Chcete si doma pripraviť rýchle, jednoduché, ale mimoriadne chutné pečivo? Vyskúšajte tradičnú taliansku foccacciu, tá chutí vynikajúco v kedykoľvek. Bude výborná na raňajky, ale aj keď k vám zaskočí nečakaná návšteva.
Potrebujeme:
Na cesto:
500 g hladkej múky špeciál 00 extra
1/2 kocky čerstvého droždia
380 – 400 ml vlažnej vody
Na natretie povrchu cesta:
podľa potreby olivový olej
1/2 – 1 ČL morskej soli
Na oblohu:
paradajky
cibuľa
cesnak
olivy
Postup:
Do misy nalejeme vlažnú vodu, rozmrvíme droždie a vidličkou rozmiešame do úplného rozpustenia. Za stáleho miešania, ihneď pridávame preosiatu múku, až kým vznikne masa hustej konzistencie. Vareškou vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme a necháme kysnúť minimálne 1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a upravíme do bochníka. Môžeme pripraviť niekoľko menších bochníkov. Prenesieme na plech a cesto rukami roztiahneme na jeho veľkosť a rovnomerne roztlačíme.
Povrch cesta výdatne potrieme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Opatrne rozložíme zeleninovú oblohu a necháme na teplom mieste podkysnúť ďalších 10 minút. Medzitým zapneme rúru a vyhrejeme na teplotu 250 °C. Plech vložíme do rúry a focacciu pečieme cca 10-12 minút do zlatohneda.
Náš tip:
Ingrediencie na foccacciu môžeme striedať podľa nálady a chuti. Použiť možno aj rôzne druhy syrov, kombinácie zeleniny či bylinky podľa chuti. Foccaccia je výbornou prílohou k zeleninovým šalátom, ako pečivo na párty alebo ako jednoduché raňajky či ľahká večera.
Zdroj foto: Pixabay