Riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld: Čo je našou najväčšou výzvou

Riaditeľ Kysuckej nemocnice Martin Šenfeld
(Zdroj: ancn)

Na čele Kysuckej nemocnice s poliklinikou je už štrnásty rok Martin Šenfeld (53). Skúsený riaditeľ v našom rozhovore hovorí otvorene o aktuálnych radostiach či starostiach, ktoré sa v zdravotníctve dejú prakticky v každodenne.

Koľko rokov ste už vo funkcii riaditeľa? 

Na pozícii riaditeľa nemocnice pracujem štrnásty rok. Je to už obdobie, keď aj človek rozmýšľa, či má ešte ten správny elán, aby bol pre organizáciu prínosom. Práca vo vedení nemocnice je dynamická, často musíte improvizovať a hľadať riešenia, aby ste obstáli v spleti neistôt a neustálych zmien, ktorými prechádzame. Sme prihraničná nemocnica, musíme sa vysporiadať aj so silnou konkurenciou v personálnej oblasti – najmä v Českej republike, kde máme v dosahu do 1 hodiny ďalších cca 6 nemocníc, pričom za hranicami pracuje množstvo Slovákov.  

Máte z práce stále viac radosti či naopak už oveľa viac starostí každým novým dňom? 

Na začiatku môjho pôsobenia to bolo hlavne o tom, ako zastaviť zadlžovanie, ktoré bolo neúnosné. To sa postupnými krokmi podarilo, začali sme podnikať, získali sme späť lekáreň, otvorili sme druhú, taktiež bufety, zefektívnili sme hospodárske činnosti, prerobili sme tepelné hospodárstvo, kde sme dosiahli veľké úspory, zrealizovali sme viacero úspešných projektov, a tak sme sa z najhoršieho dostali von. V súčasnosti hospodárime pozitívne a venujeme sa postupne rozvoju jednotlivých oddelení. Postupne sa nám podarilo prerobiť gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, novorodenecké oddelenie, rádiologické oddelenie vrátane CT pracoviska a mamografického centra, oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny, urgentný príjem, jednotky intenzívnej starostlivosti (gynekologickú, internú, chirurgickú, neurologickú, úrazovej chirurgie), všetky operačné sály, detské oddelenie, podarilo sa nám zmodernizovať vo veľkom rozsahu prístrojové vybavenie, otvorili sme aj hyperbarickú komoru a taktiež sa nám podarilo získať magnetickú rezonanciu, ktorá v našej nemocnici nebola. V súčasnosti už investujeme aj do zelenej energie, kde väčšinu TÚV nám zohrieva slnko, taktiež sme namontovali fotovoltické panely na výrobu elektrickej energie, ktoré postupne rozširujeme na ďalšie strechy. 

Kysucká nemocnica je veľká pre značnú spádovú oblasť, darí sa vám postupne vybudovať v regióne Kysúc dobré a stále lepšie meno? 

Spádová oblasť našej nemocnice je okolo 124 000 obyvateľov. Dobré meno sa nerodí vôbec ľahko, je potrebné na tom cielene pracovať každý jeden deň, hľadať riešenia, konštruktívne naložiť s kritikou – poučiť sa z chýb, čerpať spätnú väzbu od pacientov, rozumne využívať moderné technológie, je potrebné cielene pracovať s ľudskými zdrojmi na empatii, ľudskosti, odbornosti, ale aj pokore. 

Ktoré novinky budú môcť postrehnúť pacienti v najbližšom období? 

V súčasnosti od mája prebieha hĺbková rekonštrukcia jedného krídla chirurgického oddelenia vrátane septickej jednotky intenzívnej starostlivosti. Na túto rekonštrukciu, čo sa týka stavebných prác, nám prispel Žilinský samosprávny kraj, zvyšnú čiastku na vybavenie tohto oddelenia pridá naša nemocnica z podnikateľských aktivít (zisk z našich lekární, bufetov, parkoviska a pod.). V priebehu novembra by sme chceli otvoriť prevádzku chirurgie v plnom rozsahu. Následne príde na rad poliklinická časť, kde chceme urobiť rekonštrukciu hlavnej chodby a zlepšiť podmienky pre pacientov v čakárňach. Taktiež aktívne pracujeme na novej projektovej dokumentácii zameranej na rozvoj internistického pavilónu.  

Riaditeľ Kysuckej nemocnice je so svojim tímom spokojný.
Riaditeľ Kysuckej nemocnice je so svojim tímom spokojný.
(Zdroj: ancn)

Otvorili ste nedávno aj zrekonštruované detské oddelenie vďaka sponzorom. Bola to náročná misia?  

Detské oddelenie sme plánovali prerobiť dlhšie obdobie – vypracovali sme projektovú dokumentáciu, ktorá riešila kompletnú rekonštrukciu, ako aj rozšírenie priestorov detského oddelenia prístavbou. Keďže išlo o veľkú investíciu, finančné prostriedky sme sa snažili získať z eurofondov – žiaľ, to sa nám nepodarilo. Hľadali sme teda iné možnosti, ako by sme vedeli toto oddelenie prerobiť. Rekonštrukciu detského oddelenia sme sa rozhodli realizovať netradičným spôsobom, keďže sme na ňu nemali finančné krytie – oslovili sme podnikateľské subjekty, nadácie, občianske združenia a ďalšie subjekty s prosbou o pomoc – niektorí ponúkli čiastkovú prácu, iní zasa stavebný materiál a niekto nám prispel finančne, pomohol aj náš zriaďovateľ ŽSK. Aj keď to bolo náročné, podarilo sa nám to všetko skĺbiť a výsledok stál za to. Veľmi nám pomohli aj naši zamestnanci údržby, ktorí nám realizovali množstvo odborných prác (máme šikovných elektrikárov, murárov, vodárov, kúrenárov a maliarov). Rekonštrukcia sa podarila na výbornú a detské oddelenie už v súčasnosti slúži svojim pacientom.  

Čadca je pre mamičky známa špičkovým miestom na pôrody detí. Prečo by si mali rodičky nielen z okolia podľa vás vybrať Čadcu? 

Ako som už spomenul, naše gynekologicko-pôrodnícke oddelenie prešlo celkovou rekonštrukciou a disponuje najmodernejšou prístrojovou technikou, máme erudovaný empatický kvalifikovaný personál, ktorý robí dobré meno našej nemocnici. Aj keď demografická krivka v našej krajine nie je priaznivá, počet pôrodov v našej nemocnici výrazne neklesá, vlani sme zaznamenali dokonca mierny nárast. Sme radi, že našu pôrodnicu vyhľadávajú aj rodičky z iných regiónov a nie je ich málo. Tento rok je to viac ako 16 %. Rodné listy detí dostanú mamičky priamo na oddelení. Veľkom mierou k spokojnosti rodičiek prispieva aj kolektív novorodeneckého oddelenia. Taktiež sme radi, že nám začali stúpať aj operačné výkony na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, ktoré postupne rozširujeme. Keďže naši zdravotníci sa stále snažia zvyšovať kvalifikáciu, premieta sa to aj do kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti na tomto oddelení. Okrem klasických gynekologických operácií postupne rozširujeme spektrum týchto výkonov aj v oblasti urogynekológie. Aj tu nám stúpa počet pacientiek, ktoré k nám dochádzajú na základe pozitívnych referencií z iných oblastí Slovenska.  

Aká je spolupráca so Žilinskou župou, ktorá je vaším zriaďovateľom, mestom Čadca či ostatnými strategickými partnermi? 

Spolupráca so župou je veľmi dobrá. Keďže zdravotníctvo je pomerne nevyrovnaná oblasť, nezohľadňuje reálne ceny za poskytované služby (niekde je to super, niekde to zasa treba dotovať), je dôležité, aby sme sa nepozerali len na výhodnosť a efektivitu a nerušili tak stratové oddelenia či ambulancie, ale našli vyváženosť a pozreli sa na to aj z pohľadu potrieb pacienta. Vieme medzi sebou komunikovať, prípadne aj podporiť takéto potreby v našom regióne. Uvediem príklad zubnej pohotovosti, keď hrozilo, že na Kysuciach táto služba nebude dostupná, oslovila nás župa s prosbou o pomoc – aj keď sme vtedy nezamestnávali žiadneho zubára, boli sme súčinní a túto službu pre ľudí zabezpečili – a takýchto príkladov je viacej. Tak isto aj s mestom Čadca je spolupráca korektná.  

Aké sú vaše pracovné vyhliadky do konca roka 2024 a čo bude vaša najvyššia priorita pre rok 2025? 

V nasledujúcom roku by sme si radi zachovali personálnu stabilitu a tam, kde nám to „horí“, sa vedeli posilniť... Chceli by sme pokračovať v ďalších investičných aktivitách do našich oddelení (chirurgia 2. časť a následne úrazová chirurgia). Najväčšou výzvou pre nás je výstavba bytového domu v areáli nemocnice pre lekárov. Máme ukončenú projektovú dokumentáciu aj právoplatné stavebné povolenie. Bytový dom chceme postaviť z prostriedkov Fondu rozvoja bývania. Je to pre nás kľúčová investícia. Výrazne by nám to pomohlo v personálnej oblasti, kde chceme získať nových lekárov, ktorým by sme vedeli ponúknuť aj slušné bývanie – ide o výstavbu 22 bytov (18 dvojizbových a 4 trojizbové).  

Je rokmi stále náročnejšie pracovať s ľuďmi či naopak máte vo svojom tíme mnoho šikovných ľudí a veľa problémov viete expresne rýchlo vyriešiť? 

Aj keď máme vo svojom tíme množstvo šikovných ľudí, práca s ľuďmi patrí k najkrajším, ale zároveň aj najnáročnejším. Od môjho pôsobenia sa snažíme cielene personálne posilňovať, ale aj rozširovať naše služby. V roku 2011 sme mali okolo 789 zamestnancov, dnes už máme okolo 935 zamestnancov. Sme najväčším zamestnávateľom v okrese Čadca. Keďže zdravotníctvo je veľmi turbulentný sektor, odzrkadľuje sa to aj na samotnej náročnosti – vysporiadať sa s enormným tlakom nielen konkurenčného prostredia, ale aj potrieb našej spoločnosti. Jeden deň si myslíte, že je všetko v poriadku, no zajtra to už nemusí byť pravda.  

Kysucká nemocnica má v regióne dobré meno.
Kysucká nemocnica má v regióne dobré meno.
(Zdroj: ancn)

KTO JE MARTIN ŠENFELD (53)? 

Rodné mesto, aktuálne bydlisko: Praha, Čadca 

Rodinný stav: ženatý 

Vzdelanie: vysokoškolské ekonomické Ing., MBA (manažment v zdravotníctve) 

Pracovné skúsenosti: bankovníctvo – VÚB, a. s. , KNsP Čadca 

Cestovateľský sen: poznávací – Kuba 

Typická vlastnosť: vytrvalosť  

Na ľuďoch neznášam: povrchnosť 


Zdroj foto: ancn

Slovensko

Socialne siete