Sedem byliniek, ktoré nám pomáhajú: Zdravie z Božej lekárne

Sedem byliniek, ktoré nám pomáhajú: Zdravie z Božej lekárne
7 byliniek, ktoré pomáhajú: Zdravie z Božej lekárne

Obávate sa v jeseni nepríjemného prechladnutia alebo únavy? Nebojte sa, príroda ponúka spôsob, akým si môže pomôcť naozaj každý. Sezóna byliniek prospešných nášmu zdraviu totiž pokračuje až do novembra! Stačí vyraziť na najbližšiu lúku alebo do lesa a nazbierať si niečo z Božej lekárne.

Pŕhľava dvojdomá

Ak ste si už počas minulých mesiacov uvarili z pŕhľavy dobrý čaj alebo si ňou zmývali vlasy, aby boli zdravšie, nezabudnite na to, že využiť sa môže aj jej koreň, ktorý sa vykopáva na jeseň a obsahuje vysoké dávky železa a vitamínu C. Koreň žihľavy pomáha pri anémii, zmierňuje bolesť svalov a čistí krv.

Ruža šípková

Už od detstva mnohí chodia do prírody hľadať „šípky“ na čaj, bez ktorého by zima nebola zimou. Šípky majú vysoký obsah vitamínu C a zbierajú sa od konca septembra až do konca jesene. Červené plody sa potom vysušia a použijú na prípravu čaju alebo džemu.

Čakanka obyčajná

Na jeseň sa zbierajú aj korene čakanky, ktoré sa sušia a použijú na výrobu čaju alebo liečivého odvaru. Čakanka lieči zápaly a má priaznivý vplyv na trávenie. Vedeli ste, že čakanka sa spracúva aj na bezkofeínovú kávu?

Kostihoj lekársky

Patrí k najstarším známym liečivým bylinkám nielen u nás, ale v celej Európe. Kostihoj sa už v stredoveku strúhal a používal ako obklad, ktorý stuhol, spevnil zranenia a zároveň liečil. Korene kostihoja sa vykopávajú od septembra do októbra.

Rebríček obyčajný

Myší chvostík, ako sa ľudovo nazýva táto rastlina, sa zbiera až do novembra. Jeho korene sú totiž plné živín aj počas nepríjemnej jesene a pripravujú sa z nich mimoriadne liečivé čaje a rôzne tinktúry. Pomáha pri vysokom krvnom tlaku a pri pomalom metabolizme.

Petržlen kučeravý

Ani jeseň, ani zima vás nemusí odradiť od pestovania tejto zdravej bylinky, pretože si ju môžete zasadiť do kvetináča na okne a mať ju poruke celý rok. Petržlenová vňať má skvelú chuť a môžete si ju aj zamraziť do zásoby. Obsahuje veľa vitamínu C a má protizápalové účinky. Vňať môžete zaliať horúcou vodou a uľaviť si od problémov s močovými cestami.

Lopúch väčší

Prečisťuje a podporuje pečeň, pomáha pri dne, cukrovke, obličkových a močových kameňoch, gastritíde, žalúdočných vredoch a tiež pri zápaloch ústnej dutiny. Najviac zdravých látok obsahujú korene mladých jednoročných rastlín, ktoré sa vykopávajú od októbra do novembra. Koreň lopúcha je chuťovo príjemný a v Japonsku je súčasťou miestnej gastronómie.

 


Zdroj foto: Pixabay

Súvisiace:
liečivé bylinky

Rady a tipy

Socialne siete