Rozvoňajte v tieto dni svoju kuchyňu lahodnou škoricou. Perfektným kysnutým slimákom neodolá skutočne nikto. A ak si k nim pripravíte chutný čaj alebo šálku silnej kávy, bude vaša adventná pohoda zaručená.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
100 ml oleja
2 PL a 1 ČL kryštálového cukru
1 ČL soli
1 bal. vanilkového cukru
20 g droždia
70 g masla
Kryštálový cukor
Mletú škoricu
1 vajce
Postup:
Z teplého mlieka, lyžičky kryštálového cukru a droždia spravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme dve polievkové lyžice cukru, olej, soľ a vanilkový cukor. Zmiešame s kváskom a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť 45 minút.
Následne rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Cesto zrolujeme do rolády. Krájame 1,5 cm hrubé kúsky, ktoré uložíme na papierom vystlaný plech. Necháme ešte 20 minút podkysnúť. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom, pečieme 20 minút.
Náš tip:
Škoricové slimáky alebo osie hniezda môžete pripravovať aj so škoricovým cukrom. Pre lepší výsledok vždy použite čerstvo otvorenú škoricu. Vyskúšať však môžete aj perníkové korenie alebo kakao. Recept môžete obmieňať a hotové slimáky poliať napríklad polevou.