Škandál v Markíze: Riaditeľ televízie Peter Gažík reaguje, toto moderátor Kovačič rozhodne nemal robiť!

Škandál v Markíze: Riaditeľ televízie Peter Gažík reaguje, toto moderátor Kovačič rozhodne nemal robiť!

V Záhorskej Bystrici to vrie. Po tom, ako odmietli politici vládnej koalície odpovedať na otázky Markízy, pretože ju obviňovali z tendenčnosti a zaujatosti, sa nové vedenie televízie rozhodlo prikročiť k zmenám a avizovalo koniec politickej relácie Na telo. Nie všetkým redaktorom sa to však páči. Čo im odkazuje ich šéf Peter Gažík?

Na konci nedeľnej relácie Na telo, ktorej budúcnosť je momentálne veľmi neistá, moderátor Michal Kovačič divákov prekvapil týmto vyhlásením: „Boj o podobu spravodajstva televízie Markíza prebieha už celé mesiace, čelíme tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia. Pokusy o cenzúru v diskusiách sa začali hneď začiatkom roka a dennodenným tlakom krátko nato čelili aj Televízne noviny. Ak to nezastavíme, bude to mať zničujúce následky pre slovenskú demokraciu.“ 

A kým prekvapení diváci uvažovali, čo sa to vlastne v televízii deje, Markíza sa poponáhľala s vlastným vyhlásením: "Odmietame akékoľvek obvinenia z cenzúry ako nekorektné a neodôvodnené. Televízia Markíza vždy prináša objektívne a nezávislé spravodajstvo. Reláciu Na telo sme paradoxne niekoľko týždňov podporovali tým, že sme ju vysielali za uplatnenia inštitútu prázdneho kresla v bezprecedentnom rozsahu, a to napriek bojkotu a dramaturgickým nárokom. Redakcia spravodajstva TV Markíza pracuje v štandardnom režime s fungujúcim editorským procesom a v súlade s profesionálnymi a etickými normami,“ povedal PR manažér Lukáš Kočišek.

Čo na to politici

K situácii sa vyjadruje čoraz viac pilitikov, redaktorov aj mediálnych odborníkov. "Jednostranný novinársky aktivizmus, ktorý sa tu roky pestoval na úkor poctivej objektívnej žurnalistiky vyplakáva v médiách, že už v spoločnosti o neho nie je záujem a postupne končí," vyhlásil minister životného prostredia Tomáš Taraba. "Michal Kovačič to povedal jasne. Neustále silnejúce tlaky vládnych politikov aj majiteľov ohrozujú slobodu slovenských médií - a tým aj našu demokraciu," oponuje Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska. 

O komplexnejšiu analýzu sa pokúsil aj bývalý minister školstva Juraj Draxler. "Politických diskusných relácií nie je nijaká škoda. Neplnili nijakú významnejšiu funkciu. Poviem malé tajomstvo: aj zo samotných slovenských politikov tieto relácie pravidelne pozeral len málokto... Ak by niečo reálne prinášali či odhaľovali, mali by oveľa väčšiu pozornosť politického prostredia. Pravda, sledovalo ich dosť bežných občanov. Jednak takí, ktorí to robili z akejsi povinnosti. Proste, patrí sa zaujímať o to, čo hovoria "tí hore". No a potom veľa ľudí, ktorí by si pozreli aj niečo iné, ale keďže išla politika, tak prečo si to nepozrieť a popri obede nekomentovať, akú hlúposť niekto povedal, alebo čo, naopak, iný rázne vyslovil. Ale obohacovali nejako náš priestor, informačne, emočne? Obývam sa, že nie. Pre politikov boli povinnou jazdou, už roky sa nebrali ako priestor na reálnu diskusiu alebo prezentáciu niečoho zaujímavého, ale ako divadlo, kde musíte zapôsobiť čo najskratkovitejšie a najdemagogickejšie. Žiaľ, toto je dnes problém aj iných podobných relácií vo svete. Aj tie, ktoré sa relatívne príjemne pozerajú vďaka profesionálnej práci tímov (svoj šarm majú francúzske, mimoriadny rozsah respondentov niektoré britské panelové diskusie) reálne vám zvyčajne nič nové nepovedia. Je to skôr také napudrované divadlo na demokraciu," povedal Draxler s tým, že sa, samozrejme, nájdu aj nejaké svetlé výnimky.

 Markizáci podporujú Kovačiča
 
Aj napriek kritike koaličných politikov, niektorí Kovačičovi kolegovia stoja za ním. Ozval sa napríklad moderátor Viktor Vincze, Jaroslav Zápala, Danica Nejedlá, Zuzana Čimová či Martina Töröková. Tvrdia, že Michal Kovačič vytvoril z Na telo najsledovanejšiu politickú reláciu na trhu.
 
„Plne podporujeme nášho kolegu Michala Kovačiča v jeho stanovisku, ktoré odprezentoval vo vysielaní poslednej relácie Na telo a v celom rozsahu za ním stojíme. Považujeme za neakceptovateľné, aby moderátor najúspešnejšej politickej relácie v krajine musel okrem tlakov politikov čeliť aj tlakom vlastného vedenia. Jeho zrušenie je preto jednoznačne proti záujmom televízie a teda nás všetkých. Generálneho riaditeľa Petra Gažíka a riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky Michala Kratochvíla požiadame, aby sa do troch dní písomne zaviazali, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke. V opačnom prípade využijeme všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré nám umožňuje zákon," tvrdia.
 
Riaditeľ reaguje
 
Generálny riaditeľ Markízy Peter Gažík v rozhovore pre Stratégie povedal, že Kovačič poškodil povesť televízie. "Moderátor využil vysielací čas na prezentáciu vlastných názorov, ktoré hrubo poškodzujú dobrú povesť vysielateľa, čo je v rozpore s elementárnymi žurnalistickými postupmi a etickými pravidlami novinárskej činnosti. Vysielanie nie je a nemôže byť platformou na prezentáciu osobných pocitov novinárov a riešenie vnútorných rozhodnutí vysielateľa o vlastnej programovej štruktúre. To, že novinár s rozhodnutím vysielateľa a svojho zamestnávateľa nesúhlasí, neznamená, že mu vzniká právo takýmto spôsobom zneužívať televízne vysielanie," dodal Gažík.


Zdroj foto: Facebook Na telo

Téma dňa

Socialne siete