Pečenie nielen počas sviatkov môže byť zábava, oddych i spôsob kreatívneho vyžitia. Aby však všetko dopadlo podľa očakávaní, je potrebné poznať niekoľko zásad a jednoduchých trikov, ktoré premenia kopu ingrediencií na pochúťky ako od šéfkuchára.
1. Vždy dodržte množstvá surovín, ktoré uvádza recept alebo vzájomné pomery surovín. Nehanbite sa vytiahnuť kalkulačku, ak porcie zväčšujete alebo zmenšujete. Aj malá chybička vo výpočte môže znamenať katastrofu na tanieri.
2. Ak chcete zvýrazniť chuť orechov v koláči či inom pokrme, pred použitím ich pomeľte a opražte za stáleho miešania na suchej panvici. Nezabudnite na zásadu, že aj vopred ošúpané orechy treba skontrolovať, veď i malý kúsok škrupiny vám môže zlomiť zub.
3. Čokoládovú polevu rozpúšťajte zásadne vo vodnom kúpeli. Polevu je potrebné stále miešať. Nikdy ju nedávajte na priamy oheň, hoci niektoré hotové čokoládové polevy je možné zohrievať aj v mikrovlnke.
4. Hrozienka pridávajte do cesta jemne obalené v múke. Tak nespadnú v bublinách cesta na dno formy, ale udržia sa navrchu. Chuť hrozienok môžete zvýrazniť namočením do rumu či iného alkoholu.
5. Orechy nechajte cez noc namočené v studenom mlieku, budú sa vám ľahšie šúpať. Tento spôsob je jednoduchší a šetrnejší než klasické sparenie. Orechy si zachovajú aj krajšiu farbu.
6. Pri pečení torty, zákuskov alebo koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko a tuk rovnakú teplotu. Pečenie treba preto plánovať vopred, aby ste stihli suroviny včas vybrať z chladničky.
7. Ak použijete do receptu rozpustené maslo, nemyslí sa tým horúce, ale už vychladené maslo.
8. V prípade, že sa vám koláč rozpadol, nevyhadzujte ho. Ešte vždy ho možno spracovať na dobrotu. Rozmixujte ho, pridajte chutné prísady ako rum, maslo, kávu alebo rozpustenú čokoládu a vytvarujte malé guľôčky.
9. Keď pridávate do zmesi prášok do pečiva, vždy ho premiešajte s preosiatou múkou, aby sa rovnomerne rozvrstvil do celého cesta.
10. Med do perníkov dávajte tekutý. Tuhý med postupne rozohrejte vo vodnom kúpeli a do cesta nalejte vychladnutý.
11. Citrónovú kôru používajte z biocitrónov, ak ich nemáte, umyte obyčajný citrón v teplej vode a vydrhnite kefkou.
12. Formičky na vianočné koláče neumývajte, len ich vytrite papierovým obrúskom. Nové formičky musíte vždy vymazať maslom, aby sa z nich dal obsah po upečení ľahko a bez poškodenia vybrať.
13. Medové perníky a koláčiky, ktoré zdobíte bielkovou polevou, nikdy nemaľujte v ten deň, keď ste ich piekli. Poleva by sa na nich neudržala, preto ich nechajte aspoň deň odpočívať.
Zdroj foto: Pixabay