Rebel Novak Djokovič: Olympijské zlato!

Novak Djokovič túži po olympijskom zlate
(Zdroj: wikipédia )

Pokladajú ho za najlepšieho tenistu všetkých čias, ale podobne ako pri hviezdnom futbalistovi Ronaldovi (39) sa o ňom pred OH v Paríži hovorilo, že na mladých už jednoducho nemá. Keď Srb Novak Djokovič (37) oznámil cestu na svoju piatu olympiádu, stávkové kancelárie ho za favorita nepokladali. Húževnatý tenista však vždy ide tvrdo za svojím cieľom. Podobne ako to predviedol počas pandémie. Nikto by ho teda nemal podceňovať. Zlato z olympiády mu v jeho zbierke chýbalo a on ho senzačne získal!

Počas Wimbledonu dostal poriadny výprask od mladého 21-ročného Španiela Carlosa Alcaraza, ktorý obhájil titul v mužskej dvojhre a zdolal ho 6:2, 6:2, 7:6. Novak sa ale k prehre postavil ako chlap a vyhlásil, že títo mladí chlapci naozaj hrajú veľmi dobre a on musí pridať, ak chce na olympiáde v Paríži uspieť.

Pretože výprask nedostal len od Alcaraza. V tomto roku Djokovič nevyhral ešte nad nikým z prvej desiatky najlepších hráčov sveta, pričom je zaujímavé, že ešte minulý rok sa mu darilo nad očakávania dobre. Športové médiá dokonca hovorili o jednej z najlepších sezón v jeho kariére. Čo sa to s ním teda deje?

Sebakritický tenista

Na akékoľvek pochybnosti však Djokovič odpovedá sebakriticky, ale rozhodne: „Stále môžem vyhrať olympiádu aj všetky grandslamy. Vždy som mal len tie najvyššie ciele,“ vyhlásil s tým, že sa to nemení ani v roku 2024. A jeho vyhlásenia by sme mali brať vážne, veď si len spomeňme, ako sa celkom nedávno postavil sám proti celému športovému svetu a tvrdohlavo si išiel za svojím. Áno, máme na mysli kauzu „očkovanie proti kovidu.“

Kauza očkovanie

Slávny tenista Novak Djokovič a očkovanie proti koronavírusu, to je téma, ktorú sledoval celý svet. „Neplánujem sa nechať zaočkovať,“ vyhlásil tenista a rozpútala sa naňho mediálna naháňačka. On si však trval na svojom bez ohľadu na to, o čo všetko prišiel, na koľko turnajov v zámorí ho preto nepustili a koľko peňazí ho to stálo.

Môžeme zrejme povedať, že časť fanúšikov jeho postoj poriadne rozčúlil, ale mnohí mu zas naopak vyjadrovali svoju veľkú podporu, čo napokon verejne na sociálnej sieti ocenil aj sám športovec. „Som vďačný, keď vidím toľko povzbudivých správ a lásky.“

Robí si po svojom

A keď aj po viac ako roku bolo jasné, že tvrdohlavý Novak v tomto skrátka neustúpi, aj keby si už nikdy nemal zahrať na US Open alebo Australian Open, verejná mienka sa začala prikláňať na jeho stranu. Ozvali sa aj jeho súperi či bývalé tenisové legendy s tým, že rozhodnutie nepustiť na turnaj svetovú tenisovú jednotku je nelogické a absurdné. A tenista si opäť raz pokojne počkal na zmenu pravidiel a urobil tak, ako chcel on sám.

Rebel Djokovič

Napokon ho v Spojených štátoch hneď na prvom tréningu po tom, čo mu bolo umožnené opäť vstúpiť do krajiny, vítali preplnené tribúny fanúšikov, ktorí neskrývali nadšenie. Čo si budeme hovoriť. Ľudia majú radi rebelov. A Novak ním je.

A jeho roky v nedobrovoľnom tenisovom exile sú zároveň pripomienkou toho, že nijaký súper by tohto tenistu nemal podceňovať a hádzať do starého železa. Zdá sa totiž, že čas na jeho odchod ešte stále neprišiel. „Porážky ma robia silnejším,“ vyhlasoval už pred rokmi s tým, že v Paríži sa rozhodne pokúsi získať pre Srbsko ďalšie medaily. „Dúfam, že počas olympiády budem zdravý a zabojujem o olympijské zlato,“ odkázal Djokovič súperom.

A toto želanie sa napokon stalo skutočnosťou. Novak v senzačnom dueli s Carlosom Alcarazom dokázal, že mu právom patrí titul najlepšieho tenistu histórie. 

Novak Djokovič ako začínajúci tenista na veľkých turnajoch pred takmer 20-timi rokmi.
Novak Djokovič ako začínajúci tenista na veľkých turnajoch pred takmer 20-timi rokmi.
(Zdroj: wikipédia )

Piata olympiáda

Djokovič sa predstaví na olympijských hrách po piatykrát. Prvý turnaj odohral v Pekingu v roku 2008, kde získal bronz vo dvojhre. Potom štartoval aj v Londýne, Riu de Janeiro a Tokiu.

Čo ste o ňom (ne)vedeli
  • je vegán a má vegánsku reštauráciu v Monte Carle
  • produkoval film The Game Changers, ktorý predstavil výhody rastlinnej stravy pre športovcov
  • hlási sa k srbskej pravoslávnej cirkvi, jej patriarcha mu udelil vysoké vyznamenanie
  • plynule hovorí po anglicky, nemecky a taliansky
  • je známy zmyslom pre humor, divákov zabáva imitáciou súperov
Aj súperi ho uznávajú

Španielsky tenista Rafael Nadal označil svojho dlhoročného úhlavného rivala Novaka Djokoviča za najlepšieho hráča tenisovej histórie. Vyhlásil to začiatkom tohto roka v rozhovore pre španielsku televíziu La Sexta.


Zdroj foto: Wikipédia

Súvisiace:
Novak Djokovič tenis

Šport

Socialne siete