Radí sociálna koučka Annamária Higgins: Manžel so mnou nekomunikuje pre moje hobby

Radí sociálna koučka Annamária Higgins: Manžel so mnou nekomunikuje pre moje hobby
V Novom Čase Nedeľa vám radí sociálna koučka Annamária Higgins.
(Zdroj: Pixabay)

Srdečne pozdravujem, odhodlala som sa napísať do vašej poradne, lebo to tak cítim a možno pred mužom potrebujem aj silnejší argument, ako je môj. Som nečakane v invalidnom dôchodku, pretože som vážne ochorela a následky sú také, že nie som spôsobilá vykonávať prácu na 100 percent. Teda som doma. Po dlhom bádaní, prečo som sa dopracovala až k invalidite, som zistila, že moje telo a hlavne moja duša potrebujú viac radosti vniesť do môjho a vlastne aj nášho spoločného života. A tak som začala objavovať nové činnosti, ktoré by mi priniesli svetlo do života. Doslova som ochutnávala všetko, čo baví moje drahé kamarátky. Od kurzov varenia, ručné práce, pestovanie, tancovanie a zrazu sa cez jednu z nich objavila čaro dog dancingu, tanca so psíkom. Náhodne ma na to zobrala moja kamarátka, zopárkrát som s ňou bola na tréningu s jej psíkom a prosto som sa doslova zamilovala. Do psíka, do tancovania s ním, do tréningov, do komunity. Môj muž sa k tejto činnosti postavil nie veľmi pozitívne. Deti stoja pri mne, dokonca mi na 50-ku kúpili vhodné šteniatko, ktoré všetci milujeme a ono sa úplne hodí k tejto činnosti, ale môj muž prestal so mnou komunikovať a toto trvá už tretí mesiac. Paradoxne však psíka má rád a tajne si ho „mucká“. Mňa však to jeho ticho trápi. Ako túto čudnú situáciu u nás doma vyriešiť?

Dobrý deň, ďakujem za váš podnet. Zvieratká vedia veľmi rozhýbať v domácnosti témy, ktoré sú dlho potlačené a neraz sa často týkajú partnerského vzťahu.

Mláďatká potrebujú veľa pozornosti a lásky, vedia osloviť veľa emócií, no nie každý vie s nimi pracovať, hlavne tí, čo ich museli potláčať už detstve. Z praxe by som vám odporučila pomaly otvárať s manželom témy, ktoré sa týkajú jeho a jeho vnútorného prežívania. O čo si myslí, že prichádza, keď sa venujete dog dancingu a psíkovi.

Mohol mať ako dieťa zvieratko? Neprišiel dokonca o nejaké a táto strata bola taká bolestivá, až priniesla odpor? Ochrana pred ďalšou takou stratou môže byť práve v podobe odmietania ďalšieho zvieraťa. Nemá váš manžel pocit, že sa mu dostáva menej pozornosti, než ktorú venujete vášmu novému hobby?

Spravte si malý audit, či je to pravda, alebo len jeho domnienky. Dohodnite sa na vašich spoločných aktivitách. Ja tomu hovorím, že „začnite spolu znova randiť“. Choďte do kina, na prechádzku, majte spoločné aktivity a možno sa podarí prepojiť manžela s vaším novým koníčkom.

Hlavne sa rozprávajte o vás ako partneroch, milencoch, kamarátoch, ktorí si boli príjemní, a to až tak, že vytvorili rodinu. Hovorte spolu o benefitoch, ktoré získava manžel, keď vy ste naplnená pohodou a radosťou. To podstatné je, že všetko, čo nám vnáša radosť do života, je liečivé, pretože duša a telo sú jedno.

O tom je aj psychosomatika, ktorej odkazy sa potvrdzujú v praxi medicíny. Veľmi vám držím palce a prajem pevné zdravie.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete