Radí sociálna koučka Annamária Higgins: Mám akčného syna a svoj vek

Radí sociálna koučka Annamária Higgins: Mám akčného syna a svoj vek
V Novom Čase Nedeľa vám vždy dobre poradí sociálna koučka Annamária Higgins.
(Zdroj: Pixabay)

Dobrý deň, rozhodla som sa vám napísať, keďže som zistila, že k tejto téme, ktorú prežívam ja, je málo informácií. Mám 53 rokov a mám 8-ročného zdravého a vytúženého syna, s ktorým nám je s mužom perfektne. Syn má úžasnú povahu, je veľmi akčný a zvláda aj veľa krúžkov. Mám dobrého, starostlivého partnera, dobrú prácu. Máme sa ako rodina naozaj super. Ale ja som vnútorne nešťastná a veľmi unavená, pristihujem sa pri myšlienkach, či som to dieťa v takom neskorom veku vôbec mala mať. Začínam vnímať, že kým sa vrátim k svojim záľubám a koníčkom, ktoré ma do jeho narodenia napĺňali, budem mať 65, teda sa k nim asi ani nevrátim a neskutočne ma tento fakt frustruje. Akosi mi ušiel zmysel života len v tom dieťati.

Vnímam tému vášho podnetu veľmi pozitívne. Áno, neskoré materstvo prináša aj tieto témy a je to úplne v poriadku. Byť mamou po 45-ke je prekrásny zázrak, ale stojí aj oveľa viac sily. V čase, keď má dieťa 8-10 rokov a je plné energie, každý deň je naplánovaný a životné tempo je vysoké, telo 53-ročnej ženy je, prirodzene, už nastavené na pomalší režim, prichádza menopauza. Menopauza prináša zníženie energie, emočné zmeny. Sama žena potrebuje viac priestoru na seba tým prechodom do prejsť zrelosti, ale v tomto prípade je tá možnosť obmedzená. Čo s tým? Ako vyjsť z toho čierneho vnímania budúcnosti?

V prvom rade je potrebné viac pozornosti venovať "zazdrojovaniu." Čo to je? Je to súhrn činností, ktoré vedú k nadobudnutiu fyzickej i psychickej energie. Sem patrí výživa adekvátna veku, pitný režim, pohyb, relaxácie, a to všetko s prihliadnutím na vek a stav v prechode. Zrelá žena potrebuje byť oveľa viac vnímavá k potrebám svojho tela, pretože sa telo mení a potrebuje byť inak byť vyživované. Treba vziať tento fakt do úvahy a prepojiť ho s vysokým výdajom energie, keďže máte 8-ročneho chlapca, ktorý je stále v pohybe. Rovnako sa v tomto období ženy často mení aj „psychická výživa“.

Zamyslite sa, čo bolo vašou psychickou potravou v minulosti a čo by ste si rada nechali a čo je reálne uplatňovať vo vašom živote naďalej. Je to hudba, koncerty, divadlo, galérie, háčkovanie, pletenie, stretnutie s priateľmi bez detí? Odporúčam vám urobiť si audit svojich potrieb s perom a papierom, vybrať reálne potreby a potom už iba dohliadať na ich plnenie. Bez tohto pravidelného zazdrojovania to nepôjde v harmónii. Rodina časom pocíti dopad straty vašej energie, a tak je dôležité pri plánovaní v prvom rade myslieť na seba ako zdroj rodinnej pohody. Na to, že samotný zdroj potrebuje energiu. Prajem veľa sily a odvahy k auditu.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete