Poradňa

Radí sociálna koučka Annamária Higgins

Radí sociálna koučka Annamária Higgins
Sociálna koučka Annamária Higgins rieši v Nedeľníku vaše problémy.
(Zdroj: Pixabay)

Dobrý deň, zišlo nám na um napísať do vašej rubriky, lebo sa so sestrou nevieme zorientovať v chaose, ktorý nastal v rodine po oznámení našej mamy, že sa po 38 rokoch s otcom rozvádza. Nerozumieme jej rozhodnutiu, že teraz, keď už má všetko na poriadku, chce zmenu. Otec má osemdesiat rokov, je o 20 rokov starší od mamy a potrebuje viac pomoci. Faktom je, že nemá už takmer o nič záujem, v posledných rokoch sa totálne opustil. Naopak, mama je stále aktívna. Chápeme, že mama chce zmeniť život, pretože počas celého manželstva sa podriaďovala otcovi. Povedala nám, že posledné roky života chce žiť svoju vlastnú kvalitu života a že teraz, keď už my so sestrou máme svoje rodiny, cíti, že to môže už realizovať. Sme z toho naozaj v šoku. Ako sa máme k situácii postaviť?

Dobrý deň, ďakujem za váš podnet. Rozumiem vám, padá veža vašej stability a čakajú vás zmeny. Rozchod je prosto rozchod a naruší zabehané stereotypy, v podstate sa všetko zmení.

Zmení sa bydlisko jedného z vašich rodičov, alebo aj oboch, zmenia sa ich financie, rodinné oslavy, sviatky, priatelia okolo nich. Zmení sa aj nárok na váš čas a na vašu pozornosť. Tá zmena zasiahne aj vaše rodiny a toho si treba byť vedomý. Prečo sa vaša dospelá a kompetentná mama rozhodla pre tento krok, nie je pre vás až také podstatné.

Rozhodla sa a prijala všetky dôsledky z toho vyplývajúce. Ak dospelý človek v zrelom veku prijme takéto rozhodnutie, často je to už dlhodobo plánované a potrebuje to. A ja odporúčam prijať to ako fakt na vašej strane a skôr riešiť, ako sa veci zmenia vo vašich životoch a ako môžeme byť pre obe strany nápomocné a aká zodpovednosť sa pre nás rodí vo vzťahu k nášmu staršiemu otcovi aj mame.

A hlavne si uvedomiť, že všetko chce svoj čas a je potrebné zachovať pokoj a dať vašim rodičom priestor prejsť tou zmenou a oboch odľahčiť od tlaku z vašej strany. Zároveň pokojne vyhľadajte odborníka, ak pocítite, že vás rozchod rodičov zasiahol. Aj dospelé dieťa je stále dieťa svojich rodičov, ich rozchod prežíva vždy emočne.

Rodičmi, starými rodičmi ostávajú naďalej, len budú potrebovať teraz viac času na seba a svoje nové rutiny a adaptáciu na novú situáciu. Hovorte o vašich pocitoch, ale zároveň vytvorte pre nich priestor a buďte pripravené im byť nápomocné. Napíšte si na papier v bodoch, ktoré povinnosti budeme musieť prebrať na seba. Záleží aj na tom, či je napríklad váš otec spôsobilý ostať sám, či sa dokáže o seba postarať, čo z to pre vás vyplýva.

Je možné, že to, čo zabezpečovala mama, budete musieť riešiť teraz vy so sestrou. To isté platí aj u mamy, je potrebné pomenovať veci, situáciu prebrať s ňou.

Verím, že je teraz toho na vás veľa, mení sa vám rodina, ale o rodičov neprichádzate.


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
Poradňa

Rady a tipy

Socialne siete