mojich piatich rokov ma vychovávala starká. Moja mama a otec nezvládli prepojiť moju výchovu s podnikaním. A tak som stále častejšie ostávala u starkej, až som tam jedného dňa ostala natrvalo. Moji rodičia mi zabezpečili naozaj výborné hmotné podmienky, veľa sme so starkou cestovali a mali veľa zážitkov, ktoré platili moji rodičia. Dnes má starká 80 rokov, zdravie ju začína zrádzať a nemôže už bývať sama. Vie ešte chodiť, ale inak ju už treba mať 24 hodín pod dozorom. Ja odchádzam študovať do zahraničia a moji rodičia sa rozhodli dať starkú do centra sociálnych služieb, s ktorým nie je veľmi stotožnená. Láme mi to srdce a rozhodujem sa, či by nebolo vhodné z lásky k nej ostať a dochovať ju. Vyčítam si, že žena, ktorá mi dala tak veľa lásky, zrazu ostane sama v cudzom prostredí. Moji rodičia jej zaplatia to najlepšie z najlepšieho, ale to jej našu prítomnosť nenahradí. Najsmutnejšia je z toho, že náš milovaný psík nemôže ísť do centra seniorov s ňou. Poraďte mi, prosím, čo mám urobiť.

Dobrý deň, ďakujem za váš príbeh. Rozumiem vašej bolesti, ale taký je život a je potrebné, aby ste sa otočili smerom k vášmu životu, rozvinuli a kultivovali ho, ako aj rozvíjali váš potenciál.

Bolo vy vhodné, aby ste sa o vašich pocitoch so starkou porozprávali a otvorili sa novým možnostiam kontaktu, ktorý dnešná online doba  ponúka. Na Slovensku sú výborné seniorské centrá, do ktorých si môžete zobrať aj svojho miláčika a podľa miery závislosti sa oň v samotnom centre vie senior starať sám alebo mu s ním pomôže personál.

Kvalitné centrum so vzdelaným personálom vie veľmi citlivo seniora sprevádzať v adaptačnej fáze. Sú možnosti, keď rodina dokáže vytvoriť podobné domáce prostredie v izbe centra. Práve v tom prístupe v prvej adaptačnej fáze sa odráža kvalita zariadenia. Zariadenia rovnako zabezpečujú cez sociálnych pracovníkov online kontakt s príbuznými, ak mobil robí seniorovi problém.

Stále pretrváva medzi ľuďmi mýtus, že starý človek je v centre pre seniorov odkázaný na umretie. Opak je pravdou. Ich život sa často práve rozprúdi. Okrem zdravotnej a opatrovateľskej služby majú totiž aj starostlivosť sociálnu. Denne je v senior centre program rozvíjajúci či udržujúci ich kognitívne funkcie. Spievajú, varia, pečú koláče k poobednej káve.

Už aj sociálna zložka v centrách je dnes už na veľmi vysokej úrovni. Senior práve nie je sám izolovaný a neraz sa veľmi zlepší aj jeho zdravotný stav alebo sa dlhodobo dokáže stav seniora udržať. Veľmi rozumiem vášmu váhaniu, ale odporúčam prijať situáciu takú, aká je, a v nej hľadať riešenia udržania kontaktu so starkou v takej miere, aby ste boli obe nasýtené a zároveň sa váš život rozvíjal.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete