Rozruch a hádky pre netradičné oblečenie českých olympionikov: Hlavne nech si nás zapamätajú!

Rozruch a hádky pre netradičné oblečenie českých olympionikov: Hlavne nech si nás zapamätajú!

Pracovný odev pre zamestnancov mäsokombinátu, látka napadnutá plesňou či znečistený plášť školáka po hodine chémie. Oblečenie pre českých olympionikov čelí podobnej kritike zo všetkých strán.

Keď dizajnér Jan Černý predstavil verejnosti oblečenie, v ktorom vyšle Česká republika svojich športovcov na olympiádu do Paríža, rozpútal sa škandál, na aký sa za riekou Moravou nepamätajú. Faktom totiž je, že niečo také sme ešte na olympionikoch nevideli a samotný dizajnér sa nijako netajil tým, že jeho cieľ bol jasný – šokovať, pričom ešte pred samotným uvedením kolekcie sľúbil, že o jeho šatách sa bude veľa hovoriť. A mal pravdu.

Vybrali ho športovci

Počas tlačovej konferencie Českého olympijského výboru kompetentní priznali, že dizajnéra si vybrali samotní športovci a on sa rozhodol upustiť od klasických folklórnych prvkov, nahradiť bundy trenčkotmi, ktoré vraj v Paríži nosí každý, a najmä – oblečenie je ušité v štýle oversize, čo znamená, že vám má byť o niečo väčšie a voľnejšie.

A aj keď športoví fanúšikovia znosili dizajnéra pod čiernu zem, Český olympijský výbor módneho tvorcu bráni. „Moju generáciu kolekcia na slávnostné otvorenie možno zaskočí, ale nosiť ju budú najmä mladí ľudia, ktorým je tvorba Jana Černého blízka. A ak sa športovci cítia v oblečení dobre, majú tiež potrebné sebavedomie na svoj športový výkon, na ktorý sa všetci tešíme,“ uviedol predseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Nemusí sa páčiť všetkým

Tieto slová podporil aj kanoista a strieborný český medailista z olympiády v Tokiu Lukáš Rohan, ktorý s dizajnérom na kolekcii spolupracoval. „Zmyslom je zaujať. Je potrebné byť výrazný. Zároveň sa mi páči, že sme sa odhodlali ísť do niečoho moderného a nedržali sme sa konzervatívneho štýlu. Myslím si, že to môže zaujať aj úplne inú skupinu ľudí, než akí sa zaujímajú o šport,“ vyhlásil úspešný kanoista.

Kritika kolegov

Česká návrhárka a výtvarníčka Anna Tejklová s nadšením tvorcov olympijského oblečenia nesúhlasí. „Odev by mal byť predovšetkým športový. Ideálne športovo-elegantný a, samozrejme, reprezentatívny a praktický. To, čo vidíme, nemá so športovým oblečením nič spoločné: široké, takmer k zemi sa plantajúce nohavice sú nepraktické, veľké a neforemné župany s golierikom sú už teraz pokrčené a deformujú postavu,“ uviedla návrhárka, ktorú neočarili ani topánky. Vraj pôsobia lacno.

Dôležité je zaujať

Hádky ohľadom oblečenia však rázne uzatvoril predseda Českého olympijského výboru. „Ani v dave nás rozhodne nikto neprehliadne. Práve toto chceme dosiahnuť v srdci Paríža, hlavného mesta módy,“ vyhlásil Jiří Kejval.

Dostali amulety

Rozpaky vzbudil aj netradičný „darček“ módneho návrhára pre olympionikov. Súčasťou ich outfitu totiž bude aj amulet z českého skla v tvare lipového listu, symbolu ochrany a sily potrebnej pri športových výkonoch. Nie všetci športovci sú však fanúšikovia podobných „ochranných pomôcok“ a niektorí ich priamo odmietajú.

Kolekcia je nebinárna

Módny tvorca v duchu súčasnej modernej doby navrhol kolekciu, ktorá je podľa jeho slov „nebinárna,“ teda bezpohlavná. Aj za toto sa naňho zniesla spŕška kritiky, keďže na olympiáde súťažia ženy a muži.


Zdroj foto: Český olympijský tím

Šport

Socialne siete